Een dikkere laag betekent over het algemeen meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Verwijdering van het baarmoederslijmvlies is dan een beproefde manier om dit hevige menstruele bloedverlies te verminderen of het bloedverlies zelfs helemaal te stoppen.
Op langere termijn kan het zijn dat het baarmoederslijmvlies weer aangroeit. Herhaling van de behandeling kan dan nodig zijn. Verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie of uterusextirpatie) adviseert de gynaecoloog doorgaans pas als andere behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.
Indien de echo een verdikt baarmoederslijmvlies laat zien kan er weefsel weggenomen worden uit de baarmoederholte. De gynaecoloog brengt een speculum (spreider) in de vagina in en plaatst een dun slangetje in de baarmoederholte waarin het weefsel wordt opgezogen (Pipelle). Dit kan kortdurend licht pijnlijk zijn.
Het verwijderen van de baarmoeder is een grote operatie. Daarom is het belangrijk rustig aan te doen. Tillen en dragen: Het is belangrijk om de eerste week na de operatie niet zwaarder dan 3 kg te tillen en te dragen.
UTRECHT - Vrouwen bij wie de baarmoeder wordt verwijderd, hoeven niet bang te zijn dat hun seksuele genot hieronder te lijden heeft. Onderzoek van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht onder ruim vierhonderd vrouwen wijst uit dat zij hun seksleven beter waarderen na de operatie.
Uw herstel duurt 4 tot 6 weken. Wanneer u weer thuis bent, bent u natuurlijk nog niet genezen. Het lichaam heeft een aantal weken nodig om te herstellen. Het is erg moeilijk om algemene leefregels te geven die gelden voor iedereen maar globaal mag u de eerste 2 weken na de operatie zo goed als niets doen.
Naar huis. Gewoonlijk bent u na enkele dagen weer goed op weg naar herstel en kunt u het ziekenhuis na 3 - 7 dagen verlaten. Dit hangt onder andere af van de manier waarop uw baarmoeder is verwijderd.
Ook als de baarmoeder via de vagina of laparoscopisch verwijderd is, is de buik de eerste dagen pijnlijk. Langzamerhand wordt de pijn minder. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met uw handen ondersteunen; dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventuele gaastampon verwijderd.
Over het algemeen is het advies om de eerste 6 weken na de operatie geen gemeenschap (vrijen) te hebben, zodat het wondgebied goed kan genezen. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen. De eerste tijd na de operatie hebben de meeste vrouwen minder zin in vrijen.
Biopsie van het baarmoederslijmvlies (endometriumbiopsie)
Een endometriumbiopsie wordt afgenomen om de toestand van het baarmoederslijmvlies in te inschatten, om bijv. een kwaadaardige aandoening uit te sluiten.
Het baarmoederslijmvlies bestaat uit 2 lagen, namelijk een basale laag, die altijd aanwezig is, en een functionele laag die tijdens de menstruatiecyclus wordt opgebouwd zodat de bevruchte eicel zich kan nestelen. Wordt deze eicel niet bevrucht dan wordt de laag weer afgevoerd tijdens de menstruatie.
Als het baarmoederslijmvlies na de overgang dikker is dan 4 millimeter of als de echo niet duidelijk genoeg is, adviseert de gynaecoloog aanvullend onderzoek. Aanvullend onderzoek bestaat bijvoorbeeld uit een pipelle, contrastecho of hysteroscopie.
Na de behandeling kunt u buikpijn krijgen. Dit is vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn of een wee. De ergste pijn duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Soms kunt u misselijk zijn en/of overgeven door de pijn.
Wanneer u last heeft van hevige menstruele bloedingen kunt u kiezen voor de Novasure behandeling. Deze behandeling vermindert of stopt menstruatiebloedingen door permanente verwijdering van het baarmoederslijmvlies. Dit gebeurt door snelle afgifte van radiofrequentie-energie.
De behandeling duurt gemiddeld 90 seconden en maximaal 2 minuten. De gehele ingreep duurt ongeveer 10 minuten. Bij een behandeling met een plaatselijke verdoving kunt u ongeveer na 1 uur weer naar huis. Bij een algehele narcose kunt u ongeveer na 3 tot 5 uur weer naar huis.
Baarmoederkanker kan ook uitzaaien naar andere organen. Dat gebeurt meestal pas in een laat stadium. Als baarmoederkanker uitzaait, is dat meestal naar de longen, de lever en de botten. Uitzaaiingen in de buikholte komen vooral voor bij non-endometroïde baarm0ederkanker.
Enkele dagen na de ingreep een opgeblazen buik door het koolzuurgas wat in de buik is geblazen tijdens de operatie. Lichte temperatuursverhoging en spierpijn. Mogelijk bloedverlies via de schede. Dit kan enkele dagen tot een paar weken aanhouden.
U heeft soms een katheter, deze zorgt voor de afloop van urine en ontlast de blaas. Soms brengt de gynaecoloog aan het einde van de operatie een tampon (een lang gaas) in de schede in. Dit stelpt kleine bloedinkjes. U kunt vaginaal wat bloedverlies hebben.
Een normale baarmoeder is zo groot als een kleine peer en weegt 50 gram. De baarmoeder bestaat voornamelijk uit stevig spier- weefsel. Soms ontstaat plaatselijk verdikkingen in de baarmoeder- spier die vleesbomen (myomen) worden genoemd en aanleiding kunnen geven tot hevige en pijnlijke menstruaties.
Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.
De oefeningen voor de eerste zes weken na de operatie zijn vooral gericht op het ontspannen en aanspannen van de bekkenbodemspieren. U leert de spieren aanspannen (gevoel van plas of windje ophouden), waarbij het belangrijk is dat u blijft doorademen.
Het vaginale bloedverlies en de afscheiding moet na ongeveer 6 weken over zijn. Bel uw gynaecoloog of de polikliniek als dit langer duurt. U krijgt het advies om de eerste 6 weken na de operatie geen gemeenschap te hebben of tampons te gebruiken. Het litteken in de top van de schede kan dan goed genezen.
Geen seksuele gemeenschap zolang er nog vaginaal bloedverlies is. Met name als de baarmoeder vaginaal verwijderd is of als een verzakking verholpen is, moet het litteken in de schede eerst goed genezen zijn. In dit geval wordt geadviseerd de eerste zes weken geen seksuele gemeenschap te hebben.