Binge eating kan worden uitgelokt door emoties als woede of verdriet, maar het kan ook een manier zijn om met spanningen en stress om te gaan. Het eten gebeurt stiekem. Na de eetbui voel je je vaak enorm schuldig en schaam je je voor je eetgedrag.
Binge Eating Disorder oorzaken
Net als bij alle eetstoornissen zijn er geen duidelijke oorzaken aan te wijzen voor het ontwikkelen van de eetbuistoornis. Het is een samenloop van omstandigheden. Vaak is er een 'trigger'; een ingrijpende gebeurtenis die ervoor zorgt dat iemand een eetbuistoornis gaat ontwikkelen.
BED kenmerkt zich door ongecontroleerde eetbuiten. In korte tijd eet je heel veel zonder echt honger te hebben of ervan te genieten. Er is geen drang om de gewichtstoename te compenseren door braken of laxeren. Daardoor bouwt iemand met BED zowel een eet- als gewichtsprobleem op.
Veel mensen met eetbuien eten stiekem, vooral thuis, als ze alleen zijn. Dit komt door gevoelens van schaamte. De schuldgevoelens na de eetbui leiden tot een negatief zelfbeeld en een voornemen om het nu écht niet meer te doen.
De stap om te stoppen met stiekem eten vraagt dus bereidheid om dingen te doen die buiten je comfortzone vallen. Je zult je af en toe onprettig voelen, dingen moeten doen die je lastig vindt. Ook als je je eigenlijk moe voelt of heel veel zin hebt om het jezelf makkelijk te maken.
Je moet minimaal 3500 calorieën extra eten om een halve kilo te zijn aangekomen een volgende dag. Dat betekent dat je bovenop de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, nog een heleboel meer tot je moet nemen.
Eetstoornissen zijn erg moeilijk om zelf te overwinnen. Je hebt daar hulp bij nodig. Er bestaan tegenwoordig steeds betere therapieën voor eetstoornissen. Hoe eerder je erkent dat je een probleem hebt en een behandeling zoekt, hoe groter de kans op goed herstel.
Wanneer je een eetbui hebt, heeft dat vaak een oorzaak die niets te maken heeft met fysieke trek hebben. Stress, een slechte dag of eenzaamheid; ze behoren allemaal tot de oorzaken. Neem op het moment dat je een eetbui voelt opkomen even tijd voor jezelf.
Binge Eating Disorder (BED) is een andere eetstoornis die gelijkenissen vertoont met boulimia nervosa. Heb je Binge Eating Disorder, dan heb je net als bij boulimia nervosa oncontroleerbare eetbuien, maar zonder deze te compenseren. Het gevolg is dat je in korte tijd veel aan kunt komen.
In Nederland heeft 1% van de mensen last van eetbuistoornis (binge eating disorder). 1% lijkt misschien weinig, maar dat zijn wel 180.000 mensen. Hiermee komt eetbuistoornis (binge eating disorder) in de lijst van veel voorkomende aandoeningen in Nederland (100.000 tot 300.000 mensen die een aandoening hebben).
Bij de eetstoornis ARFID wil of durf je bepaald voedsel niet te eten en/of eet je te weinig. Je kunt een overgevoelige mond hebben en bang zijn om te stikken. Gedragstherapie is de belangrijkste behandeling. Als je bijvoorbeeld geen oranje eten durft te eten, dan ga je dit juist proberen.
Iemand met orthorexia nervosa is obsessief bezig met gezond eten. Het begint onschuldig; je wilt afvallen of je wilt gezonder gaan eten. Suikers en vetten vermijd je. Je gaat op de calorieën letten.
Fabel: van een eetstoornis kun je niet herstellen
Een ander zeer groot misverstand is de hardnekkige en destructieve fabel dat je van een eetstoornis zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis (Binge Eating Disorder) of OSFED (NAO) niet kunt genezen. Genezen van een eetstoornis is wel degelijk mogelijk.
Een groot misverstand is dat je van een eetstoornis niet volledig kunt genezen. Bij Human Concern weten wij uit ervaring dat genezen van eetstoornissen zoals anorexia , boulimia, binge eating disorder en eetstoornis NAO mogelijk is.
anorexia nervosa. boulimia nervosa. eetbuistoornis (BED) eetstoornis Niet Anders Omschreven (NAO)
Conclusie. Vet zorgt er voor dat je sneller dik wordt, maar het is niet zo verslavend als suiker? Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van vet en suiker juist is fataal, omdat suiker er voor zorgt dat meer dopamine vrij wordt gegeven en vet de extra kilocalorieën met zich meebrengt.
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Dit geldt met name voor vrouwen die een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet volgen. Dat betekent niet dat koolhydraten slecht voor je zijn en zorgen voor veel vetopbouw.
Boulimia nervosa is een ernstige ziekte en heeft grote gevolgen voor het lichaam en sociale leven. Zo kan de maag worden opgerekt, de slokdarm worden beschadigd en er een tekort aan vitamines en mineralen ontstaan. Ook raakt een boulimia patiënt in een sociaal isolement en kan een patiënt vereenzamen.
Typische symptomen van een eetverslaving zijn: je weegt jezelf voortdurend. je geeft vaak over, je slikt bijvoorbeeld laxeermiddelen. je stilt je honger door veel te drinken.