Bij waterkefir zie je dat de drank veel minder gaat bruisen en veel zuurder smaakt. De oplossing is een deel van de korrels weggeven, invriezen of drogen of wegdoen.
Oplossing: Dat je korrels niet meer groeien kan komen door het structureel gebruik van te weinig suiker, hierbij raad ik aan om ons basisrecept te gebruiken, op elk deel suiker gaan 2 delen korrels. Ook kan de hoeveelheid mineralen weer een rol spelen.
Gezonde kefirdrank is lobbig en homogeen van structuur (na doorroeren). Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval.
3. De kefirkorrels moeten enigszins transparant (als melkglas) en glanzend zjin. Ze mogen wel de kleur van de oplossing aannemen, dat is een natuurlijk proces. Worden ze steeds doffer en troebeler, dan is er een probleem.
Waterkefir hoeft niet op een lichte plaats te staan. Dat wordt vaak wel beweerd, maar is niet zo. Zelfs in het donker fermenteert waterkefir nog prima. Let er op dat de kefiroplossing in de zon wel eens te heet kan worden, ook door de loepwerking van het ronde glas.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Als u de kefir een keer (veel) te lang heeft laten staan, is de kans groot dat de bovenlaag in de pot één dikke brei is van ingedikte kefirdrank + daarin ergens de korrels. Het kan lastig zijn om deze te verwerken, omdat het zo dik is en er ook allemaal kleine stukjes en brokjes loskomen uit die brei.
Er blijven wel wat restsuikers achter, maar die zitten grotendeels in de vruchten zelf. Bedenk wel: hoe minder suiker er wordt toegevoegd, hoe zuurder de drank wordt. Gezondere suiker Als je gebruik wilt maken van gezondere suiker, kan er ook gewerkt worden met palmsuiker, kokosbloesemsuiker of oerzoet.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Doe het deksel op de pot en laat deze op kamertemperatuur 12 tot 36 uur staan. In ongeveer 24 uur doen de micro-organismen in de kefirkorrels hun werk en fermenteren de suikers in de melk, waardoor het kefir wordt.
Resultaten. De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir dronken, terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem geen waterkefir kregen. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière, zegt Jetske.
In het kort komt het er op neer dat u de kefirkorrels met melk in een gesloten weckpot ongeveer één dag lang op een donkere plaats laat fermenteren (= rijpen).
Waterkefirkorrels tot 1 week langer bewaren
Zodra je weer terug bent, kun je de kefir verwerken zoals gewoonlijk. Ga er niet vanuit dat de waterkefir drank goed drinkbaar is (gooi deze dus liever weg), maar de eerstvolgende bereiding zal dat wel weer zijn.
Waterkefirkorrels groeien het best bij een (kamer)temperatuur tussen de 20℃ en 25℃. Een hogere temperatuur tot wel 30℃, is voor waterkefir ook prima. Een lagere temperatuur dan 20℃ wordt afgeraden als je de waterkefirkorrels graag zo snel mogelijk wilt laten groeien.
De kefir is dolblij met geraffineerde biologische suiker. Hoe meer suiker/glucose, hoe meer voeding, hoe mooier de korrel wordt en hoe meer het groeit. Biologisch geraffineerd is weer beter dan niet – bio geraffineerd.
Voor 1 liter kefir gebruik je ongeveer 100 gram kefirkorrels. -Giet 1 liter (gefilterd) water in de weckpot. -Halveer de citroen en voeg één helft toe. -Voeg 30-50 gram suiker toe.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Calorieën in waterkefir
In een groot glas zelfgemaakte waterkefir (ongeveer 250ml) zitten ongeveer 2 kilocalorieën. Ter vergelijking; een glas cola (250ml) bevat ongeveer 102 kilocalorieën. Als we kijken naar het aantal calorieën, dan kunnen we wel concluderen dat waterkefir een uiterst caloriearm drankje is.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
De melkkefirkorreltjes zijn verlekkerd op dierlijke melk. Je kan koemelk gebruiken, maar ook geiten- of schapenmelk kunnen perfect tot kefir gefermenteerd worden. Geitenmelk geeft een iets vloeibaardere kefir dan koemelk.
De kefirkorrels die fermenteren de vloeistof tot een licht-zure en tintelende drank. Tegenwoordig wordt kefir ook vaak van water gemaakt. Echter wordt er vaak suiker aan toegevoegd. De korrels leven namelijk op (melk)suiker.
Tot 3 maanden: Doe de gedroogde kefirkorrels in een diepvrieszak/potje. Noteer met watervaste stift de bewaardatum. De kefir gaat in de koelkast.
Ja hoor, die kan je zonder meer gebruiken. Je moet ze alleen goed uitspoelen en daarna worden ze in water met een beetje suiker of vruchtensuiker gedaan. Na zo'n 3 dagen ontstaat er een waterkefir dat licht koolzuurhoudend is en als zodanig te drinken is. Nog lekkerder is het om er fruit aan toe te voegen.