Waarom extra water zelfs gevaarlijk kan zijnTe veel water in het eerste levensjaar kan leiden tot levensbedreigende watervergiftiging. Daarom wordt het expliciet afgeraden om extra water te geven aan baby's jonger dan zes maanden. Te veel water verstoort de elektrolytenbalans en het natriumgehalte van uw kind daalt.
In melkvoeding zit veel vocht. Het is daarom niet nodig om je baby jonger dan 6 maanden tussendoor extra water (of andere dranken) te geven. Bovendien kan extra vocht tussendoor de eetlust remmen. Voor een baby van 6 maanden is melkvoeding is nog altijd het belangrijkste.
De maag van een jonge baby is erg klein. Als je je kind water geeft, zit zijn maag al deels vol, waardoor hij minder eetlust kan krijgen. Het gevolg is dat je baby minder melk drinkt, waardoor hij minder voedingsstoffen binnenkrijgt, terwijl hij die voedingsstoffen wel hard nodig heeft.
Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Daarna blijft drinken natuurlijk net zo belangrijk, maar na 6 maanden kun je jouw kindje zelf af en toe water geven en het ook zelf leren drinken. Tot 8 maanden is de richtlijn 120 tot 130 ml per dag en van 8 maanden tot een jaar 100 tot 110 ml per dag.
Je baby zal in het begin voorzichtig een paar slokjes water of lauwe thee nemen. Blijf het aanbieden op verschillende momenten, zoals bij de boterham, bij het fruithapje, bij het avondhapje. Ook tussen de eetmomenten in kun je water of thee geven, bijvoorbeeld als hij uit bed komt.
Wanneer je kleintje leert eten volgens de Rapley-methode, raakt hij vertrouwd met meer verschillende smaken en texturen dan baby's die gepureerde voeding krijgen. Hierdoor is hij later minder kieskeurig en weigert hij minder vaak voedsel. Minder kans op overgewicht.
Je baby kan dan namelijk niet om extra vocht 'vragen' door te voeden op verzoek aan de borst. Het hoeft niet veel extra water te zijn: voor baby's jonger dan 6 maanden is 5 tot 10 cc per keer, en voor een baby ouder dan 6 maanden 15 tot 20 cc extra water per flesje.
Thee zonder theïne en kruidenthee
Vanaf 6 maanden kun je je kindje thee geven. Theïnevrije thee en kruidenthee (zonder venkel en anijs) zijn geschikt voor baby's en kinderen.
Bij die eisen zijn kwetsbare groepen zoals bijvoorbeeld baby's en ouderen als uitgangspunt genomen. Kinderen kunnen dus kraanwater drinken en babyvoeding kan ermee bereid worden.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
Ik kwam er al gauw achter: baby's kunnen zeker onderwater zwemmen. Dit kan dankzij hun oerinstinct. Hierdoor houden zij hun adem in op het moment dat ze onderwater zitten. Let wel op, na ongeveer 6 maanden kunnen zij dit niet meer.
Water hebben ze niet nodig, sterker nog: ze kunnen er niet tegen. Tot een baby zo'n zes maanden oud is adviseert het voedingscentrum om het bij melkvoeding te houden. Daarna kun je geleidelijk overstappen op vast voedsel en andere drankjes zoals water of lauwe thee zonder suiker.
Extra water wordt pas aangeraden vanaf een leeftijd van 6 maanden. Let er wel op dat hij buiten zijn groente- en fruithapje nog ongeveer dezelfde hoeveelheid melk drinkt. Maak je je zorgen of blijft het verzadigingsprobleem aanhouden, raadpleeg dan je kinderarts of Kind en Gezin.
In sommige gevallen kun je kraanwater beter niet gebruiken voor het klaarmaken van flesvoeding. Dit is het geval als je loden leidingen hebt. Je baby kan daardoor te veel lood binnenkrijgen.
Geef flessen van maximaal 200 ml per keer, flessen van meer dan 200 ml zijn te groot voor de maag van je baby. Geef liever vaker een fles met een kleine hoeveelheid dan minder vaak een fles met grote hoeveelheid. Als je ongeveer 800/1000 ml per dag geeft en je baby is tevreden, dan krijgt je baby voldoende binnen.
Een baby van 6 maanden mag dit nog niet eten en drinken:
Suiker en zoete etenswaren, zoals toetjes, zoete zuiveldranken, zoete koekjes, zoete pap of zoete thee is nog niet geschikt voor je baby. Daarnaast kan een baby gaan wennen aan de zoete smaak en voeding gaan weigeren wat geen suiker heeft. Kaas en smeerkaas.
Let op: na 6 maanden kan je baby wakker maken voor deze voeding juist een averechts effect hebben. Wanneer je baby dan goed (door)slaapt is ons advies om tussen de 4 en 6 maanden de nachtvoeding van 22:30 geleidelijk af te bouwen.
Vanaf 6 maanden voeg je vlees, vis, ei of een vleesvervanger bij de groenten . Wit vlees (kip en ander gevogelte) krijgt qua vlees de voorkeur op rood vlees (rund, varken, schaap, lam, geit). Wissel voldoende af tussen beide.
Je baby kan dan namelijk niet om extra vocht 'vragen' door te voeden op verzoek aan de borst. Het hoeft niet veel extra water te zijn: voor baby's jonger dan 6 maanden is 5 tot 10 cc per keer, en voor een baby ouder dan 6 maanden 15 tot 20 cc extra water per flesje.
Je baby begint normaal gezien met jouw hulp rechtop te zitten wanneer hij tussen de zes en acht maanden oud is. Als hij acht of negen maanden oud is, leert je baby gewoonlijk zonder hulp rechtop te zitten.
Hoe je kindje op 6 maanden contact leert maken met mensen rondom hem. Is meestal opgewekt en reageert op emoties van anderen. Begint het verschil te zien tussen vertrouwde en onbekende gezichten. Speelt graag met jou en anderen.
Je kan bananen zowel prakken als in stukjes snijden. Als je kindje door de eerste fase heen is en geen gepureerd voedsel meer hoeft te eten, kun je de Chiquita bananen iets minder fijn prakken. Als je kindje ongeveer negen maanden oud is, kun je kleine stukjes banaan aan de puree toevoegen.
De oefenhapjes geef je naast de melkvoeding. Daarom is het beter niet te veel te geven, je wilt namelijk niet de trek in borst- of flesvoeding van je baby verminderen. Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 of 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes.
Een Monkey Platter is een groot bord met vakjes, waarin je verschillende etenswaren legt. Zet het bord op tafel zodat je kind er goed bij kan, en laat 'm zelf bepalen wat er naar zijn mond gaat.