Voor het reinigen en ontsmetten van de watertank kun je verschillende middelen gebruiken: één eierdopje bleekmiddel zonder geur- en verdikkingsmiddelen op 50 liter water; 500 gram citroenzuur op 50 liter water; 0,5 liter schoonmaakazijn op 50 liter water; of één buisje Steradent op 30 liter water.
Voor een tank van 100 liter water heb je één liter schoonmaakazijn nodig. Laat alles 24 uur inwerken en spoel de tank en leidingen ook weer goed door met schoon water. Belangrijk is dat je met alle middeltjes, welke je ook gebruikt, de leidingen goed vol laat lopen zodat die goed gereinigd worden.
wat vaker de vuilwatertank legen. na de eerste paar liter afvoerwater een eetlepel Biotex blauw in de vuilwatertank doen.
Hoe ontsmet u de watertank? Laat de tank volledig leeglopen en verwijder eventuele aanslag en vuilresten. Vul de tank met een mengsel van chloor (bleekwater zonder geur- en verdikkingsmiddelen, ongeparfumeerd, met max 5% chloor) en vers drinkwater. Houd hierbij de verhouding aan 20 cc chloor op 50 liter drinkwater.
Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen.
Bacteriën zijn dol op warmte en omdat het om een eigen flesje gaat is de kans dat er bacteriën inzitten groot. Vooral kinderen, ouderen en mensen met een lage weerstand, kunnen goed ziek worden van bedorven water. Beter is om het water mee te nemen. Zo kunt u er tevens voor zorgen dat u voldoende drinkt op warme dagen.
Volgens Discovery News verandert 'oud' water inderdaad van smaak, maar het is niet gevaarlijk om te drinken. De koolstofdioxide in de lucht lost op in het water, waardoor het koolzuur ontstaat.
Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het langer dan een week stil heeft gestaan.
Gebruik voor drinkwater twee tot vier druppels javelwater per liter onzuiver water tot vijf tot tien druppels per 20 liter zuiver water, wat een lichte chloorsmaak geeft (druppelteller van 20 druppels per ml). Laat de chloor 30 tot 60 minuten inwerken. Hoe kouder het water, hoe langer de inwerktijd.
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren. Doe dit met warm en koud water.
Biotex Blauw is bedoeld als voorwasmiddel wanneer je verwacht dat je het wasgoed (zoals vieze werkkleding) niet schoon zal krijgen met gewoon wasmiddel. Dan is er nog de vlekkenverwijderaar, Biotex Oxi Effect. Grasvlekken of chocoladevlekken krijg je hiermee zo weg. En witte was kun je wassen met Biotex Echfa Wit.
Per 30 liter water heeft u één buisje met Steradent oplostabletten nodig. Deze tabletten kunt bij iedere drogisterij kopen. Wanneer u een grotere watertank heeft, heeft u dus meerdere buisjes Steradent nodig. Steradent is niet giftig, dus wanneer u iets meer tabletten gebruikt is dit niet erg.
Voor het reinigen en ontsmetten van de watertank kun je verschillende middelen gebruiken: één eierdopje bleekmiddel zonder geur- en verdikkingsmiddelen op 50 liter water; 500 gram citroenzuur op 50 liter water; 0,5 liter schoonmaakazijn op 50 liter water; of één buisje Steradent op 30 liter water.
Voor thermische desinfectie is namelijk een grote hoeveelheid warm water nodig, om een leiding minimaal 20 minuten te kunnen spoelen op een temperatuur van minimaal 60°C. Dat gaat niet lukken met een gewone, kleine boiler. De richtlijn stelt minimaal 20 minuten spoelen op een temperatuur van 60°C.
Dat lozen van je grijswatertank of vuilwatertank doe je bij een afstortput bij een stortplaats. Zorg er voor dat wanneer je bij het sanistation bent dat je goed weet waar de uitloop van de vuilwatertank zit. Je verrijdt de camper dan zodanig dat de uitloop van de vuilwatertank zich boven de afstortput bevindt.
Niet drinken uit de watertank van je camper of caravan
Omdat je nooit weet in hoeverre de waterslangen of de tank vervuild zijn, is het veiliger om geen water uit de tank te drinken.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Voor desinfectie wordt meestal gebruik gemaakt van (natrium)hypochloriet (chloorbleekloog). Hypochloriet, onderchlorig zuur, de belangrijkste desinfecterende stof, wordt gemaakt door natronloog te laten reageren met chloorgas. In water ontstaat vervolgens het zogeheten 'actief' chloor.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Binnen 48 uur kan 100 kve/l legionella zich onder de juiste omstandigheden namelijk vermenigvuldigen tot wel 10.000 kve/l. Raakt u besmet met legionella, dan kunt u ernstig ziek worden.
Om groei van legionellabacteriën tegen te gaan, is het sterk aan te raden om in periodes dat het drinkwater opwarmt tot boven 25°C dagelijks te spoelen. Op deze wijze koppelt u de uitkomsten van de temperatuurmetingen (temperatuur water boven 25°C) aan directe preventieve maatregelen.
Bewaar het water op een koele, donkere plek.
Door zonlicht kunnen er tevens algen en schimmels in doorzichtige flessen of bakken groeien, zelfs in afgesloten flessen die je in de winkel hebt gekocht. Bewaar plastic bakken en flessen niet in de buurt van chemische middelen, vooral benzine, kerosine en pesticiden.
Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Wil je checken of je water nog goed is? Draai de dop dan van je flesje en ruik aan het water. Als het muf ruikt is het water hoogstwaarschijnlijk bedorven, aangezien bacteriën gassen uitscheiden waardoor het water een muffe geur krijgt.