Op 1 juli is het Keti Koti. Op deze dag herdenken we de afschaffing van de slavernij in 1873 in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.Daarnaast vieren we de vrijheid. FunX vindt dat deze dag nooit vergeten mag worden en daarom een officiële vrije dag moet worden.
Op 1 juli wordt met Keti Koti de afschaffing van de slavernij herdacht. 'Keti koti' betekent verbroken ketens en verwijst naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakte mensen werden vastgezet. De naam komt uit de Surinaamse taal, het Sranantongo.
Keti koti betekent 'gebroken ketenen' in het Sranantongo: de taal die op de Surinaamse plantages gesproken werd. Bij het Nationaal monument slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark, en op veel andere plekken in Nederland, wordt op Keti Koti stilgestaan bij het Nederlandse slavernijverleden.
Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen herdacht en gevierd, namelijk tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon. Een belangrijke dag, maar toch is het nog geen nationale feest- en herdenkingsdag.
In deze podcastserie, die aansluit op de televisieserie De Reis van de Indiërs onderzoekt presentator Narsingh Balwantsingh welke plek het verhaal van de Indiase contractarbeiders heeft in de Nederlandse geschiedenis.
Heel erg veelzijdig is het eten dat zij daar krijgen niet. Ze krijgen vooral te eten van de gewassen die op de plantages zelf groeien. Voorbeelden daarvan zijn bakbananen, cassave of tayer. Tegenwoordig kun je deze ingrediënten makkelijk in de toko of op de markt kopen.
Op deze feest- en herdenkingsdag wensen mensen elkaar Wan Switi Manspasi Dey (een fijne emancipatiedag).
Viering van Keti Koti in Amsterdam. Keti Koti hoeft geen nationale feestdag te worden, vindt meer dan de helft van ruim 30.000 mensen die meededen aan onderzoek van EenVandaag. Volgens twee derde is het ook niet nodig dat de regering excuses aanbiedt voor het Nederlandse slavernijverleden.
Op Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten heet deze dag officieel Emancipation Day en op Bonaire en Curaçao “Dia di Emansipashon”. Rondom Keti Koti worden er typische Surinaamse en Caribische gerechten gegeten.
De naam Ketikoti (ook wel geschreven als Keti-koti of Keti Koti) is afkomstig uit de Surinaamse taal Sranantongo. Letterlijk betekent het 'Ketenen Gebroken'.
Ketikoti in Nederland
Sinds 2009 wordt in het Oosterpark in Amsterdam een (landelijke) herdenking van de slavernij en viering van het einde van de slavernij georganiseerd. In dit park staat sinds 1 juli 2002 het Nationaal monument slavernijverleden.
Keti Koti betekent 'verbroken ketenen', verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden.
Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden. Toen nog koloniën van het Nederlands Koninkrijk. Een groot deel van de tot slaaf gemaakten moest hierna nog 10 jaar lang op de plantages werken.
Kort na het midden van de zeventiende eeuw was bijna een kwart van trans-Atlantische slavenhandel in handen van de Republiek. het aandeel van Nederland in de slavernij zakte daarna snel, doordat de Portugese, Engelse, Franse en Amerikaanse slavenhandel explosief toenam.
Zo berekent u uw wettelijke vakantiedagen
Per jaar krijgt u 4 keer het aantal uren dat u (gemiddeld) per week werkt. Stel, u werkt 40 uur per week. U heeft dan recht op 4 x 40 uren = 160 vakantie-uren. Als u 8 uur per dag werkt, heeft u 20 wettelijke vakantiedagen per jaar.
Alleen op 5 mei 2025 is Bevrijdingsdag een officiële vrije dag. In de meeste cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende pas weer in 2025.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar.
Met een totaal van 38 wettelijke vrije dagen en feestdagen hebben de Oostenrijkers de meeste gegarandeerde dagen vrij, op de voet gevolgd door Frankrijk en Spanje met 36. België telt er 30. Buurland Nederland staat met 28 dagen laag in de Europese ranglijst.
De wettelijke vakantiedagen zijn in de wet geregeld. Dit houdt in dat elke werknemer in Nederland recht heeft op vier keer het aantal contractdagen in de vorm van vakantie. Een medewerker die bijvoorbeeld fulltime werkt (40 uur per week), heeft dus jaarlijks recht op twintig vakantiedagen.
Als je drie of meer dagen per week werkt, word je beschouwd als een parttime werknemer. Na één jaar in loondienst met een contract van 24 uren per week, heb je dus recht op vier keer 24 uur, wat neerkomt op een totaal van 96 uur vakantie.
Het is niet de eerste keer dat koning Willem-Alexander excuses aanbiedt voor de rol van Nederland in de geschiedenis. In maart 2020 bood hij in Indonesië zijn excuses aan voor het Nederlandse geweld bij de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië.
Portugezen stichten in de vijftiende eeuw de eerste Europese kolonies gebaseerd op slavernij: in suikerplantages langs de Afrikaanse kust en later ook op grote schaal in Brazilië.
Met 21 kanonschoten werden in Parimaribo en Willemstad tot slaaf gemaakten in vrijheid gesteld. De datum van 1 juli wordt ook wel 'Keti Koti' genoemd, dat 'gebroken ketenen' betekent. Dit is een verwijzing naar de ketenen, waarmee tot slaaf gemaakten werden vastgebonden.