Blaffen om zijn territorium te beschermen en om angst te tonen en/of je te alarmeren is voor een hond intuïtief. Dat komt vanuit instinct. Blaffen voor aandacht, vanuit verveling en als begroeting is ontstaan vanuit de interactie met de mens. Blaffen met deze achterliggende redenen kun je dus proberen af te leren.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Elke blaf klinkt weer anders. Een kort blafje wil meestal zeggen dat je hond verbaasd of verrast is over iets, terwijl met een langere, uitgerektere blaf (die een beetje klinkt als janken) weer andere informatie wordt overgebracht. Hoelang je hond blijft blaffen is ook belangrijk.
Want: hoe vaak de honden blaffen is bepalend voor de hoeveelheid hinder die wordt ervaren. Zo wordt ook beargumenteerd in blad Geluid (nr. 2 juni 2020). Voor burengeluid bestaan geen geluidsnormen.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Naast wandelen heeft ook kauwen een kalmerende werking op honden. Je hond een bot voeren kan daarom helpen bij het verminderen van stress. Ook spelen of puzzelen zorgen voor afleiding van een stressvolle situatie. Geef je hond zijn brokken eens met een voerspel, zodat hij extra uitdaging krijgt tijdens de maaltijd.
Voor honden die blaffen uit opwinding kan het laten zitten al genoeg zijn om de adrenaline te verminderen. Voor honden die blaffen uit angst of waarschuwing kan afleiding werken. Vraag ze bijvoorbeeld iets voor je te halen. Voordeel: met een speeltje in de bek kun je direct niet meer blaffen.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Overlast van dieren (blaffende honden e.d.) via 0900-8844; (Overlast van) zwerfkatten: mail de Dierenbescherming; Vermiste/gevonden huisdieren: lokale dierenambulance.
Wanneer je hond je aan blijft kijken kan dat gepaard gaan met gedragingen zoals je achtervolgen in huis en altijd bij jou in de buurt liggen. Heel vaak ontstaat dit gedrag omdat de hond nooit of te weinig geleerd heeft rustig op zijn plekje te liggen. Het is vaak een gebrek aan het controleren van de impulsen.
Signalen van ongemak: het regelmatig maken van geluiden als grommen of janken, verandering in lichamelijke verzorging, een depressieve indruk maken, veranderde reactie op mensen of andere honden (een hond kan steun gaan zoeken bij u, of zich juist gaan verstoppen of terugtrekken).
Soms kunnen honden echter zo veel blaffen dat het overlast wordt. Volgens de wet moet iedereen een zekere mate van geluid afkomstig van huisdieren van de buren tolereren. Maar als het blaffen dag en nacht doorgaat en de overlast onredelijke niveaus bereikt, is het verstandig dit probleem aan te pakken.
Een hond is bij deze blaf dus angstig. Denk hierbij aan honden met verlatingsangst of vuurwerkangst. De blaf lijkt een beetje op de opgewonden blaf. De blaf is hoog, maar iets langer dan een opgewonden blaf.
Hond met verlatingsangst herkennen
De meest voorkomende symptomen van verlatingsangst zijn;Vernieling van spullen. Onrust bij of in de aanloop naar afscheid. In huis plassen bij alleen zijn.
Eerste keer commando NEE zeggen
Trek niet je hand omhoog, maar houd deze bij de neus van de hond. Je zegt maar één keer de NEE. Deze mag ook duidelijk zijn, vanuit je onderbuik. Dit houdt niet in dat je moet gaan gillen of schreeuwen tegen de hond, je kunt ook duidelijk zijn zonder je stem te verheffen.
Dan kan de hond mogelijk uitvallen naar die persoon en bijten. Het grommen heeft namelijk niet gewerkt. De hond ervaart dat zijn signalen (het grommen en alles wat daar aan vooraf ging) niet begrepen worden en de kans is groot dat hij dus zwaardere agressie in zal zetten in de hoop dat het dan wel duidelijk is.
Honden corrigeren elkaar namelijk niet door in de nekvel elkaar op de grond te duwen.Ze zullen alleen een prooi in de nek pakken om te doden. Wanneer je je hond in de nekvel pakt of op de grond duwt, geef jij het signaal dat jij je puppy kwaad wil doen.
Het blaffen is grofweg in zes groepen in te delen: attentie, opwinding, angst, frustratie, verdediging en aandacht. Attentieblaf: dit is letterlijk één blaf die vaak wordt gemist, omdat de hond hem maar eenmaal laat horen. De hond wil zeggen: iets heeft aandacht nodig.
Sommige honden kunnen denken dat hun baasje niet meer terugkomt wanneer ze weggaan, terwijl anderen begrijpen dat hun baasje alleen even weg is en binnenkort terugkomt. Honden hebben geen menselijke taal of begrip, dus het is moeilijk om precies te weten wat er in hun hoofd omgaat.
Onze anti-blafapparaat is als beste uit de test gekomen en is ontworpen in 2023, dus is daarnaast ook het nieuwste model. Het apparaat heeft een anti-blaf functie, een trainings-functie, en een zaklamp ( Led ) functie. Dit is het eerste goedwerkende model met alle 3 de functies in een.
Een hond met stress kan de volgende tekenen vertonen: Veel hijgen en gapen. Veel likken aan zichzelf en/of bek.Hoog keffen of blaffen.
Beeft, trilt of bibbert je hond en je hond is niet nat of koud geworden, dan komt dit beven, trillen en bibberen waarschijnlijk door de stress. Vuurwerk, reizen, kennels of een andere omgeving zijn hier flinke boosdoeners, je hond zal zich het liefst willen verstoppen.