De eerste twee weken kan je baby nog op de zij slapen. Daarna niet meer, omdat je kind dan kan omrollen tot op de buik. Als je baby zichzelf vlot om en om kan draaien, kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen.
Het is een kussen die stimuleert dat de baby op de zij blijft liggen op een veilige manier. Het voorkomt dat een baby op de buik kan rollen, waardoor wiegendood vergroot wordt. Het bestaat uit twee kussentjes (een lange en een kortere) die met elkaar verbonden zijn.
Leg je baby altijd op zijn of haar rug te slapen. Leg je baby vanaf de geboorte op zijn of haar rug te slapen, zo is je baby de rugligging vanaf het begin gewoon. Het helpt als je een slaapzak gebruikt.
Wanneer je baby op de buik slaapt, is de toevoer van zuurstof lager dan wanneer hij of zij op de rug ligt. Daarnaast kan je kleintje de bloeddruk minder goed reguleren in de buikligging. Dit geldt voornamelijk in de eerste 3 maanden. Het gevolg is dat je baby minder goed wakker kan worden.
Want nu kan de baby zowel op de rechter- als op linkerzijde worden gepositioneerd om te slapen. Het is echter gevaarlijk omdat baby's niet zelfstandig op hun zij kunnen blijven liggen en zelf in de buikligging kunnen rollen. Daarom moeten baby's de eerste maanden in de zijligging worden ondersteund.
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Als baby's altijd op dezelfde kant van hun hoofd liggen, kunnen ze een afgeplatte schedel krijgen. Met stabilisatierolletjes of zijligkussentjes zou een baby op zijn zij blijven liggen. Ook daarmee zou je kunnen voorkomen dat het hoofd van de baby scheef groeit, en soms kun je reflux voorkomen.
Je kan de Baby Sleep veilig gebruiken tot een leeftijd van 6 maanden. Als je baby zichzelf om gaat draaien raden wij het gebruik af. Je kan het kussen dan wel gebruiken als je baby slaapt terwijl jij er zicht op hebt, zoals bijvoorbeeld in de kinderwagen.
Het mag dan in sommige situaties goed zijn tegen wiegendood en bij brand en ander onheil, aan de andere kant is samen slapen juist onveilig. Gevaren als verstikking onder het dekbed en uit bed vallen, liggen op de loer. Zeker als je zelf medicijnen gebruikt of gedronken hebt, is het beter je kind apart te laten slapen.
Laat jouw kindje veilig slapen op zijn ruggetje of op de zij dankzij het zijligkussen van Snoozzz. Het is een wikkel die geschikt is voor pasgeboren baby's tot de leeftijd van ongeveer twee jaar. Deze wikkel vermindert de kans op buikslapen, een scheef hoofdje en het wegglijden onder het beddengoed.
In het kort. Als je baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt de baby zich. Het lijfje is dan voortdurend strak en gespannen, wat een naar gevoel geeft. Daardoor huilt een baby die zich overstrekt vaak meer dan normaal.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Leg je baby vanaf het begin afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts wanneer je je baby in bedje ligt. Ook als je baby een voorkeurshouding heeft, is het belangrijk het hoofdje regelmatig naar de andere kant te draaien. Het beste is om je baby met ieder slaapje op een andere kant te leggen.
Baby's slapen dus vaak perioden van 45 of 50 minuten of een veelvoud daarvan. Ze slapen dus 45 à 50 minuten, 90 à 100 minuten, 135 à 150 minuten of 180 à 200 minuten voordat ze weer wakker worden. Ook de diepte van de slaap varieert flink.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
Na de eerste paar weken kan een baby zijn eigen temperatuur al veel beter reguleren en is een mutsje veel minder nodig. Laat hem daarom binnenshuis af, zodat je baby de warmte ook kwijt kan! Als je naar buiten gaat met je baby en het is fris, dan mag hij gerust weer op.
Officieel claimt zelfs Aerosleep niet dat het tegen wiegendood helpt, dus laat je hierdoor niet misleiden in de winkel. Alleen adviezen zoals het op de rug laten slapen van het kind hebben een daadwerkelijk effect om de kans op wiegendood te verminderen.
VeiligheidNL raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra je baby kan omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen het kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt.