Collegialiteit houdt in dat je je collega's helpt en ondersteunt wanneer dat nodig is en rekening houdt met hun behoeften en belangen. Hierdoor lever je een positieve bijdrage aan de (werk)sfeer op de afdeling en de organisatie.
Meer collegialiteit zorgt voor een positievere werkomgeving en een sterker groepsgevoel. Wanneer collega's het goed met elkaar kunnen vinden en ze het gevoel hebben dat ze samen een team vormen, zullen ze met meer plezier uitdagingen aangaan. Net omdat ze die sámen kunnen aangaan en niemand er alleen voor staat.
Wie collegiaal is: Heeft niet alleen oog voor eigen werkzaamheden maar heeft ook oog voor de taken en werkzaamheden van de collega. Is bereid om te sparren en mee te denken met de collega's. Wil kennis delen met collega's.
Voor haar laatste boek Collega's en andere ongemakken deed ze onderzoek naar de grootste ergernissen op de werkvloer. Oncollegiaal gedrag staat met stip op nummer 1. ,,Collega's die alleen op hun eigen ambities zijn gericht en te weinig oog voor samenwerken hebben, daar houden we niet van.''
Collegialiteit is makkelijker te ontwikkelen voor: teamspelers en helpers. Teamspelers en helpers zijn gemakkelijker in staat deze competentie te ontwikkelen vanwege hun gerichtheid op anderen. Zij kennen waarde toe aan het opbouwen van een goed persoonlijk contact met collega's.
Op de vraag aan welke eigenschappen de ideale collega moet voldoen is de top 5 als volgt: betrouwbaar, behulpzaam, talentvol, vrolijk en aardig. Eigenschappen die veel minder vaak worden genoemd zijn: slim, zelfverzekerd en bescheiden. In de huidige samenwerking met collega's kunnen nog wel wat dingen verbeterd worden.
Collegialiteit houdt in dat je je collega's helpt en ondersteunt wanneer dat nodig is en rekening houdt met hun behoeften en belangen. Hierdoor lever je een positieve bijdrage aan de (werk)sfeer op de afdeling en de organisatie.
Als iemand jou niet mag, valt daar helaas niet altijd zoveel aan te doen. Stop met proberen de goedkeuring van deze persoon te krijgen, want als je het al een tijdje probeert en ze behandelt je nog als een grof stuk vuil, zal het waarschijnlijk niet komen. Verspil geen energie meer aan lief tegen hem of haar doen.
Belangrijk bij samenwerken is dat iedereen hetzelfde doel nastreeft en handelt in het belang van het bedrijf. Samen verbeteren zorgt voor betrokken medewerkers, voor betere prestaties en voor meer plezier in het werk.
Collegialiteit houdt in dat je je collega's helpt en ondersteunt wanneer dat nodig is. Je ziet wat collega's nodig hebben om hun werk goed en correct uit te voeren (bijvoorbeeld spontaan informatie doorspelen). Collegialiteit betekent ook rekening houden met behoeften en belangen.
collega's, collegae (meerv.) 1) Ambtgenoot 2) Ambtsbroeder 3) Beroepsgenoot 4) Confrater 5) Gelijke 6) Gezel 7) Gildebroeder 8) Iemand die bij je werkt 9) Iemand die in hetzelfde bedrijf werkt 10) Ie...
De Vlaamse Regering beslist collegiaal (bij consensus)
Een regeringslid mag ook nooit afstand nemen van een beslissing die door de regering genomen is, of daar kritiek op uiten. De Vlaamse Regering is een collegiaal orgaan: elke beslissing moet in principe door de voltallige regering genomen worden.
Uitgangspunt van de Nederlandse wet (bij een meerhoofdig bestuur) is collegiaal bestuur; de bestuurstaak is in beginsel een taak van de gezamenlijke bestuurders, waar- voor iedere bestuurder verantwoordelijkheid draagt. Het model faciliteert onderling overleg en het bereiken van consensus (ook wel 'polderen' genoemd).
Ontlasting. U kunt de aanwezigheid van ratten meestal herkennen aan de rattenkeutels. Deze kunnen worden aangetroffen in donkere hoeken van een magazijn of een loods.
Te veel spanning. Het lijkt soms magie, als mensen goed werk verrichten in een groep collega's. Het is vaak lastig om aan te wijzen waar de kracht zit, het werkt gewoon. Maar als de spanningen oplopen, bijvoorbeeld tussen botsende karakters, dan is er al snel geen houden meer aan.
Haal energie uit je werk door je werkactiviteiten regelmatig af te wisselen met een pauze. Een veelgebruikte regel is: 50 minuten onafgebroken werken en aansluitend 10 minuten pauzeren. Doe je dat? Dan werk je met meer plezier, krijg je energie, heb je minder last van stress en verklein je de kans op een burn-out.
Datgene wat je heel belangrijk vindt in je werk, worden ook wel drijfveren of 'waarden' genoemd. Jouw drijfveren zeggen iets over wie je bent en hoe je in het leven staat. Ben je iemand die het belangrijk vindt om avontuur te beleven of zoek je juist zekerheid en stabiliteit?
Lekker bonden met collega's
Wie nog steeds denkt dat de teamspirit er niet toe doet, heeft het mis. Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat medewerkers 11 arbeidsomstandigheden als belangrijk ervaren bij hun werkgever. Hierbij staat een prettige werksfeer met stip op nummer 1 gevolgd door goede managers.
Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers in allerlei sectoren vooral persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden belangrijk vinden. Voor veel verschillende beroepen zijn deze vaardigheden relevant, ziet Randstad in het onderzoek naar de voorkeuren van werkgevers en de meestgevraagde hard skills en soft skills.