Net als alle andere wijnen, is champagne het best te bewaren op een koele en donkere plek. Een constante temperatuur tussen de 8 en 12 °C is het beste. Zorg er wel voor dat de fles horizontaal ligt op een plek die trillingvrij is.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering. Daarom hier het advies om de fles binnen een jaar te consumeren.
Over de houdbaarheid van champagne bestaan veel vragen en je vindt op zo'n fles dan ook geen houdbaarheidsdatum. Als er al een datum op staat is die van het degorgement en als je een jaar ziet is dat het oogstjaar van de druiven.
Over het algemeen is de champagne nog 2 tot maximaal 3 dagen te bewaren. Het is dan wel van belang dat de champagne wordt bewaard in de koelkast en wordt afgesloten met een champagne afsluitdop of een champagne stopper. Deze sluiten de fles goed af na openen.
Hoe kun je champagne het beste bewaren? De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Champagne die je binnen enkele dagen of weken gaat drinken, kun je staand in de koelkast bewaren, hoewel liggend natuurlijk beter is. Heb je een goede fles dan kun je deze buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in kelder of wijnrek.
Prestige champagnes, ook wel premium vintages genoemd, zijn de allerbeste champagnes die een champagnehuis kan maken. Het is hun trots waarmee ze de klemtoon leggen op de stijl van filosofie van het huis.
Ideale temperatuur : tussen 8° en 10° C
Ervaring heeft uitgewezen dat de ideale serveertemperatuur van Champagne tussen 8° en 10° C ligt. Als de wijn te koel is, heeft hij een verdovend effect op de smaakpapillen en wordt het aromapalet beperkt.
Vintage champagnes worden gemaakt van de beste druiven. Vintage champagnes rijpen vele jaren meer dan de gewone champagnes en winnen daardoor aan aroma, smaak en complexiteit. Vintage champagnes worden alleen in de beste oogstjaren gemaakt. Geen vintage champagne is gelijk en dat maakt het proeven zo interessant.
Hoe weet je of cava nog goed is? Cava's en champagnes rijpen vaak nog eens 6 maanden in een wijnkelder. Wanneer er een ontgistingsdatum van minder dan 12 maanden geleden op de fles staat, weet je zeker dat je een verse cava of champagne hebt gekocht. Als je twijfelt of de cava nog goed is, kun je eraan ruiken.
Hoe lang kun je cava bewaren? Een fles cava kun je ongeveer 9 maanden bewaren.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Gebruik een verhouding van ongeveer 1/3 ijs en 2/3 water. Na een half uurtje is je champagne goed gekoeld. Leg de champagne op zijn zij op de bodem van je koelkast en laat hem daar vier uur lang koelen. Leg een fles champagne nooit in de vriezer.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt. Daarnaast kunnen er op deze manier geen stukjes kurk in de wijn vallen.
Tip 5: Sluit de fles champagne goed af
Mocht er aan het einde van de avond nog champagne over zijn, sluit de fles dan goed af met een speciale champagnestop. Met deze stop op de champagnefles kun je de bubbels met een gerust hart tot vier dagen langer in de koelkast bewaren.
Het beste antwoord. Je kan een zilveren lepel in de geopende fles hangen. Gek genoeg werkt dat beter dan de fles weer te dichten met een kurk.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Champagne is om verschillende redenen bijzonder: Het mag alleen worden gemaakt van de wijn van druiven uit het Champagne gebied in Frankrijk. Strikte voorwaarden voor het oogsten van de druiven (handmatig en 's ochtends) Een maximale opbrengst van de druiven bij het oogsten.
Druiven en locatie
Zelfs champagne is een mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn is champagne. Alleen mousserende wijn gemaakt in de regio Champagne in Frankrijk mag deze naam dragen. De wijn wordt meestal gemaakt van chardonnay, pinot noir en/of meunier.
Rond de 6 à 8 graden is ideaal.
De beste manier is om de fles te koelen in de koelkast. Na een nachtje koelen zal hij dan een temperatuur van rond de 4 graden hebben.
"Stop de fles nooit in de diepvries en maak de glazen niet té proper": het perfecte glas cava drink je zo. Hopelijk staan de bubbels al klaar, want binnenkort mag er rijkelijk geschonken en gedronken worden.
Dus als de fles 3 jaar heeft gerijpt in de kelders, dan kan deze ook 3 jaar bewaard worden. Een gemiddelde non-vintage kunt u het beste drinken nadat u hem niet langer dan een jaar heeft bewaard.