In vele islamitische culturen is de bruidsgave een manier voor de echtgenoot om te laten zien dat hij zijn verantwoordelijkheid wil nemen om zijn vrouw en toekomstige kinderen te onderhouden. Deze bruidsgave is naar islamitisch recht echter geen vrijwillige schenking maar een plicht van de man jegens de vrouw.
Islamitische bruiloft
Er wordt een huwelijksakte opgemaakt waarin staat dat de man en vrouw trouwen. In de akte staat ook de bruidsschat vermeld. Deze bestaat bijvoorbeeld uit geld. Zo wordt de vrouw beschermd bij een eventuele scheiding.
Een bruidsschat of medegave is geld of goed dat in sommige culturen een bruid meebrengt als ze in het huwelijk treedt. Het is de gift die door de vader van de bruid, of na diens overlijden door haar oudste broer, meegegeven werd in het huwelijk. De bruidsschat bestaat meestal uit een combinatie van een uitzet en geld.
Bij het sluiten van een islamitisch huwelijk (nikâh) komen de aanstaande echtgenoten overeen dat de man de vrouw een schenking doet. Die bruidsgave bestaat vaak uit geld of onroerend goed, mahr genaamd. De mahr wordt betaald in twee termijnen. De eerste helft bij het aangaan van het huwelijk.
Burgerlijk huwelijk niet verplicht. Allereerst kan men stellen dat het burgerlijk huwelijk islamitisch gezien geen waarde heeft en dat deze verplichting daarom genegeerd kan worden. Alleen het islamitische huwelijk wordt als geldig beschouwd, dus alleen hier wordt waarde aan gehecht.
Bij een Islamitisch huwelijk moeten bruid en bruidegom instemmen met het voorgenomen huwelijk. Ook de wali oftewel beschermer van de bruid dient met het huwelijk in te stemmen. Meestal is dit de vader. Ook bij een Islamitisch huwelijk dienen minimaal twee getuigen aanwezig te zijn.
In de Islam heeft een vrouw het recht om een scheiding aan te vragen als daar een geldige reden toe is. Als er geen geldige reden is, dient de echtgenoot toestemming te geven, maar kan hij financiële compensatie daarvoor vragen (bijvoorbeeld de bruidsschat).
Er is geen minimum- of maximumperiode voor een verloving.
In een Islamitische huwelijk is het verplicht een Mahr (bruidschat) af te spreken. Het maakt het huwelijk geldig, dus dit mag niet ontbreken. Elke vrouw heeft recht op een bruidschat zodra zij een huwelijk ingaat.
De bruidsschat wordt binnen de Islam als recht van de vrouw beschouwd. Allah zegt (interpretatie van de betekenis): “En geef aan de vrouwen (die jullie huwen) hun bruidsschat als verplichte gift.” De bruidsschat is eigendom van de vrouw en moet aan haar volledig worden overhandigd.
Het huwelijk in de islam wordt beschouwd als een heilige en wettelijke verbintenis tussen een man en een vrouw. Het is een contract waarin beide partijen instemmen met de huwelijksvoorwaarden en verplichtingen.
In de islamitische wereld is het principe van purdah (privacy van de vrouw) van groot belang. Ongeoorloofd binnentreden van de vrouwenverblijven is haram, dat wil zeggen ten strengste verboden voor buitenstaanders. Het woord "harem" is afgeleid van "haram".
Neef-nichthuwelijken mogen in Nederland alleen plaatsvinden als er een beëdigde verklaring is van beide partners dat zij uit vrije wil toestemming geven voor het huwelijk. De voorwaarde geldt ook voor huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht.
Een moslim man mag in de Islam vier vrouwen tegelijkertijd huwen. Hij mag niet meer dan vier vrouwen hebben. Deze restrictie is via de Woorden van Allah en overleveringen van de Profeet (ﷺ) vastgelegd. Hij mag twee, drie of vier vrouwen hebben.
Het islamitisch huwelijk wordt gezien als een contract tussen man en vrouw. Moslimstellen kunnen aan een imam vragen om hen aan elkaar te verbinden, maar kunnen ook hun verbintenis tegenover elkaar uitspreken. Rechtsgeldig is het islamitische huwelijk niet in Nederland.
Islamitische mensen dragen over het algemeen de trouwring aan de rechterhand. Echter kan dit ook weer per land verschillen. In Frankrijk, Italië en Duitsland draagt men de trouwring aan de rechterhand. Aan welke hand de trouwring wordt gedragen in België is onder andere afhankelijk van de regio.
De enige relatie tussen man en vrouw die in de islam is toegestaan is het huwelijk. Het is natuurlijk ook te begrijpen. Het gezin biedt volgens de islam de beste structuur om geluk, veiligheid, trouw en afhankelijkheid te bieden aan de man, de vrouw en de kinderen.
Varkens, vleesetende dieren met slagtanden (kat, hond), vogels met scherpe klauwen (roofvogels), landdieren zonder oren (kikkers en slangen) en ratten zijn door de Koran beschreven als haram.
De echtscheiding (talaq) moet driemaal uitgesproken worden met tussenpozen van een maand. De hoop is dat de geschillen in die tijd bij gelegd kunnen worden en dat geeft ook ruimte voor mediation.
Wat zegt de islam over scheiden tijdens de zwangerschap? Zowel de man als de vrouw kan scheiden van zijn of haar partner als de vrouw zwanger is.
'Je kan alleen opnieuw trouwen zodra je officieel bent gescheiden.
In traditionele islamitische kringen wordt de ideale vrouw nog steeds afgeschilderd als volgzaam en gehoorzaam aan haar man. De onderdanige positie van de vrouw wordt door conservatieve schriftgeleerden (oulama) goedgepraat met middeleeuwse interpretaties van religieuze teksten.
De rol van de imam. Zoals uit de beschreven wijze van huwelijksvoltrekking blijkt, is de aanwezigheid van een imam niet vereist bij de sluiting van een islamitisch huwelijk. In ieder geval is hij geen formeel vereiste voor de totstandkoming van het islamitische huwelijk.
Een verloving eindigt op de dag van voltrekken van het huwelijk. Er zijn geen wettelijke voorschriften over hoe lang de periode tussen het huwelijksaanzoek en het huwelijk mag zijn. Er zijn paren die meerdere jaren verloofd zijn voor hun bruiloft, anderen trouwen al na een paar maanden of zelfs weken.
Tweede huwelijk niet mogelijk en strafbaar
Het is in Nederland niet legaal om een polygaam huwelijk aan te gaan. Mensen die dat wel doen, kunnen maximaal 4 jaar celstraf krijgen of een geldboete van 20.500 euro. Als de tweede partner niet van het eerste huwelijk weet, kan die celstraf zelfs oplopen tot 6 jaar.