Deze operatie wordt meestal alleen uitgevoerd als er een probleem is met de baarmoeder van uw hond. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een baarmoederontsteking. In dat geval kan uw hond al erg ziek zijn en moet de operatie met spoed uitgevoerd worden.
Een kleinere hond is dus goedkoper dan een grote, zwaardere hond. Daarnaast kunnen de tarieven per dierenarts verschillen. Voor kleinere honden liggen de kosten tussen de 150 en 300 euro. Heb je een grote hond dan kun je uitgaan van kosten tussen de 200 en 500 euro.
De daadwerkelijke sterilisatie (dus eigenlijk een castratie) is een operatie van ongeveer 20 minuten. In de buikwand wordt een sneetje gemaakt van 3-5 cm (afhankelijk van de grootte van de hond). Via dit gaatje worden de eierstokken verwijderd uit de buik. Ook wordt de baarmoeder goed gecontroleerd.
Vooral bij teven met lang -of krulhaar is er een kans op het ontstaan van een zogenaamde 'puppy coat'. Hierbij wordt de vacht wollig en pluizig. Er is een kans dat uw dier na de operatie gemakkelijker overgewicht krijgt. Over het algemeen kan men beter direct na de sterilisatie minder voer verstrekken.
Een tijdige sterilisatie is dus van belang om de kans op melkkliertumoren te verkleinen. Melkkliertumoren spelen meestal een rol bij teven van middelbare leeftijd. Als de teef melkkliertumoren ontwikkeld heeft en deze moeten worden verwijderd, dan is dit een behoorlijke ingreep.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
De meesten mensen zijn na 4 tot 6 weken redelijk goed hersteld, bij anderen vergt het langere tijd. Dat betekent dat de meeste mensen na 4 tot 6 weken hun werkzaamheden en taken kunnen hervatten. Na een laparoscopische operatie kan dit zelfs al eerder zijn. Na 6 weken is het herstel echter ook nog niet volledig.
In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen. Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen!
Quidem Carus
Wat als jouw huisdier onverwachte medische zorg nodig heeft en je hebt maar weinig te besteden? Bijvoorbeeld omdat jouw huisdier is aangereden, een ziekte of infectie krijgt. Stichting Quidem Carus biedt dit soort situaties financiële hulp. Samen met de dierenarts kijken ze welke financiële hulp nodig is.
Gesteriliseerde honden krijgen geen baarmoederontsteking meer. Sommige honden ontwikkelen vaak ongeveer 2 maanden na de loopsheid een schijndracht. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag, graven, onrustig, piepen, slepen met knuffels en melkklierzwelling.
Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.
Er is een kleine kans dat de ontsteking in korte tijd ernstig wordt. Je moet dan snel naar het ziekenhuis. Er is ook een kleine kans dat je na een ontsteking klachten houdt. Doordat er beschadigingen en littekens in en rond je eileiders en eierstokken kunnen ontstaan.
De eerste 10 -14 dagen moet de hond rustig gehouden worden. Dit houdt in dat de hond bij het uitlaten ALTIJD aangelijnd moet zijn. Het is absoluut NIET toegestaan om de hond te laten zwemmen.
Hoe ontstaat de pyometra? Teven produceren in bepaalde perioden van de cyclus het hormoon progesteron. Tijdens een dracht, na een loopsheid, tijdens een schijnzwangerschap (pseudograviditeit) en na behandeling met anticonceptiemiddelen (de zgn. 'prikpil').
Een baarmoederoperatie kan nodig zijn bij vleesbomen (myomen), stoornissen in de menstruatie, verzakking van de baarmoeder, endometriosis of kwaadaardige aandoeningen. Tijdens de operatie haalt de gynaecoloog doorgaans de baarmoeder weg. Ook neemt hij of zij de baarmoederhals en de baarmoedermond weg.
Ook als de baarmoeder via de vagina of laparoscopisch verwijderd is, is de buik de eerste dagen pijnlijk. Langzamerhand wordt de pijn minder. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met uw handen ondersteunen; dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventuele gaastampon verwijderd.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Uitlaten: De dag dat u uw hond ophaalt, kan zij nog wat suf zijn van de anesthesie. hierdoor kan haar reactie vertraagd zijn. Laat haar daarom de eerste uren even kort uit, maak geen lange wandelingen. Na de operatie adviseren wij u uw hond de eerste 10 dagen aangelijnd uit te laten.
De hechtingen lossen vanzelf op. De dag na de operatie hebben we even telefonisch contact, om te verifiëren dat alles goed gaat. Na 2 weken controleren we de wondgenezing nog even. Rust: om de hond te laten herstellen en de wond te laten genezen is een rustperiode nodig, meestal 10-14 dagen.
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid. Uiteindelijk krijgt zo'n 25% van de ongesteriliseerde teven vroeg of laat last van of melkklierkanker, baarmoederontsteking of in het ergste geval allebei!
De meeste teven herstellen snel van een sterilisatie. Ze voelen zich al snel weer fit. Toch is het goed je hond nog een paar dagen rust te geven zodat de wond goed kan herstellen. Na een dag of tien volgt er een wondcontrole bij de dierenarts.
Iedere man die zeker weet dat hij geen kinderen (meer) wil, kan zich laten steriliseren. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent. En ook niet of u kinderen hebt. Sommige artsen vinden echter dat jonge mannen zonder kinderen zich beter niet kunnen laten steriliseren.