Wij ervaren stress wanneer we buitengesloten worden. Zelfs wanneer we door een toevallige onbekende genegeerd worden, kan dat pijn doen (onderzoek Purdue University), terwijl een klein gebaar van een voorbijganger een gevoel van verbondenheid kan geven. Negeren wordt ook wel 'passieve agressie' genoemd.
Mannen gaan jagen als jij ze niet nodig hebt
Als jij hem even negeert, betekent dat dat je hem niet nodig hebt. En precies dat activeert zijn jagersinstinct. Het tegenovergestelde is volgens de dating expert ook waar. Als hij het idee heeft dat je afhankelijk van hem bent, zal hij afstand nemen.
Mensen die genegeerd worden, voelen zich vaak afgewezen en buitengesloten door een groep. Dat is vaak bijzonder pijnlijk en kan diepe sporen achterlaten, waar je nog lang mee rondloopt. Genegeerd worden kan op alle leeftijden voorkomen en ervoor zorgen dat je een negatief zelfbeeld krijgt.
Iemand negeren kan stress en emotioneel trauma veroorzaken
Want het slachtoffer weet niet hoe hij dit moet interpreteren. Mensen die genegeerd worden, voelen zich uiteindelijk overrompeld door verdriet. Dit kan soms leiden tot depressie. Ze voelen ook woede, angst en schuld.
Oorzaken kunnen zijn: Je voelt je niet opgewassen tegen de persoon die je benadert. Je voelt je onheus bejegend, gekwetst of geraakt. De ander is verbaal zo sterk dat je je machteloos voelt en je hebt het gevoel dat je er niet tegenop kunt.
Negeren kan naast wegcijferen inhoudelijk ook nog iets anders betekenen: respectloos, gevoelloos, sprakeloos en misschien wel nutteloos. Echter kun je het alleen maar invullen aan de hand van de manier waarop jij ernaar kijkt.
Als je een narcist negeert, voelen ze zich erg gekwetst. Je voedt hun ego niet meer, je geeft geen narcistische voeding. Een narcist wordt nog liever gehaat dan genegeerd. Zelfs negatieve aandacht is voeding.
Controle. Een andere reden waarom de narcist je negeert en stil blijft, is omdat de narcist de controle wil over jou. Jij bent zijn slachtoffer en hij is de dominante dader. Je moet monddood gemaakt worden, want hij, de narcist, heeft het voor het zeggen.
Een andere nare vorm van pesten is negeren en buitensluiten. De pester met de meelopers doen dan net alsof zij jou niet zien staan. Dan heeft het geen zin om zoals in tip 2 een kort zinnetje als reactie te geven. Probeer dan ook door hun heen te kijken, doe alsof ze niet bestaan.
Negeren kan een goede manier zijn om om te gaan met bepaald ongewenst gedrag. Bij negeren gaat het zeker niet om het negeren van het kind, maar het negeren van het gedrag dat het laat zien. Negeren is vooral goed te gebruiken bij gedrag waarmee het kind de aandacht probeert te vragen en niemand anders echt kwaad doet.
Het in stand houden van hun bedrog en nep empathie is een vermoeiende taak voor de narcist, dus al gauw beginnen zich de barstjes in hun masker te vertonen. Ze zijn niet in staat om berouw te tonen of spijt te hebben, omdat hen dat simpelweg niet boeit!
Komt er na een tijdje stilte een berichtje van zijn kant? Dan hoef je jezelf geen zorgen te maken of hij wel genoeg aan je denkt. Niet alleen de frequentie maar ook het tijdstip van zijn berichtjes zegt veel. Vooral wanneer hij je 's morgens vroeg en 's avonds laat spontaan een berichtje stuurt denkt hij veel aan je.
Een narcist drijft de mensen om zich heen tot wanhoop, noemt hen gestoord , en veel slachtoffers gaan dit geloven. De mensen die er heelhuids uitkomen, hebben moeite om nog mensen te vertrouwen.
Voorbeelden van triggeren en overreacties:
Een man wordt verbaal grof wanneer zijn kind per ongeluk een voorwerp breekt. Een vrouw beschuldigt haar echtgenoot van een affaire als hij vijf minuten te laat thuiskomt. Een moeder verwerpt haar dochter, omdat ze na het ontvangen van een verjaardagscadeau niet bevalt.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Bied je excuses aan voor je gedrag en de pijn dat dit heeft veroorzaakt bij de ander. Leg uit wat jij nodig hebt en vraag de ander of die hier iets in wil of kan betekenen. Vraag aan de ander, hoe het voor diegene is en wat de ander nodig heeft om op een prettige manier weer verder te kunnen. Zoek naar oplossingen.
Een man zal nooit moeite voor je doen als hij denkt dat je hem nodig hebt om je goed te voelen over jezelf. Leer dus altijd in de eerste plaats om van jezelf te houden. Dat klinkt super afgezaagd, maar het is echt waar. Zelfvertrouwen straal je uit en dat trekt andere mensen aan.
De 'silent treatment'
De stilte doorbreken kan lastig zijn, vooral na een poosje, maar probeer het toch en je zult zien dat je je daarna beter voelt. Als praten niet werkt, probeer het dan met aanrakingen.
Allereerst kan het negeren van je ex voortkomen uit een zekere trots, maar er zijn meerdere redenen: je ex kan bang zijn om je nog meer te kwetsen dan nodig is of je ex kan niet goed met zijn/haar gevoelens omgaan. Een ex partner kan de ander ineens negeren uit pure zelfbescherming.
Bedank hem
Voor alles wat hij voor je doet en betekent. Bedank hem voor alles wat hij doet (bouw het langzaam op, anders kan het nogal uit het niets komen). Als je het lastig vindt, kun je eerst een lijst maken van alle dingen waar je dankbaar voor bent, een soort brainstorm.