Aluminiumfolie is goed bestand tegen warmte en koude en kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën). Bovendien voorkomt folie dat voedsel uitdroogt. Het metaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lood niet giftig.
Omdat Aluminium een van de minst reactieve metalen is, reageert het niet met voedsel en heeft het geen effect op de smaak . Ook is Aluminium een goede geleider van warmte en elektriciteit, dit is een andere reden dat voedsel langer warm blijft in Aluminium platen of folies.
Als je liever geen aluminiumfolie gebruikt, plaats het vlees dan 10 minuten in een voorverwarmde oven van 50°C. Bij hogere temperaturen kan het vlees verder garen en de thermostaat van de doordeweekse huishoudoven durft al eens onbetrouwbaar te zijn.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Met folie kunnen alle deuren in een ruimte in een handomdraai getransformeerd worden. Het is bovendien een duurzame manier van renoveren, een vorm van upcycling: deuren die nog lang niet vervangen hoeven te worden krijgen op deze manier een welverdiend nieuw leven.
Aluminium is het meest gebruikte materiaal voor het folien van deurknoppen. Maar waarom wikkel je deurknoppen in folie? Het blijkt goed te zijn voor een betere beveiliging en blokkering van de statische elektriciteit van de deurknoppen naar het menselijk lichaam .
Aluminiumfolie geeft zeer goede controle over de kleurtoepassing bij het verven. De aluminiumfolie wordt voornamelijk gebruikt bij permanente oxiderende kleuren op haar dat middellang tot lang is. Folie kan op maat gesneden worden maar kan ook door middel van een automatische machine gesneden worden.
De gecoate aluminiumfolie bevat een antiaanbaklaag die bestaat uit een siliconenhars, een siliconenhars-uithardingsmiddel, een siliconenlosmiddel en een gehinderde fenol-antioxidant .
Vermijd langdurig contact tussen zure of zoute voedingsmiddelen en aluminiumfolie. Gebruik alternatieve kookmaterialen zoals bakpapier, voor zure ingrediënten. Gebruik aluminiumfolie maar eenmalig als je het gebruikt om voedsel te bereiden en te bewaren.
Dan kan je ook aluminiumfolie op het raam kleven. Dat doe je best langs de buitenkant, omdat de folie daar het zonlicht zal weerkaatsen en zo de warmte buitenhouden.
Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht. Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen.
Voor gebruik in de oven, vervang folie door bakpapier . Voor het bereiden van voedsel is waspapier antiaanbak en kan het een alternatief zijn voor folie. En als het op de grill aankomt? "Goede alternatieve opties zijn lastig!" zegt Brown.
Als je het vlees graag even wilt laten rusten maar niet te veel wilt laten afkoelen, is het handig om het even losjes in aluminiumfolie te wikkelen of in de oven (op 65 tot 70 graden) even wat tijd te geven. In de folie hou je een tijd aan van 4 à 5 minuten; in de oven kan het zo'n 20 minuten op kracht (smaak) komen.
Eigenschappen. Aluminiumfolie is goed bestand tegen warmte en koude en kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën). Bovendien voorkomt folie dat voedsel uitdroogt. Het metaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lood niet giftig.
Schalen afdekken met aluminiumfolie
Het beschermt uw eten tegen uitdroging of verbranding en helpt de warmte en vochtigheid binnen te houden, wat zorgt voor een perfect gekookte maaltijd . Door uw gerecht losjes af te dekken met folie, voorkomt u ongelijkmatige bruining tijdens het bakken.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
Aluminiumfolie. Maak een gat in het aluminiumfolie waar je je plant doorheen steekt en leg het folietje vervolgens op de grond. Slakken houden van een vochtige grond en zullen daarom niet richting je plant glibberen over het folie heen. Zo kan je je moestuinplantjes bijvoorbeeld beschermen.
Het kan snel beschadigd raken, scheuren of verslechteren, en het blokkeert mogelijk niet eens al het licht. Brandgevaar: Aluminiumfolie kan een brandgevaar vormen wanneer het te dicht bij een lichtbron wordt geplaatst, zoals een lamp of een kaars.Het kan ook zonlicht reflecteren en mogelijk brand veroorzaken .
' Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kun je zo'n 40 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen zonder al te grote risico's voor de gezondheid. Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid.
Ovenschalen goed afdekken
Gerechten die spetteren of bubbelen, zoals lasagne of een ovenschotel, kunnen de binnenkant van je oven behoorlijk vervuilen. Het is daarom slim om gerechten goed af te dekken met een deksel of aluminiumfolie tijdens het bakken.
Normale folie heeft geen antiaanbaklaag . Je moet het invetten met kookspray, boter of olie om een antiaanbaklaag te krijgen. Je kunt antiaanbakfolie kopen waarvan één kant is ingespoten met een voedselveilige antiaanbaklaag. Meestal is het de doffe kant en soms is het gelabeld als antiaanbaklaag, zodat het gemakkelijk te zien is.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Het beschilderen van aluminiumfolie is een leuke activiteit om te doen met kinderen van alle leeftijden, maar ook met volwassenen , omdat de verf soepel over de folie glijdt en snel droogt. Om folie te beschilderen heb je hobbyverf nodig in de gewenste kleuren, folie, kwasten of wattenstaafjes en afwasmiddel om aan de verf toe te voegen.
Is het je wel eens opgevallen dat het condens aan het folie blijft hangen als er warm eten onder gestaan heeft? Dit komt omdat aluminiumfolie vochtwerend en dampremmend is. Daarnaast is het waterdicht (waterkerend), tochtwerend en winddicht.