Wereldwijd heerst een chip tekort en dat is de reden waarom veel camera's niet te koop zijn. Deze chips worden gebruikt in camera's, maar ook in televisies, telefoons en bijvoorbeeld de PlayStation 5. Door Covid-19 hebben veel fabrieken in China en Japan (tijdelijk) hun duren moeten sluiten.
Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video. Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt.
De beste camera van dit moment is volgens ons de Sony A7 IV. Het is een alles-in-een hybride camera die is in te zetten door allerlei soorten gebruikers. Kijkend naar de verbeteringen t.o.v. de A7 III verdient de Sony A7 IV alleen maar tienen. De full frame systeemcamera heeft een 33MP sensor.
Wereldwijd heerst een chip tekort en dat is de reden waarom veel camera's niet te koop zijn. Deze chips worden gebruikt in camera's, maar ook in televisies, telefoons en bijvoorbeeld de PlayStation 5. Door Covid-19 hebben veel fabrieken in China en Japan (tijdelijk) hun duren moeten sluiten.
Het grootste verschil tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera, is dat een spiegelreflex een spiegelsysteem heeft en een systeemcamera niet. Hierdoor zijn de behuizingen van systeemcamera's compacter. Een spiegelreflexcamera heeft een optische zoeker en een systeemcamera heeft een digitale zoeker.
Een spiegelreflexcamera (links) is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp. Een systeemcamera (rechts) is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem. Je kijkt op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp.
De meeste spiegelreflexcamera's voor beginners gaan rond de 150,000 tot 200,000 clicks mee. De echte professionele spiegelreflexcamera's gaan dus tot 400,000 of zelfs 500,000 clicks mee. Via deze database kun je zien wat de verwachtte levensduur is van jouw camera.
EOS is een in 1987 begonnen serie analoge en digitale spiegelreflexcamera's (SLR) van de Japanse producent Canon. De naam EOS staat voor Electro-Optical System, maar werd gekozen om de Titaanse godin van de dageraad, Eos.
Professionele fotografen maken gebruik van camera's met een full frame sensor. De goedkopere spiegelreflexcamera's hebben een zogenaamde crop sensor. Dit is een kleinere beeldsensor. Lenzen die speciaal voor deze crop-sensorcamera's zijn gemaakt, passen NIET op de full frame camera's van hetzelfde merk.
Een hybride camera, ook systeemcamera genoemd, is een kruising tussen een compact- en een reflexcamera. Net als een compactcamera is hij vrij klein en licht, maar hij biedt een hoge fotokwaliteit en een verwisselbare lens, net als een reflexcamera.
Je kiest voor een bridgecamera als je op zoek bent naar een veelzijdige camera met een groot zoombereik. Een bridge camera is vaak compacter dan een spiegelreflexcamera en heeft alsnog een stevige grip. Door de vaste lens en het grote zoombereik hoef je nooit verschillende lenzen mee te nemen in je tas.
Hoeveel kliks je camera kan maken
Over het algemeen is het vaak zo dat een budget camera zo'n 40.000 tot 80.000 kliks kan maken. Een semi-professionele camera kan er zo'n 100.000 tot 150.000 maken en een professionele camera kan er zo'n 150.000 tot soms wel 400.000 maken.
Een spiegelreflexcamera kan beter zijn als je het fijn vindt om het werkelijke beeld en kleuren te kunnen zien door de optische zoeker van de camera. Of als je het fijn vindt om een grote body te hebben omdat dat fijner vasthouden is.
Systeemcamera's komen met een eigen lensvatting, omdat de lens bij dit type camera veel dichter op de sensor zit. Dat betekent dat je de lenzen van je spiegelreflexcamera dus niet zomaar op je systeemcamera kan schroeven, ook niet als ze van hetzelfde merk zijn.
Als een camera meer megapixels heeft, krijgen de foto's een hogere resolutie. Dat betekent niets meer dan dat het beeld bestaat uit meer losse pixels. Meer megapixels betekent dus een hogere kwaliteit voor je foto's, omdat er meer informatie in beeld wordt geperst.
De prestaties op beide telefoons zijn, net als bij de hoofdcamera's, erg vergelijkbaar. iPhone levert net iets meer contrast dan de Galaxy-telefoon. Bij de Galaxy zie je daardoor ietsje meer details in de schaduwen. Wederom een kwestie van smaak!
Het antwoord op de vraag is: nee. Meer megapixels zorgt niet voor een betere foto. De resolutie van de foto wordt wel hoger naarmate je meer megapixels hebt. Echter betekent het vaak ook dat als je veel megapixels hebt, dat de individuele pixels kleiner zijn omdat het formaat van de sensor vaak hetzelfde blijft.
Je kiest voor een systeemcamera als je opnamen van goede kwaliteit wilt maken. Maar ook als je tijdens het fotograferen dezelfde mogelijkheden wilt hebben als je met een spiegelreflexcamera hebt. Een groot voordeel ten opzichte van de spiegelreflexcamera is dat een systeemcamera vrij compact is.
Er zijn systeemcamera's met optische zoeker en met elektronische zoeker. Als je werkt met zo'n viewer in plaats van met het beeldscherm heb je geen last van reflecties en maak je scherpere foto's, omdat je de camera zo dicht mogelijk bij je lichaam houdt. Hier kun je systeem camera's met zoeker vergelijken.
Een spiegelreflex heeft duidelijke voordelen vergeleken met bijvoorbeeld een smartphone of compactcamera. Vooral de beeldkwaliteit is zichtbaar beter. Daarnaast kun je allerlei camera-instellingen aanpassen en heb je veel invloed op de scherptediepte.