Veel vrouwen hebben last van branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina voor, tijdens of na de gemeenschap. Ook plassen na afloop geeft dan nogal eens een branderig gevoel. De meest voorkomende oorzaak daarvan is dat gemeenschap plaatsvindt terwijl u niet of onvoldoende seksueel opgewonden bent.
Pijn bij het plassen is een veel voorkomende klacht. Het wordt ook vaak beschreven als een brandend gevoel tijdens het plassen. Dit is het meest voorkomende symptoom van een urineweginfectie of blaasontsteking. Bij mannen komen infecties van de urinewegen minder vaak voor dan bij vrouwen.
Oorzaken van plasbuisontsteking
Bij mannen is het branderige gevoel in de plasbuis vaak een symptoom van de geslachtsziekten gonorroe of chlamydia. Bij vrouwen is een constant branderig gevoel in de plasbuis vaak het gevolg van een onbehandelde blaasontsteking.
Klachten die je kunt hebben door chlamydia: Pijn bij het plassen. Een branderig gevoel bij het plassen. Vocht uit je piemel, vooral 's morgens.
Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa's), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten. Wat u hiervoor precies moet doen, is afhankelijk van het type onderzoek dat door uw zorgverlener is aangevraagd.
vocht uit je vagina dat anders is dan normaal: meer dan anders, een andere kleur of je ruikt het meer. wondjes, wratten of blaasjes op je schaamlippen of vagina. bloed uit je vagina na de seks. bloed uit je vagina terwijl je niet ongesteld moet worden.
Ga zo snel mogelijk na de seks naar het toilet. Plassen verwijdert namelijk de bacteriën uit de blaas en de plasbuis en vermindert zo de kans op een infectie. Het risico op blaasontstekingen kan verder geminimaliseerd worden door ook voor de seks naar het toilet te gaan en de geslachtsdelen met warm water te wassen.
Een plasbuis-ontsteking betekent dat dit slijmvlies ontstoken is. Dit doet pijn of het voelt branderig, vooral bij het plassen. Als het slijmvlies ontstoken is, maakt het extra slijm of pus. Dit komt uit de penis.
De helft van de mannen en driekwart van de vrouwen merkt niks van de chlamydia infectie. Als er wel klachten zijn dan ontstaan ze 1 tot 3 weken na de besmetting. Vrouwen krijgen klachten die lijken op een blaasontsteking, zoals pijn bij het plassen en in de onderbuik.
Wanneer je eenmaal een blaasontsteking te pakken hebt, helpt het vooral om veel te drinken. Drink minstens 2 liter water per dag. Ook cranberrysap kan helpen om bacteriën in je blaas te bestrijden. Verder kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verzachten.
Een plasbuisontsteking krijg je meestal door een soa. Lees meer over gonorroe en chlamydia. Soms komt een plasbuisontsteking door een ander virus of een bacterie, zoals mycoplasma. Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is.
Bel direct uw huisarts als plassen pijn doet en u ook ziek bent. Of als u opeens niet meer kunt plassen. Maak een afspraak bij uw huisarts als er bloed bij uw plas zit of pus uit uw penis komt. Problemen met plassen zijn geen teken van prostaatkanker.
Zorg voor je blaas met gezonde voeding (en drinken): Van een aantal voedingsstoffen en dranken is bekend dat ze de blaas kunnen prikkelen of verstoren. Denk hierbij aan alcohol, zure dranken zoals sinaasappelsap, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken en cafeïne (in koffie, cola en energiedranken).
Als u niet genoeg drinkt en uitgedroogd raakt, zal uw urine waarschijnlijk donkerder worden van kleur, in het gele,oranje of bruine spectrum.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
Verschijnselen bij de man
pijn of branderig gevoel bij het plassen; afscheiding uit de plasbuis, vooral 's morgens; pijn in de balzak; irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.
De meest voorkomende klachten bij een blaasontsteking zijn pijn bij het plassen, vaak kleine beetjes moeten plassen en pijn in de buik of rug. Wanneer een blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kunnen de bacteriën vanuit de blaas 'opstijgen' naar de nier.Er kan dan een nierbekkenontsteking ontstaan.
Blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën, maar schimmels in de vagina kunnen het ook veroorzaken. Beide moeten altijd worden behandeld, dus raadpleeg een arts als je deze symptomen opmerkt.
Bij blaasontsteking kunt u deze klachten hebben: pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes plassen, pijn in uw rug of onder in uw buik. Bel en breng dezelfde dag een potje plas naar de praktijk. Meestal krijgt u antibiotica. Bel uw huisarts of huisartsenpost bij blaasontsteking met koorts of zieker worden.
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt - dat geldt voor alle ontstekingen - zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo'n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc.
Kortom: een blaasontsteking herken je aan afwijkend plasgedrag met pijn, geur- en kleurverschil van je urine, spoortjes bloed bij het plassen en een zeurend gevoel in je flanken en onderbuik. Als je veel drinkt en de bacteriën zo naar buiten spoelt kan een blaasontsteking na een aantal dagen vanzelf overgaan.
Wanneer je besmet bent met chlamydia, merk je daar zoals gezegd meestal niets van. Als je wel klachten krijgt, beginnen die vaak één tot drie weken na de besmetting. De klachten verschillen voor mannen en vrouwen. Ongeveer 25% van de vrouwen krijgt klachten nadat zij chlamydia heeft opgelopen.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.