Een tongontsteking is een ontsteking van de gehele tong, of een gedeelte van de tong. De ontsteking, kan op, onder, of aan de zijkant van de tong zitten. Kenmerkend aan een ontstoken tong is dat de kleur en textuur van de tong veranderen. Zo kan je tong donkerrood of paars worden, of kan deze een witte waas krijgen.
Wat kun je zelf doen? Koester in alle gevallen een goede mondhygiëne. Poets je tanden dagelijks tweemaal. Reinig je tong d.m.v. een tongschraper als er zich een beslag vormt (dit hoeft niet elke dag).
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
De klachten bij tongproblemen zijn verschillend. Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Een ontstoken tong (glossitis) is een ontsteking van de gehele of een gedeelte van de tong. Bekende symptomen zijn een zwelling van de tong, brandend gevoel, een gladde tong en een donkerrood gekleurde tong. De oorzaken van glossitis lopen uiteen. Voorbeelden van oorzaken zijn: een infectie, bloedarmoede of roken.
Kleine bultjes aan beide zijkanten van de tong kunnen meestal geen kwaad, maar als er maar aan één kant een bultje zit kan het juist weer kwaadaardig zijn. Ook onverklaarbare rode of witte delen op de tong of knobbeltjes (zeker als ze geen pijn doen) kunnen op tongkanker wijzen.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Hoe houd je de tong en gezondheid in balans
Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde tong. Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen.
Door regelmatig met ijsklontjes te blijven koelen is zwelling zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal is de wond na vier weken volledig genezen.
Een ontstoken tong geneest vaak vrij snel. Als de tongontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie of schimmelinfectie moet de tong behandeld worden door een arts. In zeldzame gevallen is er sprake van een onderliggende aandoening, die tot langdurige of terugkerende tongontsteking kan leiden.
In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 800 mensen te horen dat ze tongkanker in het voorste deel van de tong hebben, of mondkanker. De cijfers van deze 2 kankersoorten worden samengenomen. Mond- en tongkanker komen evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar.
Symptomen van een ontstoken tong
Je kunt het herkennen aan een opgezwollen en gladde tongrug, een branderig gevoel en een abnormale kleur. Zo kan de ontsteking ervoor zorgen dat de tong donkerrood van kleur is. Door de zwelling kan slikken en praten lastig zijn, dit zorgt in de meeste gevallen voor een pijnlijke tong.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
Hoe ziet een gezonde tong eruit
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Mondbranden is een klacht die vrij veel voorkomt met name bij mensen tussen de veertig en zeventig jaar. Mensen die last hebben van mondbranden hebben een pijnlijk en/of branderig gevoel in de mondholte. Mondbranden kan een klacht op zich zijn maar het kan ook een verschijnsel zijn bij een andere aandoening.
Witte tong
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Hoe komt dat? Op je tong bijten kan een pijnlijke ervaring zijn, maar gelukkig geneest de wond snel. Dat komt deels doordat je mondholte vochtig is, en in een vochtige omgeving genezen wonden nu eenmaal sneller. Op je knie drogen wonden vaak op en sterven er meer cellen af dan nodig is.
Aften zijn grijswitte plekjes in de mond. Ze doen vaak pijn. Ze verdwijnen vanzelf binnen 14 dagen.
Sterker nog: we zouden gemakkelijk onze tong kunnen doorbijten. Gelukkig hebben we een natuurlijke rem die dit voorkomt. Wanneer je op je tong bijt wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd. Deze zorgen ervoor dat de kracht van je kaakspieren even wegvalt, zodat je je tong weer terug kan trekken.
overmatig alcoholgebruik; bijwerkingen van geneesmiddelen; overdreven gebruik van mondspoelmiddelen; droge mond, bij mondademhaling, bepaalde medicatie, aandoeningen van de speekselklieren, tijdens de zwangerschap of menopauze.
Meestal is de oorzaak van het ontstaan van aften onbekend. Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer. Dit is gedeeltelijk te voorkomen door gezond en gevarieerd te eten en te zorgen voor een goede weerstand.
Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk. Tussen de zijn verschillende soorten bacteriën en gisten in de mond bestaat een zeker evenwicht.
Mond-en tongbranden is een onschuldige klacht en wijst niet op kanker in de mond; het is een vervelende klacht. die dagen, maanden of jaren kan duren.
Eet friszure producten
Het eten van friszure producten zorgt voor de aanmaak van dun speeksel. Denk aan producten als ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel, tomaat, citroen of sinaasappel.