Nagels lakken kan een flinke uitdaging zijn. Lukt het eindelijk een keer foutloos, zie je ineens al die kleine luchtbelletjes onder de nagellak. Er is een manier om dat te voorkomen. De bubbels in de nagellak ontstaan doordat er tijdens het drogen lucht tussen de verschillende laagjes nagellak komt.
Als je de verf slechts beetje bij beetje aanbrengt en goed laat drogen, voorkom je de vorming van kleine belletjes of klontjes. Bubbels verschijnen alleen als de onderste laag van de nagellak nog niet goed is opgedroogd of als de nagellak al oud en klonterig is.
Als je nagellak schudt, ontstaan er luchtbelletjes die de nagellak onregelmatig van structuur maakt. Als je hem niet schudt, maar rolt, wordt de nagellak vloeibaarder en brengt hij egaler aan.
Azijn. Dit middeltje is voor veel dingen goed, zelfs voor je nagels. Maak van tevoren je nagels schoon met een wattenstaafje en wat azijn. Hierdoor haal je alle bacteriën weg die ervoor kunnen zorgen dat je nagellak niet goed blijft zitten.
Lak dunne laagjes; less is more. Beter een paar dunne laagjes dan één heel dikke laag. Als je een te dikke laag aanbrengt, kan de vloeistof zich minder goed hechten, waardoor de nagellak er uiteindelijk sneller af zal gaan bladderen. Geduld hebben dus en dunne laagjes aanbrengen tot de lak niet meer doorzichtig is.
Waarom je twee lagen nagellak wil opsmeren
Je wil meerdere, dunne laagjes aanbrengen voor het mooiste effect. Zo kun je de kleur ook handig opbouwen en gaan voor de tint die jij precies wil. Of dat nu uitgesproken is of wat meer toned down. Zo blijft je nagellak bovendien een stuk mooier en langer zitten.
Over het algemeen duurt het ongeveer enkele minuten voordat nagellak droog is en 1 tot 2 uur voordat nagellak volledig uitgehard is.
Dat heeft te maken met een aantal zaken: hoeveel lagen nagellak je hebt aangebracht, hoe dik die lagen zijn en welke soort nagellak je gebruikt. In alle gevallen moet je minimaal twintig minuten wachten voordat je weer iets gaat doen met je handen.
En zeker niet als jij dag in dag uit, jaar in jaar uit nagellak gebruikt. Niet alleen kan het leiden tot droge, vergeelde nagels, maar het oplosmiddel tolueen, het conserveermiddel formaldehyde en de weekmaker dibutylftalaat zijn ingrediënten die je eigenlijk beter kunt vermeiden als je zo vaak je nagels lakt.
Dit komt doordat het pigment van de nagellak in uw nagels trekt. De kleurstof mengt zich met de keratine, het eiwit van uw nagels. Daardoor ontstaat een gele gloed.
Als de nagellak begint te chippen kun je hem er het beste meteen vanaf halen. Meestal is dit om de twee tot drie weken.
Hoe gek het ook klinkt, de kou zorgt er wel voor dat je nagellak sneller droogt. Net zoals met het gebruik van het bakje ijswater. Sneldrogende nagellak of drying drops gebruiken!
Gebruik heet water
Dan is heet water gebruiken een handig trucje. Houd het flesje nagellak een paar minuten onder heet water. Je kan 'm eventueel ook een paar minuten in een bakje heet water laten staan. Zo wordt de formule van de nagellak tijdelijk dunner en kan je hem gemakkelijker uitsmeren.
Heel simpel: neem een wattenstaafje en gebruik het om Vaseline op de huid rondom je nagels aan te brengen, voordat je met nagellak in de weer gaat. Als je dan toch nagellak náást je nagels knoeit, zal het niet blijven 'plakken' aan de huid.
De merken Alessandro nagellak, ZAO nagellak en Glossworks nagellak vallen in de categorie, “10 Free” en bevatten dus minder schadelijke stoffen. Daarnaast bevat de ZAO nagellak zo veel mogelijk natuurlijk ingrediënten als mogelijk.
In nagellak kunnen wel stoffen zitten waarvoor je allergisch kunt zijn of kunt worden. Dit gebeurt vooral als de nagellak op je huid komt. Let er bij het lakken van je nagels op dat de nagellak niet op je huid komt. Maak je je toch zorgen over chemische stoffen in nagellak, kies dan voor nagellak op waterbasis.
Verschil in duurzaamheid
Gewone nagellak blijft meestal maar 2 dagen mooi en het kan gemakkelijk chippen of slijten als je je nagels veel gebruikt. Gellak daarentegen is veel duurzamer en blijft meestal langer zitten zonder te chippen of te slijten.
Als je van jezelf vettige, zeer dunne of gespleten nagels hebt, dan heb je de kans dat de lak veel minder lang blijft zitten. Denk je dat je zeer dunne nagels hebt of splijten ze snel, dan kun je een lak gebruiken die de nagel zelf versterkt (denk bijvoorbeeld aan de hydraterende en voedende nagellakken van Herôme).
Nagellak niet in de koelkast bewaren
We raden daarom zelf aan om de nagellak niet in de koelkast te bewaren, maar in een aparte doos op een koele, droge plaats. Dit kan gewoon in de slaapkamer zijn in een lade, of beneden in een kast.
Kan gewone nagellak onder een UV- of LED-lamp? Gewone nagellak droogt niet onder een UV- of LED-lamp. Het moet aan de lucht drogen. Gellak daarentegen bevat polymeren die uitharden onder invloed van UV-licht.
Snel drogende topcoat
Er bestaan topcoats die er niet alleen voor zorgen dat je nagellak langer mooi blijft, maar die het ook sneller laten drogen. Na het aanbrengen van de twee laagjes lak, wacht je twee minuutjes om de doorzichtige topcoat aan te brengen. Als alles goed gaat, is je nagel nu veel sneller droog.
Reguliere nagellak: reguliere nagellak droogt op in ongeveer 3 tot 5 minuten. De nagellak is dan stootvast. Dat wil dus niet zeggen dat je nog niet op hoeft te passen. De nagellak doet er namelijk meerdere uren over om volledig uit te harden.
Gewone nagellak breng je aan met een basecoat eronder, 2 laagjes kleur lak en een topcoat bovenop. ( Doe dit wel altijd op een schone nagel, dus reinig het eerst met een nagellak remover voor je begint met de basecoat) Deze nagellak droogt aan de lucht.