Is het werk fysiek echt te zwaar voor werknemer, is de motivatie afgenomen of ligt er iets anders aan ten grondslag? In het geval van deze laatste situatie kan een gesprek met een coach of bedrijfspsycholoog wellicht een uitkomst bieden en is het vooral belangrijk om in gesprek te blijven met werknemer.
Als je kampt met het gevoel dat je het niet meer aankunt kan het prettig zijn om alles van je af te schrijven. Neem een notitieboek en een pen en schrijf op alles wat in je hoofd zit. Door het van je af te schrijven kun je het uit je hoofd halen.
Factoren die werkdruk kunnen verminderen
Mogen (mee)beslissen over jouw werkinhoud en de manier waarop je het werk uitvoert. Meer autonomie om je eigen tijd in te delen. Denk aan de volgorde van taken uitvoeren, momenten waarop je pauze kunt nemen of verlof op kan nemen. Minder taken of meer collega's.
De boodschap moge helder zijn: zeg het wanneer je prestaties lijden en/of je persoonlijk lijdt onder een te hoge werkdruk. Start dat gesprek met je baas. En wees niet bang: dat hoeft helemaal geen vervelend gesprek te zijn. Het kan juist heel prettig zijn en je doen groeien in aanzien bij je leidinggevende.
Om goed te functioneren, moet er een goede balans zijn tussen de werklast en de belastbaarheid van de werknemer. Is die balans verdwenen, dan wordt de werkdruk te hoog. De werknemer loopt daarmee het risico dat hij last krijgt van werkstress.
Als u schriftelijk om meer of minder uren vraagt, is uw werkgever verplicht antwoord te geven. Hij moet dan schriftelijk uitleggen wat de reden is. Doe uw schriftelijke aanvraag minimaal 2 maanden voor de datum waarop u met de nieuwe uren wilt beginnen.
De symptomen van werkdruk zijn alertheid en concentratie. Iemand kan veel doen in beperkte tijd. Lichamelijk krijgt hij het misschien warm en een beetje zweten om de warmte kwijt te raken is niet ongewoon. Als het stressmoment voorbij is, zwakken deze symptomen af.
Overspannen en ziekmelden op werk
Een werknemer met stressklachten mag zich gewoon ziekmelden. Deze reden hoeft hij of zij daarbij trouwens niet te geven. Als werkgever mag je wel vragen hoe lang hij of zij afwezig denkt te zijn en of je medewerker ook echt thuis zit (en niet toevallig stiekem op de Bahama's).
Plan op tijd een gesprek
Voel je dat het niet meer gaat, wacht dan niet tot je emmer overloopt en je vol emoties het kantoor van je leidinggevende moet binnenstuiven om aan te kondigen dat je op bent. Plan liever op tijd een gesprek in. Zo kan je jouw boodschap op een kalme maar duidelijke manier overbrengen.
Wat een burn-out is
Geen werk hebben en toch een burn-out krijgen, is dus absoluut mogelijk. Een burn-out kan dus ontstaan wanneer je in een situatie terechtkomt waarin je meer van jezelf vraagt (of er meer van je wordt gevraagd) dan je kunt leveren. Dit kan van alles zijn.
Anders dan je misschien zou verwachten kunnen mensen met een burnout vaak beter wel gedeeltelijk aan het werk blijven. Wanneer zij elke dag iets nuttigs, iets ontspannends en iets gezelligs doen is de kans het grootst dat zij zichzelf hervinden en in het herstel gaan geloven.
Vanaf 60 jaar kun je 1/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%. Vanaf 62 jaar kun je 1/5 korter werken; je houdt jouw volledige loon en pensioenopbouw. Vanaf 64 jaar kun je 2/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet worden verplicht tot overwerk.
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek.
De meeste mensen beginnen na een burn-out eerst voorzichtig met het opbouwen van uren. Denk bijvoorbeeld in in het begin aan twee dagen per week twee uur werken. Meestal worden de uren per twee tot drie weken uitgebreid.
De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen.
Je hebt moeite om in slaap te vallen of om terug te gaan slapen als je tijdens de nacht wakker wordt. Je denkt steeds opnieuw aan het werk, wat een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van je slaap. Je hebt de indruk dat als je rust, dit niet meer voldoende rustgevend is.
De meeste mensen kunnen maar 4 tot 5 uur per dag productief werken. Dat betekent dus dat een medewerker maar zo'n 20 tot 25 uur per week zou moeten werken om echt productief te zijn.
Als je telkens je werk niet leuk vindt, ligt het waarschijnlijk aan meer dan de functie inhoudelijk. En waarschijnlijk ligt het ook niet aan je collega's. Kleine kans immers dat je nergens leuke collega's vindt. Waarschijnlijk ben je gewoon een ondernemer en moet je voor jezelf beginnen!
Vertel je bedrijfsarts hoe je hoofd momenteel werkt en dat je niet in staat bent om over je problemen na te denken. Vertel hem ook wat je wél doet op gebied van bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen om je herstel te bevorderen.
Het is absoluut onverstandig om aan te geven dat je écht niet meer wilt werken en/of terugkeren of dat je weigert om mee te werken aan het re-integratieplan dat de bedrijfsarts voor je heeft opgesteld. Als je je niet kunt vinden in dat plan, kun je aangeven wat je er niet prettig aan vindt.