Het is over het algemeen bekend dat vrouwen gedurende de menstruatie last kunnen hebben van verergerde prikkelbaarheid, vermoeidheid, een bedrukt gevoel of last van stemmingswisselingen. Sommige vrouwen hebben meer of minder last van deze hormooncyclus dan de ander. Het is immers een natuurlijk proces.
Veranderende hormonen rondom je menstruatie maken je gevoeliger voor prikkels en spanning. Hormonen blijken je gemoedstoestand te kunnen beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral het hormoon oestrogeen direct invloed heeft op je serotoninegehalte, ook wel je geluk hormoon genoemd.
De mineurstemming slaat doorgaans zo'n vier dagen voor de eigenlijke ongesteldheid toe. Bij sommige vrouwen gebeurt dat zelfs twee weken van tevoren. Maar is de bloeding eenmaal begonnen, dan neemt het mentale leed bij de meeste vrouwen snel af.
Wees (extra) lief voor je geliefde als ze last heeft van haar hormonen. Of misschien heeft ze zelfs wel pijn. Je vrouw kiest er echt niet zelf voor om ongesteld te zijn! Maak het haar gemakkelijk: Kook een keer (extra) voor haar, of bestel eten online, en maak het jullie zelf een dag per maand gemakkelijk.
Hoe zit dit met de menstruatiecup? De meeste menstruatiecups kun je niet gebruiken tijdens seks en je partner kan deze voelen. Als je een cup gebruikt, zul je dus een alternatief moeten gebruiken als je tijdens de menstruatie seks wilt hebben.
“Bij mij in de klas is het geen taboe. Je kan rustig door de klas roepen: “WIE HEEFT ER EEN TAMPON?” “Ik zeg gewoon dat ik ongesteld ben, tis toch normaal?”
Helemaal omdat het hormoon oestrogeen twee weken voor de menstruatie daalt en het hormoon progesteron toeneemt. Vaak zorgen de hormonen als je ongesteld bent ook voor eetbuien. Probeer hier niet aan toe te geven, maar ga juist bewegen. Beweging zorgt voor endorfinen, waardoor je je beter voelt.
Samenvatting. Saskia van Ommen schreef op veler verzoek het eindelijk normale boek over de menstruatiecyclus: Hoe overleef ik mijn menstruatie? . In dit boek vertelt ze vanuit zowel persoonlijke ervaringen, research en interviews over hoe vrouwen met hun lichaam kunnen omgaan tijdens hun cyclus.
Bij het premenstrueel syndroom (PMS) krijgt u elke keer lichamelijke en psychische klachten voordat u ongesteld wordt (menstruatie). U krijgt bijvoorbeeld depressieve klachten en een opgeblazen gevoel. De klachten zijn zo erg dat u niet uw gewone dagelijkse dingen kunt doen.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Vaker poepen tijdens je menstruatie
Het samentrekken van de baarmoeder kan kramp veroorzaken. Doordat je baarmoeder samentrekt, gaan je darmen ook een beetje meedoen. Dit verklaart waarom poepen dus iets makkelijker gaat op het moment dat je menstruatie begint.
Wat is premenstrueel syndroom (PMS)?
Dit is een normaal verschijnsel. Als de klachten zo ernstig zijn dat ze je hinderen in je dagelijks leven, kun je PMS hebben. De klachten beginnen dan in de weken voor je menstruatie en verdwijnen als je ongesteld wordt. Je moet daarna minstens een week geen klachten hebben.
Broccoli, bloemkool, rode kool en witte kool bevatten alle het stofje DIIM wat je lever ondersteunt bij de hormoonomzetting en het afbreken van overtollige oestrogenen. Zet deze groenten in de twee weken voor je menstruatie regelmatig op het menu om zo je PMS klachten te verlichten.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Cafeïne verhoogt de hoeveelheid oestrogeen. Hierdoor kunnen PMS-klachten verergeren. Als je tijdens je menstruatie minder thee, koffie en cola drinkt en minder chocolade eet, heb je minder last van gevoelige borsten. Alcohol vergroot de kans op een depressief gevoel en hoofdpijn.
Krampen, misselijkheid en diarree tijdens de menstruatie
Die klachten worden veroorzaakt door een hogere prostaglandineproductie in het baarmoederslijmvlies of endometrium. Als de vrouwelijke eicel niet bevrucht wordt door een mannelijke zaadcel, zorgen de prostaglandines ervoor dat de baardmoederspier zich samentrekt.
Hoe zit het op de basisschool? Nog niet altijd zijn er goede voorzieningen op basisscholen voor meisjes die ongesteld zijn, stelt Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit. Basisscholen moeten voor afsluitbare prullenbakjes op de meisjestoiletten zorgen en voorraadjes maandverband.
Symptomen van stemmingswisselingen
Een rusteloos gevoel. Een snel wisselend humeur. Snel geïrriteerd, boos of opgewonden. Extreme gevoelens en intense emoties.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
De Beppy Cup is de meest innovatieve menstruatiecup en ontwikkeld voor diverse gelegenheden en een perfect alternatief voor traditionele menstruatiecups. Door het soepele materiaal en de platte onderkant van de Beppy Cup is vrijen tijdens je menstruatie mogelijk.
Wij adviseren je echter de cup absoluut niet langer dan 8 uur te dragen. Dit geldt overigens voor alle menstruatieproducten. Ook beweert men dat je bij het dragen van een menstruatie cup geen risico loopt op TSS (Toxic Shock Syndrome, ook wel de tamponziekte genoemd), omdat de menstruatie cup niet absorberend is.
Beppy is een soepele tampon, die zich compleet naar jouw lichaam vormt. Past dus altijd, is ademend en bevat géén giftige (chloride) stoffen. Beppy zonder touwtje zie je en voel je niet.