Traditioneel wordt een sambuca geserveerd met drie koffiebonen in het glas. Deze koffiebonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Een sambuca kan even aangestoken worden om een mooie ronde, dikke smaak te krijgen en om warm en koud tegelijk in de mond te krijgen.
Een goed glas sambuca wordt geserveerd met 3 koffiebonen in het glas welke staan voor: Gezondheid, rijkdom en geluk.
Ze voegen drie koffiebonen toe aan een glas sambuca. Volgens de traditie staan deze koffiebonen voor gezondheid, geluk en welvaart.
Sambuca is een Italiaanse zoete likeur, gemaakt met water, suiker, essentiële oliën van steranijs en natuurlijke kruiden. Samen met anijs geven kruiden de drank zijn uitgesproken aroma. Het is een klassieke Italiaanse digestief die bijzonder goed samengaat met koffie.
De populaire anijsdrank Sambuca kun je eenvoudig zelf maken door anijszaad, kervelzaad, korianderzaad en een flinke hoeveelheid suiker, 4 weken lang te laten trekken in witte rum – met een duur woord heet dit 'macereren'. Daarna wordt de vloeistof gefilterd en blijft er (als het goed is) Sambuca met 40% alcohol over.
Het kruid alsem bevat thujon en absintine. Thujon werkt bij een zeer grote dosis enigszins hallucinerend. Absintine veroorzaakt de bittere smaak. Absint werd in 1909 in Nederland verboden omdat het tot waanzin zou leiden.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Voeg dan eens een scheutje sambuca toe aan je favoriete cocktail. Zeker wanneer je met rum, Baileys of bijvoorbeeld Cointreau aan de slag gaat, dan is het dit het proberen waard. Een mixdrank met bekende frisdrank, zoals Coca-Cola, is natuurlijk ook een optie.
Sambuca - 85 kcal. Rode wijn - 82 kcal. Cognac - 80 kcal.
Op een gegeven komt het zo ver dat als je vriezer een lage temperatuur piek heeft, en de alcohol% gezakt is tot rond 35% (dat kan je bijna niet proeven, zeker als je de sambuca heel koud drinkt) krijg je dan ijsvorming.
De garnering met 3 koffieboontjes heeft een mooie symbolische betekenis. De 3 koffieboontjes staan symbool voor gezondheid, rijkdom en geluk. Dus als je proost met deze cocktail, dan weet je waar je op moet proosten!
Omschrijving. Antonio Sambuca Nera is een heerlijke smaakvolle zwarte kruidenlikeur. Deze zwarte Sambuca heeft de smaak van anijs, met hinten van zoete kruiden om zo het ideale drankje te creëren. Hij is lekker om te drinken als hij goed gekoeld is met wat ijsklontjes, of als een shot.
Voor de meeste gedistilleerd dranken is de standaard drinkmaat 30ml. Indien anders wordt de andere maat erbij vermeld.
Ongetwijfeld de meest verfijnde sambuca, door zeer velen gewaardeerd.
Steek de sambuca aan met een aansteker of lucifer en laat even flink branden/opwarmen. Doof dan de vlam met een bierviltje o.i.d. Niet meteen drinken want de rand van het glas is heet. Heerlijk en feestelijk bij of na een italiaanse maaltijd, bijvoorbeeld bij tiramisu (zie elders in mijn kookschrift).
De geschiedenis van Sambuca is vooral erg omstreden. Er zijn meerdere mogelijkheden. Volgens het bedrijf Molinari komt de naam oorspronkelijk van de Arabische term Zammut wat een anijsdrank was. Volgens ditzelfde bedrijf arriveerde deze drank via de handel in de haven van Civitavecchia vanuit het Verre Oosten.
1/ Champagne (57 kcal per glas)
Hét alcoholische drankje met de minste calorieën is verreweg champagne (prosecco of cava telt ook). Zo krijg je per glas zo'n 57 kcal binnen, vergelijkbaar met een appel (alleen dan zonder de gezondheidsvoordelen).
Van de sterk alcoholische dranken bevat sherry per standaard portie de minste calorieën per glas, namelijk 39 kcal per 35ml. Let er wel op dat de hoeveelheid calorieën kunnen verschillen indien er andere glazen worden gebruikt.
Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod.
Water is het meest gedronken drankje van Nederland met een aandeel van 26 procent van alle dranken die men op een dag drinkt. Koffie staat op plek twee met een aandeel van 23 procent.
bier (24% wekelijks) de meest gedronken alcoholhoudende drank is, gevolgd door wijn (10% wekelijks), mixdrankjes en shotjes of shooters (beiden 9% wekelijks), premixen (8% wekelijks), sterke drank (7% wekelijks), likeur (6% wekelijks) en cider (4% wekelijks);
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
Ouzo, Sambuca, maar ook Pastis en Raki zijn bekende anijsdranken uit het middellands zeegebied. De meeste worden koud gedronken, met een klein beetje water óf zoals in Italië met drie koffieboontjes.
Vriespunt bier
Water heeft een vriespunt van 0° graden Celsius. Dat houdt in dat bij een temperatuur van 0° graden Celsius of lager, water gaat bevriezen en dus ijs wordt. Het vriespunt van alcohol is daarentegen -114° graden Celsius.