SLAPEN OP UW RUG
Hoewel de rugligging een gezonde slaappositie is, is dat niet voor iedereen het geval. Slapen op de rug vergroot de kans op snurken en kan gevaarlijk zijn voor mensen met slaapapneu. In dat geval daalt het zuurstofniveau doordat de tong naar achteren zakt en de keel afsluit.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
De reden? Buikslapen veroorzaakt een verkeerde druk op de nekwervels en soms ter hoogte van de lage rug. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat buikslapen ongezond is. Maar volgens ergonomen is op de buik slapen wél slecht voor uw rug.
Verkeerde slaaphouding
Het slapen op de buik wordt al sterk afgeraden vanwege de belasting van de nek, maar is dus ook voor de rug niet goed. Als mensen toch op de buik slapen, dan kan een dik kussen onder de buik helpen om de holle stand van de rug wat te verminderen.
De eerste 3 slaapcycli of de eerste 4 uur slaap wordt de kernslaap genoemd. Het grootste deel van de diepe slaap en een aanzienlijk deel van de droomslaap gebeurt in deze periode. Dat is dus de belangrijkste slaaptijd voor fysiek en emotioneel herstel en voor gegevensverwerking.
De milt bevindt zich aan de linkerkant van het lichaam. Door op je linkerzij te liggen, wordt het bloed beter gefilterd en functioneert het lymfesysteem optimaal. Vloeistof kan namelijk gemakkelijker naar de milt worden geleid. Met zo veel voordelen is het de moeite waard om eens op je linkerzij te gaan liggen!
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
Er bestaat, voor zover bekend, geen onderzoek dat aantoont dat het slecht voor je hart is om op je rechterzij te slapen. Er zijn aanwijzingen dat slaaphouding en de zij waarop je ligt invloed kunnen hebben op de klachten van mensen met een hartritmestoornis.
Mensen die drukpunt gevoelig zijn, kunnen vaak beter op hun rug slapen, omdat het draagvlak voor de spieren en de weefsels hierbij groter is. De gelijkmatige verdeling van het gewicht van het lichaam werkt ook goed tegen gewrichtspijnen en artritis. Ook bij schouderklachten is op de rug slapen de beste slaaphouding.
De slaaphoudingen die het meest gezond zijn, zijn de rug- en zijligging. Waar je voor kiest hangt af van jouw eigen voorkeur. Wanneer je op je rug ligt, is de kans groter dat je gaat snurken. Wanneer je op je zij ligt, kan het zijn dat je toch half op je buik gaat liggen.
Tijdens onze slaap draaien we ons om de 10 minuten om, wat neerkomt op zo'n veertig keer per nacht.
Kussen voor zijslapers tussen benen
Het voorkomt drukplekken bij de knieën en legt je lichaam in een rechte houding. Dus wanneer je een van onze kniekussens, beenkussens of orthopedische kussens gebruikt kun je drukplekken voorkomen en heb je een betere nachtrust.
De buikslaper
Een gezellig persoon, die erg gevoelig is voor kritiek en graag de touwtjes in handen houdt. Soms maak je een nerveuze indruk en ben je snel op je teentjes getrapt. De slaaphouding op de buik is veruit de slechtste houding voor het lichaam.
Slaaphouding: op de rug
Ongeveer 8% van de mensen slaapt in deze houding. Een andere 5% slaapt eveneens op de rug, maar met de armen rond het kussen: de zogenaamde 'zeester' slaaphouding. Invloed op de gezondheid: Als partner van iemand die in de zeester-houding slaapt, koopt je maar beter oordopjes.
Het optillen van je benen kan een eenvoudige manier zijn om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Ook spataderen zijn vaak het gevolg van een slechte bloedcirculatie. Slapen met je benen ophoog kan de bloedstroom verbeteren en spataderen mogelijk voorkomen.
Eerder werd al onderzoek gedaan naar de werking van het reinigen van je darmen op je nachtrust. “De resultaten tonen onder andere aan dat het nemen van prebiotica een normaal slaappatroon herstelt. Er is sprake van meer diepe slaap, die je nodig hebt voor fysiek- en geheugen herstel.
De slaap is de zijkant van het hoofd, achter de ogen.
Wanneer je partner een poging doet tot voetjevrijen in bed of zijn benen graag strikt in de jouwe, betekent dit dat hij hunkert naar een emotionele of seksuele connectie. Deze houding geeft ook aan dat je geen genoeg van elkaar kunt krijgen, zelfs in slaap.
Automatische draait je baby's of dreumes zichzelf op zijn buik, lekker met de knieën iets onder de buik en de billen in de lucht. Kinderarts Corrie Jacobs zegt dat kinderen deze houding fijn vinden omdat ze ook zo in de baarmoeder lagen: 'Kinderen kruipen graag terug in de foetushouding.
Onderzoek wijst uit dat dat veel zegt over iemands karakter. Slaap jij het liefst op je zij? Dan ben je over het algemeen een open en gezellig persoon. Ben je meer een rugslaper, dan herken je jezelf wellicht als gedisciplineerd.
Verder wordt het aangeraden om te slapen op de rechterzij met het gezicht richting de kibla. Dit is ook de houding waarin men, indien mogelijk, zittend of liggend dient te sterven.
Deze spier heeft de functie om de mond te sluiten. Toegevoegd na 17 minuten: Het gaat dus om de SLAAPSPIER, die hier tegen aan grenst, vandaar "de slaap".. wat nou onwaardevol antwoord..
Op je zijde slapen heeft –ongeacht welke zijde– ook zo zijn gezondheidsvoordelen: Het verhoogt de gezondheid van je hersenen. In vergelijking met slapen op je rug of buik, helpt slapen aan je linker- of rechterkant je lichaam om het zogenaamde interstitiële afval uit de hersenen te verwijderen.