Het probleem met motivatie die niet uit mensen zelf komt, is dat je werknemers creëert die over het algemeen veel minder betrokken zijn, meer fouten maken, minder productief zijn, minder plezier hebben in het uitoefenen van hun taken en op termijn verveeld en daardoor zelfs gedemotiveerd raken.
Je hebt te weinig verstand van het werk dat je doet, of het werk ligt je niet. Er zijn geen of weinig deadlines waaraan je moet voldoen; er is geen werkdruk. Je hebt te weinig autonomie; je kunt je werk niet naar eigen inzichten inrichten. Dit is een van de voorwaarden voor intrinsieke motivatie.
Motivatie heeft in eerste instantie te maken met 'willen' en demotivatie heeft te maken met 'niet willen'. Anders gezegd: wie niet gemotiveerd is, komt uit zichzelf niet in beweging om iets te doen of na te laten.De moed, wil of lust (zin) ontbreekt om in beweging te komen.
Motivatie heeft invloed op de initiatie, richting, intensiteit en volharding van het menselijk gedrag. Motivatie ontstaat uit een samenspel tussen de biologische (aangeboren) en cultuurafhankelijke (aangeleerde) eigenschappen van een individu en de omgeving van dat individu.
Er zijn véél factoren die motiveren. Erkenning, waardering, afwisselend en uitdagend werk, zinvol bezig zijn, het sociale aspect van werken, verantwoordelijkheid hebben, leermogelijkheden, loopbaanmogelijkheden, ...
Ouderdom, ziekte of arbeidsongeschiktheid of het volgen van een opleiding zijn de meest voorkomende redenen om niet te participeren. Toch was elk kwartaal gemiddeld bijna 10 procent vanuit de niet-beroepsbevolking een kwartaal later wel aan het werk of op zoek naar werk.
Het woord motivatie komt van 'to motion'. Je kunt gemotiveerd zijn om iedere dag een uur te sporten, een studie te beginnen of naar jouw werk te gaan. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, kom je uit jezelf in beweging.Uit eigen beweging ga je die zaken doen die je wilt doen.
Bij de factor 'motivatie' gaat het om de bewuste en onbewuste motivatie van je doelgroep omtrent het gewenste gedrag. De onbewuste motivatie zijn alle onbewuste factoren die een rol kunnen spelen zoals gewoontes.
Wat is het verschil tussen motiveren en stimuleren? Bij het motiveren geef je de cliënt de juiste prikkel om iemand enthousiast te krijgen, bij stimuleren spoor je iemand aan iets te doen op basis van overtuigingskracht.
Men kan een onderscheid maken tussen twee soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is een motivatie die van binnenuit, uit jezelf, komt. Je bent intrinsiek gemotiveerd voor een activiteit omdat je de activiteit op zich graag doet.
enthousiast (bn) : bezield, fanatiek, geestdriftig, gemotiveerd, hartstochtelijk, verwoed, vurig. gedreven (bn) : bevlogen, bezield, enthousiast, fanatiek, gemotiveerd.
gemotiveerd bijv. naamw. Uitspraak: [xəmoti'vert] 1) als je je best wilt doen (voor iets) Voorbeeld: `een bedrijf met gemotiveerde werknemers`Synoniem: betrokken 2) waarvoor argumenten gegeven worden Voorbeeld: `een...
Motivatie is namelijk het verlangen om iets te doen. Het is een gevoel van bereidwilligheid dat kan worden ingedeeld op een schaal van helemaal géén zin om iets te ondernemen, tot aan een vurig verlangen om iets te doen. Wanneer je dat laatste voelt, dan kun je snel en moeiteloos de motivatie opbrengen.
Van Hooff legt uit dat er drie belangrijke oorzaken zijn waardoor je niet gemotiveerd bent om aan het werk te gaan: de inhoud van het werk, te weinig werk en gebrek aan externe druk. “Het kan zijn dat je taken niet leuk zijn, of ronduit saai. Je kunt kijken of je je takenpakket kunt aanpassen.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.