Via de ongezonde partner worden ze gespiegeld met hun eigen onverwerkte trauma's. Het is alleen de vraag of ze in die spiegel kijken. Of ze de realiteit onder ogen willen zien. Of ze verantwoordelijkheid voor hun innerlijke kind willen nemen.
Kies voor jezelf
Als je dagelijks in een ongezonde relatie verkeert ben je dus eigenlijk iedere dag bezig met je gezondheid te dwarsbomen. Een ongezonde relatie is dus letterlijk een gevaar voor je gezondheid. Richt je op jezelf. Doe aan meditatie, maak een wandeling of doe iets anders gewoon voor jou alleen.
Weinig zelfvertrouwen
Daarnaast hebben de mensen die constant teruggaan naar toxic relaties vaak weinig zelfvertrouwen. Proberen los te komen van een ongezonde relatie zorgt ervoor dat je negatieve zelfbeeld, als je dat al hebt, nog negatiever wordt.
conflicten worden of niet uitgesproken (irritaties) en dat stapelt zich, of conflicten worden niet opgeruimd. je kunt niet jezelf zijn, je verliest jezelf. de relatie is gestoeld op angst, manipulatie en controle. er is fysiek en/of emotioneel misbruik.
Een destructieve relatie wordt gekenmerkt door hoge pieken en diepe dalen, door straf en beloning, net als een gokkast die dan weer wel en dan weer niet aan je uitkeert. Juist de onvoorspelbaarheid van de beloning maakt je verslaafd aan deze relatie.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Wat kan je doen? Een toxische relatie betekent niet noodzakelijk dat je ze moet opgeven. Het is mogelijk om aan de relatie te werken en de dynamiek te veranderen, vooral als je vindt dat er nog veel positieve elementen aan zijn. Assertieve communicatie en gezonde grenzen zijn daarbij vaak de sleutel.
In een gezonde relatie moeten we kunnen zeggen wat we denken en voelen zonder dat we bang hoeven zijn dat de ander boos wordt of ons verlaat omdat we deze gevoelens hebben. Relaties waarin veel conflict is en waarin elkaar beschuldigen centraal staat, zijn geen gezonde relaties.
Mensen die zichzelf constant als slachtoffer zien geven alles en iedereen behalve zichzelf de schuld van hun problemen. Een partner die zijn/haar eigen tekortkomingen niet kan herkennen is niet alleen heel moeilijk om mee te communiceren, maar zorgt er ook voor dat voortgang praktisch onmogelijk is.
Het lastige is dat elke relatie anders is. Een giftige relatie kan bijvoorbeeld ook ontstaan tussen twee gezonde mensen die elkaars (jeugd)trauma triggeren. Dat kan weliswaar tot complexe problemen leiden, maar in sommige gevallen kan die dynamiek wél uitgroeien tot een gezond samenzijn.
Ze halen er vreugde uit de miserie van anderen, ze kwetsen je, geven je een slecht gevoel over jezelf of hebben zelfs helemaal geen interesse in jou. Het enige voordeel is dat je de intenties van deze types snel achterhaalt, zodat ze je ook weer snel uit je leven kunt bannen.
Overtuigingen en onvervulde behoeftes van je innerlijke kind
Soms worden zij zelfs erger vanwege andere ervaringen en relaties, waar de persoon mee te maken krijgt. De pijn stapelt zich op, de overtuigingen worden sterker, de gedragingen hebben de neiging om meer automatisch te worden en meer onbewust.
Focus je tijdens het gesprek op hoe jíj je voelt, niet op wat de ander allemaal wel of niet heeft gedaan. Zeg dus liever “ik heb ruimte voor mezelf nodig” in plaats van “je legt te veel druk op me”. Pas wel op dat je niet om de waarheid heen draait, maar wees respectvol. vertellen wat je van de relatie hebt geleerd.
"Schelden is sowieso over de grens. Ruzies maken deel uit van een relatie, maar zelfs in een emotioneel moment zijn er grenzen waar je niet overheen gaat. Dat gaat over het basisrespect dat je voor elkaar hebt en de liefde die je voor elkaar voelt. De vrouw omschrijft dat ook goed", aldus Rika Ponnet.
Dit ging van extreem controlerend gedrag, schoonouders die te veel invloed hebben tot complete afhankelijkheid van de ander. “Rode vlaggen wijzen erop dat je iets niet oké vindt, of iets niet oké is, in een relatie”, zegt psychotherapeut Katrien Koolen met een eigen podcast Over ons.
Waar draait het om in een relatie? In gezonde, sterke relaties draait het om het geluk en welzijn van beide partners. Je ontwikkelt je in een fijne relatie niet alleen samen maar ook individueel. Zo'n relatie biedt een veilige basis, waardoor je moed en vertrouwen hebt om nieuwe ervaringen op te doen in dit leven.
Je partner hoort je te accepteren zoals je bent, zo niet, dan is dat een red flag in je relatie. Het kan soms ook lastig te herkennen zijn, omdat het vaak heel onschuldig begint. Denk aan signalen zoals het veranderen van je haar of de manier waarop je praat. Als je dit herkent dan zit je niet in de juiste relatie.
Volgens de website Science Of People zijn er bepaalde eigenschappen van toxic mensen: egoïsme, telkens in een slachtofferrol kruipen, liegen en weigeren hun eigen fouten onder ogen te zien. Toxic mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin, volgens psycholoog Roel Blok.
De letterlijke betekenis van toxisch is giftig. Het woord 'toxisch' wordt gebruikt om een groot aantal gezondheids-, sociale en milieuproblemen te beschrijven. In interpersoonlijke relaties wordt het woord toxisch gebruikt om iemand te beschrijven die door zijn gedrag onrust, angst en stress veroorzaakt bij anderen.
Net als bij andere verslavingen zijn er altijd oorzaken aan te wijzen waarom de verslaving is ontstaan. Bij een relatieverslaving spelen gebeurtenissen uit de jeugd vaak een rol. Opgroeien in een gebroken gezin, emotionele verwaarlozing tijdens de opvoeding of andere oorzaken uit de jeugd komen vaak voor.
Bij gaslighting verdraait iemand de waarheid om zo een ander steeds meer aan zichzelf te laten twijfelen. Dit geeft macht: hoe onzekerder het slachtoffer is, hoe meer hij of zij vertrouwt op en afhankelijk wordt van de gaslighter.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.