Doe eerst de gewenste hoeveelheid rijst in een ovenbestendige schaal, kom of pannetje. Voeg 1,5 keer zoveel kokend of heet water toe en hups, zo je stoomoven in. That's it.
Naast vis, vlees en groente is de stoomoven ook handig om rijst te stomen, zo hoef je geen rijsstomer aan te schaffen. De oven doet namelijk al het werk en in 25 minuten heb je perfect gestoomde rijst.
Omdat je de rijst niet hoeft af te gieten gaan er ook geen smaken verloren, het is niet voor niets dan men in Azië rijst altijd stoomt! Gebruik voor 150 gr rijst (2 personen) 200 ml water en zet de bijgeleverde schaal in de stoommand. Na 45 minuten is je rijst gaar!
Hierbij geldt dat je voor de eerste soort 2,5 keer zoveel vocht als rijst nodig hebt en voor langkorrelige rijst 1,5 keer zoveel vocht. Dat komt bij rondkorrelige rijstsoorten dus neer op 1 deel rijst en 2,5 deel water.
Met een stoomoven stoom je rijst, aardappelen, pasta, peulvruchten en alle groenten gaar. Vis en vlees en gevogelte gaan op een gemiddeld lage temperatuur van 100 graden in de stoomoven.
Veel onderhoud nodig. Daarnaast vergt een stoomoven veel onderhoud. U zult de oven dan ook vaker moeten schoonmaken na gebruik dan dat u gewend bent bij een conventionele of heteluchtoven. Dit komt doordat er restwater achterblijft na gebruik.
Deze ovens zijn multifunctioneel. Je kunt ze gebruiken om te ontdooien, op te warmen, te pocheren en te grillen. Het voordeel van zo'n combi-stoomoven is dat je dus eigenlijk geen gewone oven (of magnetron) meer nodig hebt.
U kunt meer gerechten stomen dan u wellicht denkt. Zowel vis en vlees, als groenten. Maar ook rijst of pasta bereiden in een stoomoven is mogelijk. Puur genieten: korte opwarmtijd en snelle en gelijkmatige verdeling van de stoom voor optimale resultaten.
Je kan 100% stoom gebruiken voor het stomen van groente, vis en rijst. Daarnaast kun je ook eieren bereiden, opwarmen, ontdooien, pocheren of blancheren. Met een combi-stoomoven kun ja naast volledig stomen ook koken met veel, medium en weinig vocht in combinatie met hetelucht.
Weet je nog, de verhouding is 1:1,5 Dus voeg 600 gram koud water aan de (gekruide) rijst toe. Deksel op de pan en breng de rijst snel aan de kook. Draai het vuur naar de laagste stand en laat 8-10 minuten zachtjes stomen. Niet spieken: laat de deksel op de pan!
Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water. En één kopje per persoon is dan vaak weer precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor je maaltijd.
Kortom, de kooktijd hangt af van het soort rijst. Witte, gedopte rijstsoorten kunnen in 15-25 minuten worden bereid, terwijl bruine, volkoren rijstsoorten ongeveer 30-45 minuten moeten koken. Rondkorrelige rijst is met 30 minuten ook een van de soorten die iets langer koken.
De watertank kan met 950 ml water gevuld worden. Gebruik uitsluitend kraantjeswater om de lade te vullen, zeker geen alcohol of andere vloeistoffen.
De temperatuur
Voor aardappelen, groenten, vlees en gevogelte is de meest efficiënte temperatuur om te stomen 100 graden. Een lagere temperatuur kan ook, maar dan duurt de garing iets langer. Vis blijft sappiger bij een stoomtemperatuur van 80 graden.
Door gebruik te maken van stoomovens blijven mineralen en vitaminen namelijk beter bewaard in uw maaltijd. Hierdoor blijft tevens de smaak beter behouden in uw voedsel. Daarnaast heeft u geen boter of vet meer nodig om uw maaltijden te bereiden, want de stoom doet het werk.
Met een stoomoven bereid je meer dan alleen groente
Zo kan je ook makkelijk bakken op temperaturen tot 230° Celsius, wat ideaal is voor pizza's, taarten en vleesgerechten met een knapperig korstje. En doordat je ook stoom en hetelucht tegelijk kan gebruiken, blijft je maaltijd botermals.
Wat is het verschil tussen een stoomoven en een oven met stoomfunctie? Een stoomoven kan maaltijden volledig met 100% stoom gaar stomen. Bij een oven met stoomfunctie wordt altijd de heteluchtfunctie gebruikt samen met de stoomfunctie.
Stoomschalen met gaatjes (of geperforeerde schalen): zijn geschikt voor het koken van aardappels of andere groenten. Deze schalen zorgen voor een optimale evacuatie van het vocht uit de groenten. Door de gaatjes kan de stoom ook makkelijker alle voedingsmiddelen bereiken.
1.2 Stomen
Ook zuurkool kun je stomen. Houd in de stoompan of stoomoven een kooktijd van 5 minuten aan, of zolang als nodig voordat de zuurkool warm is. Van tevoren net als bij het koken de groente even losmaken met een vork.
Je kunt prima in plastic voorverpakte etenswaar, zoals soep bijvoorbeeld, in de stoomoven heet stomen.
U kunt ook voedingsmiddelen ontdooien in uw stoomoven! Zet de temperatuur dan op 60 graden.
Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.