De meeste installatie automaten in Nederland zijn 16 ampère, dit komt omdat doorgaans alle groepenkasten vanuit de fabriek worden geleverd met B16 groepen. Om te weten wat de maximale belasting van één groep is, kan je de volgende formule toepassen: P = U x I. Deze formule uitgeschreven: Vermogen = Spanning x Stroom.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Dit gegeven kan eenvoudig worden omgezet naar een maximaal vermogen. Vermenigvuldig hiervoor de stroom met de spanning. 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
Ieder huishouden in Nederland heeft een amp aansluiting
De meeste huishoudens hebben 3×25 ampère. Dat wil zeggen de elektriciteit die vervoerd wordt door de kabel, mag maximaal 15.000 kWh zijn op jaarbasis. Een gemiddeld verbruik van een huishouden van vier personen is 4500 kWh per jaar om een idee hiervan te krijgen.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu kan u het vermogen uitrekenen door middel van de spanning en de stroom, waarbij u de stroom, 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
Zo kunt u ook een frietpan meenemen van bij voorbeeld 1500 watt; ook deze is met de Watt controller te gebruiken bij 4 of 6 ampère.
De spanning drukt men uit in het aantal volt, terwijl u de stroomsterkte herkent aan het aantal ampère wat een apparaat nodig heeft. Neem als voorbeeld een wasmachine, welke vaak een stroomsterkte heeft van circa 10 ampère.
Op deze aansluiting staat een stroomsterkte van 16 Ampère. Wilt u weten hoeveel Watt u op een groep kunt aansluiten, dan vermenigvuldigt u de stroomsterkte met de spanning op het stopcontact. Dit betekent dat u in het beschreven voorbeeld 3.520 Watt op een groep aan mag sluiten: 16 x 220.
Stroom (Ampère) x Spanning (Volt) = Vermogen (Watt)
Eén groep van 230V kan bij een 16 A zekering 230 V x 16 A = 3680 W ofwel 3,68 kW als maximum aangesloten krijgen. Kleinverbruikers hebben dus een piekbelasting tussen 3,6 kW en maximaal 55,2 kW.
De elektrische aansluiting in de meterkast
Deze kan variëren van 1 zekering van 25A (1x25A) tot 3 zekeringen van 25A (3x25A) in een gemiddelde woning. Voor grotere panden en bedrijven kan het oplopen tot 3x80 Ampère, omdat zwaardere apparatuur een grotere aansluiting vereist.
Stroomverbruik in standby
In de 'gewone' standby-stand gebruikt een tv heel weinig stroom, namelijk maximaal 0,5 Watt (dat is 3,6 kWh per jaar).
Als je waterkoker 500 watt nodig heeft moet je minimaal 4 ampere tot je beschikking hebben. Twee koelkasten en een waterkoker en verlichting en batterij-opladers...
Voorbeeld: een Senseo koffiezetapparaat verbruikt 1450 Watt en een föhn van thuis al snel zo'n 2000 Watt. In totaal gebruiken deze apparaten dus 3450 Watt. Dat betekent dat u 3450:230= 15 ampère nodig heeft om deze apparaten tegelijkertijd te kunnen gebruiken.
Om er achter te komen hoeveel en welke apparaten je in de praktijk kunt gebruiken gebruik je de volgende formule: (Hoeveelheid ampère) x 230 (voltage netwerk) = Hoeveelheid in Wattage. Heb je op de camping een aansluiting van 10 ampère, dan kun je dus 10 x 230 = 2300 watt gebruiken.
Daarnaast is de maximale stroom die we kunnen afnemen meestal meer dan 16 Ampere. Kortom, dit soort aansluitingen levert dus meer vermogen (vermogen is kracht) dan we van ons normale stopcontact kunnen afnemen. Vandaar dus de term "Krachtstroom".
De hoofdzekering van uw stroomaansluiting heeft een bepaalde grootte. Deze kan variëren van 1 zekering van 25A (1x25A) tot 3 zekeringen van 25A (3x25A) in een gemiddelde woning. Voor grotere panden en bedrijven kan het oplopen tot 3x80 Ampère, omdat zwaardere apparatuur een grotere aansluiting vereist.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
De meeste installatie automaten in Nederland zijn 16 ampère, dit komt omdat doorgaans alle groepenkasten vanuit de fabriek worden geleverd met B16 groepen.
Bepaal de capaciteit van de stekkerdoos
Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten. Wil jij ook een laserprinter aansluiten, dan heb je meer capaciteit nodig dan zo'n stekkerblok aankan.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Overbelasting kan leiden tot brand, doordat de elektriciteitsdraden te warm worden. Daarom onderbreekt de stop of automaat de stroom. Controleer in de meterkast of uw huisinstallatie verschillende groepen heeft.
Zitten deze apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd. Die voorkomt dat de wasmachine en de droger tegelijk aan kunnen. Voor keukenapparaten die veel stroom gebruiken is een aparte groep nodig. Denk aan een inductiekookplaat, vaatwasser, oven of magnetron.