Om helemaal geen enkel risico te lopen kun je ook de bloem verhitten om eventuele bacteriën daarin te doden. Schuif hiervoor een met bakpapier beklede bakplaat met bloem in de oven voor 5 minuten op 180 °C. Koekdeeg kun je ook prima bewaren, daar lees je hier alles over.
Door het bloem wordt het vlees meteen 'gesloten' zodat de sappen bewaard blijven. En sappiger vlees is malser vlees.
Gewoon van tevoren het meel even in de oven doen en weg zijn de ziekmakende bacteriën. Verwarm hiervoor de oven voor op 80 °C en doe de hoeveelheid bloem die je nodig hebt voor je koekjesdeeg in een ovenschaal. Bak het meel 10 minuten in de oven en je kunt het meel daarna gebruiken zoals je het anders ook zou doen.
Als u de door u aangeschafte bloem zeeft voor gebruik, zorgt u ervoor dat alle klontjes verdwijnen. Kleine klontjes kunnen niet direct kwaad in uw deeg of beslag, maar beter is het ze eruit te zeven, zeker als u fijn gebak bereidt. Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel.
Hiervoor wordt gewone bloem gebruikt zoals voor brood gebruikt wordt of voor gebak. Deze bloem wordt ook wel patisseriebloem genoemd.
Als je vis graag gepaneerd eet maar wil geen bloem of paneermeel gebruiken, probeer dit dan maar eens. Klop in een diep bord een ei los met een vork. In een ander bord strooi je wat geroosterd sesamzaad. Breng het eimengsel op smaak met grofgemalen peper, wat zout, eventueel wat gedroogde dille topjes, snufje Kurkuma.
De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten. Druk het paneermeel lichtjes aan, zodat het straks niet meteen loskomt in de pan.
Ook als je geen zeef hebt kan je bloem gemakkelijk luchtiger maken, gebruik dan bijvoorbeeld een heel fijn vergiet. Je zal zo niet alle oneffenheden kunnen verwijderen maar je bloem wordt in ieder geval luchtiger. Ook zou je met een garde in een kom bloem kunnen kloppen om het wat luchtiger te krijgen.
Vroeger werd een meelzeef gebruikt om ongedierte te verwijderen dat zich vaak in het meel nestelde. Ook kon zo het meel gelijkmatig gezeefd worden. Maar ook nu nog is een meelzeef enorm praktisch. De zeef helpt je om bloem los te maken en om volkorenmeel op meer manieren te gebruiken.
Op molenstenen gemalen tarwe, ontdaan van zemelen, zodat nog 80-85% van de hele tarwekorrel overblijft. Ook wel lemairemeel, bise of tarwemeel 85% genoemd. Wordt o.a. gebruikt voor licht tarwebrood, gebak en koekjes.
"Zelfs een klein beetje rauwe bloem kan u al goed ziek maken. Ik heb al zowel E. coli als salmonella gehad en kan u verzekeren: dat is behoorlijk onaangenaam." De symptomen van een besmetting met de darmbacterie zijn onder andere buikpijn, koorts, braken en - soms bloederige - diarree.
Een studie waarschuwt dat het proeven van ongekookt voedsel met meel je gevaarlijk ziek kan maken. Je wist vast al dat je risico loopt op salmonellabesmetting als er rauw ei in het deeg of beslag zit.
Koekjesdeeg bevat niet altijd eieren maar wel onbewerkt bloem, en ook dat is geen steriel product. "Het is vrij droog, dus er zullen geen bacteriën in groeien, maar er kunnen wel degelijk schadelijke bacteriën in zitten." Van rauw koekjesdeeg zal je niet heel snel ziek worden, maar het kán wel.
Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij.
Vochtig vlees spettert als het in aanraking komt met hete boter, en door het vocht koelt de boter meer af dan nodig is. Voordat het vlees in de pan gaat is het slim om het even door de bloem te halen. Het krijgt dan een mooie bruine kleur en de bloem bindt later het vocht wat aan het vlees wordt toegevoegd.
Een zure marinade verzacht de spiervezels in het vlees. Zo kan je met wat citroensap, azijn of yoghurt taaie stukken vlees omtoveren tot bijvoorbeeld deze Midden-Oosters getinte malse hap. Ook tannines doen het goed in samenwerking met vlees.
De bolzeef is waarschijnlijk de meest bekende zeef onder de keukenzeven. De zeef is een handig hulpstuk in de keuken tijdens het koken en bakken. Er zijn diverse formaten beschikbaar. Een grote bolzeef is handig voor het zeven of uitlekken van grotere hoeveelheden voedsel.
Zoals de naam al verklapt, zijn meelzeven perfect om bloem en andere soorten meel te zeven. Aangezien bloem en meel natuurproducten zijn, kan het soms voorkomen dat er oneffenheden of achtergebleven korreltjes of schilletjes in het meel zitten.
Om materialen op soort of grootte te sorteren worden zeven gebruikt bij het oogsten van landbouwproducten, in de archeologie, grondmechanica, bij forensisch onderzoek, bij het goud zoeken of bij het sorteren van (bouw)afval.
Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel. Bloem heeft door het gebrek aan kiemen en zemelen ook een fijnere structuur dan meel. Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is. Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe.
Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur. Met patentbloem bak je luchtigere broden.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder. Nu je dit weet kun je het dus ook heel makkelijk zelf maken: meng 500 gram bloem met 1 zakje (15 gram) bakpoeder en klaar is Kees.
De bloem (meel) vormt een beschermend laagje, hierdoor zullen de vlees/vissappen minder snel naar buiten treden. Tevens ontstaat een knapperig laagje wat ook het vastplakken aan de pan voorkomt. Deze behandeling wordt het meest gedaan bij wit vlees en vis.
Zo ga je te werk:
Klop per 500 gram kipfilet 2 eieren op en giet dit over de kip heen, in de zak. Doe de zak dicht met de strip en meng de kip goed door het ei heen door de zak een beetje heen en weer te schudden. Strooi nu ook de broodkruimels in de zak, samen met de kruiden naar jouw voorkeur.
Het is eigenlijk vrij simpel. Werk je ovenschotel of puree af met wat paneermeel, al dan niet in combinatie met wat gemalen kaas. Bij het gratineren in de oven wordt de bovenkant krokant omdat er zich een korstje begint te vormen.