Het wasmachinefilter is verstopt Als het wasmachinefilter geheel of gedeeltelijk geblokkeerd is, stroomt het water niet goed weg tijdens het centrifugeren en wordt kleding niet goed uitgespoeld. Na het wasprogramma blijft er dan water in de trommel staan en het wasgoed komt kletsnat uit de wasmachine.
Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
"Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen.
Als een wasmachine niet centrifugeert kan de oorzaak zijn dat de machine de inhoud niet in balans krijgt. Er kan teveel of te weinig wasgoed in de trommel zitten. Ook kan het gebeuren dat stukken wasgoed met elkaar in de knoop raken.
Een knik of blokkade in de waterafvoerslang beïnvloedt het vermogen van je wasmachine om water weg te pompen uit de trommel. Controleer dat er geen knikken in de waterafvoerslang zitten door het apparaat iets naar voren te trekken. Trek eventuele zichtbare knikken en bochten in deze slang recht.
Als het wasgoed drijfnat uit de wasmachine komt, heeft de wasmachine meestal niet of niet hard genoeg gecentrifugeerd. Controleer eerst of de wasmachine wel is ingesteld op het juiste toerental. Wasgoed wordt beter droog bij een toerental van 1400 of 1600 toeren.
Een algemene richtlijn is om de was niet langer dan twaalf uur in de machine te laten zitten. Toch geldt dat je beter even aan het wasgoed kunt ruiken, omdat iedereen hier een ander gevoel bij heeft. Als de was écht te lang in de machine blijft zitten, kun je zelfs al schimmel gaan ruiken.
Dat je nooit te veel wasmiddel kunt gebruiken bij het wassen, is om verschillende redenen een belangrijke misvatting. Een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt ervoor dat de wasmachine meer energie en water nodig heeft om al die zeep en het bijbehorende schuim weg te spoelen.
Het draaien kan de linnenvezels, die vrij kwetsbaar zijn, beschadigen. Zorg er dus voor dat je heel zacht centrifugeert of vermijd deze stap helemaal en laat je wasgoed drogen in de open lucht. Omdat het een zeer lichte stof is, droogt het immers snel.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Zet de deur open bij schone was
Na een paar uur wachten kan de vochtige was alleen wel gaan stinken. Helaas zijn bacteriën en schimmels hier vaak de boosdoeners. Om dit te voorkomen laat je simpelweg de deur van de wasmachine openstaan na het wassen en geef je wasmachine wat ademruimte.
Je was droogt niet zo maar in huis. Een kamer met een temperatuur van rond de 20 graden is echter perfect om was binnen te drogen. In een onverwarmde kamer of een koude kelderruimte kan de lucht het vocht nauwelijks opnemen, zodat het in het ergste geval direct in de muur terechtkomt.
Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen.. Tip: Handdoeken en andere badstof worden snel hard en ruw in de zon. Denk er daarom aan ze niet te lang in de brandende zon te laten hangen.
Twee keer centrifugeren
Je kunt de droogtijd in je droger ook verkorten door je wasgoed een tweede keer in de wasmachine te laten centrifugeren. Hierdoor wordt er nog meer water uit je wasgoed gehaald voor je het in de droger stopt en hoeft je droger minder lang te draaien.
Centrifugesnelheden variëren van 400 tot 1800 toeren per minuut. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was wordt. Dit bespaart energie als u daarna een wasdroger gebruikt. Ook bij drogen aan de lijn binnenshuis kan dit enige energie besparen.
Het pompfilter zit rechtsvoor, onder in de wasmachine. Om het pompfilter te reinigen, verwijder je eerst het afdekplaatje. Bij sommige wasmachines zit er een slangetje achter het afdekplaatje om het water uit het filter te laten weglopen.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast.
Vaak is 30 graden warm genoeg.Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Dat is goed nieuws. Er is meer goed nieuws: van een volle wasmachine wordt niet alleen jouw was beter schoon, ook het milieu heeft er baat bij. Een volle wasmachine betekent namelijk dat de wasmachine minder vaak aan staat. Dat scheelt weer in de energie die nodig is voor de wasbeurt.
Wasverzachter ruikt natuurlijk erg lekker, maar wist je dat dit eigenlijk helemaal niet zo goed is voor je kleding en je wasmachine? Om maar niet te spreken over je portemonnee en het milieu … Bij de meeste kleding is wasverzachter ook helemaal niet nodig. Gebruik het daarom alleen voor linnen wasgoed en badhanddoeken.
Een wasmachine met 9 kg vulgewicht heeft een ruime trommel. Hierdoor was je in deze machines eenvoudig grote ladingen wasgoed. Zo was je in een wasmachine met 9 kilo inhoud in één wasbeurt zowel beddengoed, kleding als handdoeken.
Het strak naast elkaar ophangen van natte kledingstukken is echter geen goed idee. De lucht kan niet meer door het rek heen stromen en je was droogt daardoor veel minder snel. Daarnaast trekt het vocht van het ene kledingstuk in het andere kledingstuk. Laat daarom voldoende ruimte over tussen de kledingstukken.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Je was binnen ophangen zorgt voor een verhoogde luchtvochtigheid van ongeveer 30 procent. De hogere luchtvochtigheid zorgt voor een grotere kans op (giftige) schimmels "Een vochtige omgeving stimuleert de groei van schimmels die sporen vrijgeven.