Eén van de meest voorkomende oorzaken voor je pijn of ongemak is dat je lens binnenstebuiten zit. Als de randjes van de lens naar buiten buigen, zit de lens binnenstebuiten. Stop je ze op die manier in je oog, begint je oog te irriteren. De lens moet eruitzien als een kommetje en een rechte rand.
Neem contact op met uw contactlensspecialist
Als uw lenzen na een schoonmaakbeurt nog steeds pijn doen, is het van belang dat u de lenzen direct weer uit uw ogen haalt en contact opneemt met uw contactlensspecialist. Misschien heeft u andere lenzen nodig, of wordt de pijn veroorzaakt door een onderliggende aandoening.
Ongeveer 30-50% van de contactlensdragers geven enige klachten aan van droge ogen. Dit kan leiden tot intolerantie voor contactlenzen. Klachten kunnen onder andere zijn: branderige ogen, wazig zien, beperkte draagtijden van de lenzen, irritatie.
“Lenzen voelt u altijd zitten”
Bij sommige mensen is dit een kwestie van dagen, bij andere een kwestie van weken, bij een enkeling duurt het gewenningsproces nog iets langer. Maar, zodra uw ogen eenmaal gewend zijn aan de lenzen, zult u waarschijnlijk niks meer merken van de lenzen.
Als u direct na het inzetten van uw contactlenzen last heeft van pijnlijke of branderige ogen kan dit duiden op een overgevoeligheid of allergie voor uw contactlensvloeistof. Met name bij zachte lenzen komt dit regelmatig voor, maar ook bij vormstabiele lenzen kan dit probleem zich voordoen.
Kan ik huilen met mijn contactlenzen in? Natuurlijk kun je gewoon huilen met lenzen in. Dit is gelukkig niet slecht voor je lenzen of voor je ogen. Als je merkt dat je lenzen na het huilen niet fijn aanvoelen, dan kun je ze even uitnemen en schoonmaken.
Beschadiging en ontsteking van het hoornvlies
Door het dragen van lenzen kan het hoornvlies beschadigd raken. Bijvoorbeeld bij het in- en uitdoen van de lenzen. Hierdoor kunnen er bacteriën, virussen en parasieten in het hoornvlies komen. Het hoornvlies is dan ontstoken.
Controleer of de lens niet binnenstebuiten zit
Leg voor het lenzen indoen de lens op de top van je vinger en kijk goed of hij niet binnenstebuiten zit. Als de lens goed zit, zie je een rond kommetje. Doe je hem verkeerd in, dan voel je dat meteen.
Droge ogen hebben is een van de belangrijkste redenen waarom u wazig kunt zien met uw contactlenzen, of ze nu nieuw zijn of al een tijdje worden gedragen. Daarnaast is hydratatie ook belangrijk voor het comfort bij het dragen van lenzen. Zonder vochtigheid kunnen contactlenzen ongemak of irritatie veroorzaken.
De wenperiode verschilt per persoon en per type lens. Aan zachte lenzen kun je al binnen enkele uren gewend raken.Het wennen aan harde lenzen kan meerdere dagen tot een paar weken nodig hebben. Het is hierbij belangrijk dat je je ogen de tijd geeft en het dragen van lenzen rustig opbouwt.
Je kunt het best het lenzen dragen opbouwen met 2 uur extra per dag. Houd daarna een draagtijd van maximaal 12 uur aan en doe dan de lenzen weer uit. Draag je ze niet dagelijks, dan is het verstandig om ze niet langer dan 8 uur te dragen en zet je voor de overige uren gewoon je bril op.
Met enige regelmaat ontvangen wij de vraag of daglenzen langer dan een dag gedragen mogen worden. Het antwoord is heel simpel: nee!
Welk type contactlenzen is het beste voor droge ogen? Silicone hydrogel lenzen zijn de meest ademende zachte contactlenzen en worden vaak voorgeschreven aan dragers die last hebben van droge ogen. Een goede zuurstofdoorlaatbaarheid is een cruciale factor om gezonde ogen te bevorderen en droogheid te voorkomen.
Te veel fel licht in uw ogen kan het hoornvlies beschadigen. Het hoornvlies zit voor het gekleurde deel van uw oog en de pupil. Zo kunt u te veel fel licht in uw ogen krijgen: U bent lang in de felle zon geweest, zonder zonnebril.
Heb altijd lenzenvloeistof bij je
Als je een keer een lens laat vallen, kun je met lenzenvloeistof gemakkelijk de lens schoonmaken en hem weer veilig en schoon in je oog doen. Met lenzenvloeistof kun je bovendien vaak ook de lens weer even bevochtigen.
Contactlenzen met een verkeerde sterkte zorgen ervoor dat je ogen onnodig veel inspanning moeten leveren om scherp te zien. Deze extra inspanning kan leiden tot vermoeide ogen en hoofdpijn. Presbyopie, ofwel ouderdomsverziendheid, is een bekend fenomeen.
Wazig zien met één oog
Dan heeft u waarschijnlijk een probleem met uw bloedvaten. Het kan zijn dat een bloedpropje (embolie) een bloedvat in uw oog afsluit. Een andere bekende oorzaak van wazig zien met één oog is een vernauwing van de halsslagader. In beide gevallen krijgt uw netvlies te weinig zuurstof.
Wat is beter: een bril of lenzen? Lenzen bieden beter zicht dan een bril, omdat ze direct op je oog zitten. Een bril corrigeert oogafwijkingen iets minder goed, doordat de ruimte tussen je ogen en brilglazen niet altijd gelijk is. Kies voor het beste zicht dus voor lenzen.
Je hoeft niet direct in paniek te raken als je per ongeluk toch een keer je lenzen inhoudt. Maar er kleven reële risico's aan het douchen of zwemmen met contactlenzen. Daarom is het advies: probeer je lenzen altijd uit te doen voordat je een frisse duik of douche neemt.
Draag je al een tijdje lenzen, houd dan een maximale draagtijd van 12 uur aan. Wissel je het dragen van contactlenzen af met een bril, dan is het beter om de lenzen niet langer dan 8 uur per dag te dragen. Deze draagtijd wordt over het algemeen aangehouden voor zachte lenzen en harde lenzen.
Symptomen van een hoornvliesbeschadiging
U knijpt uw oog/ogen het liefst dicht. U kunt opeens niet goed tegen licht (lichtschuw). Het kan voelen alsof er een korreltje of stofje in uw oog/ogen zit. Uw oog/ogen worden rood.
Als het hoornvlies beschadigd is, begint uw oog direct te tranen.Soms kunt u licht niet goed verdragen.Het voelt alsof er 'iets' in uw oog zit, hoewel het vuiltje er soms al uit is. Zo'n beschadiging kan erg pijnlijk zijn.
Dus als je een maandlens langer dan vier weken draagt, laat de lens steeds minder zuurstof door naar je oog. Want als je de lenzen langer dan de aanbevolen draagtijd draagt, vermindert simpelweg de kwaliteit van de lens. Hierdoor gaat niet alleen de zuurstofdoorlaatbaarheid van de lens achteruit, maar ook de pasvorm.