Nachtmerries komen dikwijls voor in een periode waarin je veel stress hebt. Misschien ben je gespannen omdat je te veel werk hebt. Of misschien ben je bang omdat er te veel van je verwacht wordt. Faalangst en onzekerheid kunnen in dat geval zeker leiden tot 'slechte dromen'.
Van oudsher geven mensen betekenissen aan hun dromen, zo ook aan hun nachtmerries. Als je bijvoorbeeld een enge droom hebt over vallen, zou dat betekenen dat je binnenkort in een depressie zou kunnen raken. Er is echter geen wetenschappelijke verklaring voor de betekenis van je dromen of nachtmerries.
Blijkbaar kunnen dromen sommige dingen op een hele gekke manier verbeelden. Alleen omdat je een vreemde droom hebt, wil dat dus nog niet zeggen dat jij vreemd bent. Het betekent dat je (misschien onbewust) een moeilijke situatie doormaakt. Houd er rekening mee dat je dat gaat verwerken in je dromen.
En dan moet je nog maar weer proberen in slaap te vallen. Zo een angstige droom komt vaak voort uit angsten waar wij mee rondlopen. Oorzaken van angstdromen en nachtmerries zijn angst, stress, traumatische gebeurtenissen, ingrijpende veranderingen in het leven, zoals een nieuwe baan, een sterfgeval of een verhuizing.
Als deze signalen de prefrontale cortex van de hersenen bereiken – en zich 'mengen' met ons geheugen' – ontstaat er een droom. Volgens deze theorie hebben dromen geen diepere betekenis en kunnen ze hoogstens een beeld geven van onze herinneringen.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
Wanneer we achtervolgd worden of zelf iemand achtervolgen in een droom is dit meestal een reflectie van de manier waarop we omgaan met stress, pijn en angst in het echte leven. Achtervolgingsdromen worden vaak veroorzaakt door deze laatste drie emoties en symboliseren die acties die je ondernam in het echte leven.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
“De meest intense dromen komen voor tijdens je REM-slaap. En die slaap maakt je eigenlijk niet moe, maar net meer uitgerust. Als je niet in je REM-slaap raakt daarentegen, kan je je overdag moe en uitgeput voelen.”
Hoe vaak je droomt is dan ook een goede indicatie van hoeveel REM-slaap je die nacht hebt gehad. Veel dromen betekent daarom niet automatisch dat je een goede nacht achter de rug hebt. Sommige dromen beleef je zo intens dat je de volgende ochtend precies vermoeider wakker wordt dan wanneer je ging slapen.
Wat we wel weten is dat veel dromen gaan over wat we overdag hebben meegemaakt en vooral over waar we aan gedacht hebben. Als je dus gejaagd leeft of veel piekert, kun je hierdoor intenser dromen. Dromen worden ook gestuurd door emoties en verwachtingen.
Iedereen droomt, ook al kun je het 's ochtends niet altijd meer herinneren. Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen.
Door onze dromen kunnen we de vele prikkels van overdag verwerken en herinneringen opslaan. Daardoor worden dromen soms 'dagrestanten' genoemd. Na een nachtrust met voldoende REM-slaap kunnen we ook beter omgaan met emoties. De REM-slaap is dus belangrijk voor onze mentale gezondheid en ons emotioneel herstel.
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
Hebben jouw dromen inmiddels aan verscheidene (denkbeeldige) mensen het leven gekost? Dat is nog geen reden tot paniek. Maar als het een terugkerend ding wordt, proberen je dromen je volgens Schredl wellicht iets duidelijk te maken: je moet leren hoe je in het dagelijks leven met je agressieve emoties kunt omgaan.
1) Je kunt nooit lezen of klokkijken in je droom
De meesten van ons kunnen in een droom niet lezen. Hetzelfde geldt voor klokkijken: elke keer dat je op een klok kijkt in je droom, zul je een andere tijd zien, en de wijzers staan bijna altijd stil, zeggen lucide dromers.
In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen
Dromen over iemand die je niet kent is onmogelijk. Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit. In onze dromen zien we echte gezichten van echte mensen - mensen die we gezien hebben in ons leven, maar die je misschien niet kent of herinnert.
Tijdens de remslaap stroomt er sowieso meer bloed naar je vagina. En juist tijdens deze remslaap droom je vaak. Logisch dus, dat we weleens sexy dromen. Lig je al op je buik, dan wordt alles wat sneller gestimuleerd daar beneden, puur door het contact tussen je matras en je vayjay.
Je kunt wat je dromen je vertellen dus zien als een soort brainstormproces. Je dromen kunnen je iets vertellen of bijvoorbeeld ideeën aandragen voor bijvoorbeeld studiekeuze, een originele vakantiebestemming of een manier om die ruzie bij te leggen. De kunst is vervolgens wel om je dromen te onthouden.
Zo is gebleken dat men vaak droomt over dingen die men overdag heeft meegemaakt. Dit wordt de dagrest genoemd. Dromen zouden helpen de gebeurtenissen te verwerken. In een droom zou men ook nieuwe ideeën kunnen opdoen omdat de hersenen 's nachts totaal anders denken dan overdag, onlogisch en associatief.
Huilen. Als je wakker wordt en het gevoel hebt dat je heel hard gehuild hebt in je droom, dan kan het goed zijn dat je tijdens je droom een uitbarsting hebt ervaren van je negatieve gevoelens. Deze gevoelens komen voort uit een situatie in het 'echte' leven.
Afhankelijk van hoe goed je slaapt, kun je daarna meteen weer doorslapen of lig je juist een tijdje wakker. Hoe dan ook, 's nachts wakker worden, al is het maar even, verstoort de effectiviteit van je slaap. Als je dus lucide dromen probeert, kan dat een slaapgebrek en zelfs slapeloosheid veroorzaken.
Als je in deze tijdsperiode wakker wordt, kan dat een indicatie zijn van frustraties, negativiteit of woede. Tijdens deze uren zijn je longen hard aan het werk om je lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Als je nu wakker wordt, is dat een teken dat je ademhaling niet helemaal vlotjes verloopt.