Er zijn veel theorieën over de oorzaak van de after lunch of after dinner dip. Zo zou het komen door een snelle stijging en daling van de bloedsuikerspiegel. Een andere theorie stelt dat er meer bloed naar je maag gaat en daardoor je hersenen minder bloedtoevoer krijgen. Met als gevolg dat inkakgevoel.
Een after dinner dip komt doordat je te veel (ongezonde dingen) eet. Je lichaam kan al dit eten niet verwerken en hierdoor raak je vermoeid. Je lichaam werkt eigenlijk net als een wasmachine. Als je deze te vol stopt, dan kan er bijna geen water meer bij en wordt je kleding niet schoon.
Direct na het eten van een koolhydraatrijke lunch stijgt de bloedsuikerspiegel heel snel. Dit geeft echter ook een hele snelle daling in de suikerspiegel. Ook dit geeft het gevoel van een dipje.
Tips om je after-lunch dip te vermijden? Beweging in de frisse lucht. Door te bewegen zorg je ervoor dat de energie niet gelijk opgeslagen wordt, maar gebruikt wordt voor beweging. Door buiten te bewegen zorg je ook nog eens voor extra zuurstof, wat de verbranding extra bevordert.
Eet zo veel mogelijk onbewerkt voedsel en zo min mogelijk suikers. Wanneer je koolhydraten eet, check de GL en of het vezelrijk is. Vezels zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en zorgen voor een verzadigd gevoel.
Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening 'Coeliaki' hebben.
Na een zware maaltijd is het normaal dat je je een beetje moe voelt. Meestal duurt dit 15 tot 30 minuten. Eten stimuleert een gedeelte van het autonome zenuwstelsel en zorgt ervoor dat onze hartslag en ademhaling vertragen en dat alle energie naar de organen gaat die bijdragen aan het verwerken van voeding.
Vermoeidheid bij diabetes komt doordat de cellen van het lichaam niet genoeg energie krijgen. Er is wel bloedsuiker, vaak te veel zelfs, maar het lichaam kan dat niet gebruiken als energie. Dat gebeurt als je te weinig insuline in je lichaam hebt of als je lichaam niet goed reageert op de insuline.
Door te drinken tijdens het eten kauw je minder en maak je minder speeksel aan. De enzymen in het speeksel zetten de spijsvertering op gang en maken een gladde 'brei' van ons eten. Door minder (goed) te kauwen zou dit proces dus deels mislukken.
Even uitbuiken
Allemaal erop gericht dat je lichaam het eten verteert en afbreek tot deeltjes van voedingsstoffen die in het bloed kunnen worden opgenomen. Maar ook verlaagt het de hartslag- en ademhalingsfrequentie. Het parasympatische zenuwstelsel werkt namelijk het beste als de rest van je lichaam passief is.
Gemiddeld blijft een maaltijd 1 tot 3 uur in de maag. Vloeibaar voedsel verlaat de maag veel sneller dan vast voedsel. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen. Vanuit de maag worden kleine porties naar de 12-vingerige darm geleid.
After dinner betekent natuurlijk gewoon het lekkerst voor het laatst bewaren. Als afsluiter van je diner of later op de avond verwen jij jezelf en je gast(en) met een heerlijke drank.
dinner dip! Een overheerlijke knoflook dip. voor jouw pizza korst ð
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Als het tijd is om te luchen kies dan iets lichts. Eten kan er namelijk voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Daarvan krijg je inkakkers.
Een depressieve of chagrijnige stemming kan dagen blijven hangen. Bij veel en vaak gebruik kan het zelfs maanden duren. Sommige mensen hebben overigens nooit last van een dip.
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
Je dagelijks functioneren gaat niet goed (denk aan opstaan, werken, sporten, sociaal contact, eten, hobby's, enzovoort). Je hebt weinig interesse om leuke dingen te ondernemen en kunt niet genieten van leuke dingen. Je eetpatroon is veranderd: je eet heel veel of juist heel weinig.
Is het al een paar uurtjes na je lunch en voel je jezelf inkakken? Neem dan een snack met lage glycemische index! Dat laatste is erg belangrijk. Een suikerrijke snack geeft je namelijk wel een kort vleugels, maar daarna crash je net zo hard weer ter aarde.
Veel mensen op kantoor hebben er last van: na de lunch een slaperig, vermoeid gevoel krijgen. Een middagdipje slaat doorgaans toe vlak na de maaltijd, omdat je lichaam dan energie nodig heeft om het eten te verteren. Hierdoor blijft er minder energie over om je te concentreren en weer aan de slag te gaan.