De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Schroefgaten en plaatnaden vullen
Vul aan de zijkanten van de plaat de schroefgaten en plaatnaden met voegenvuller. Voor de schroefgaten gebruik je een plamuurmes, het vullen van de brede naden gaat het gemakkelijkst met een stucspaan. Werk zorgvuldig en zorg dat de gehele 'verdieping' mooi egaal gevuld is.
Voor mooi weggewerkte naden
Voor strakke wanden of plafonds gebruik je Gyproc Voegenvuller. Met dit vulmiddel werk je de naden van gipsplaten netjes af. Gebruik Gyproc Voegenvuller in combinatie met Gyproc Zelfklevend wapeningsband, bij de Gyproc Wandplaat, Brandplaat, Badkamerplaat en Totaalplaat.
De beste koop voor grote projecten – Polyfilla Gipsplaatvuller 2 kg. Schrik je er niet voor terug om je eigen gipsplaatvuller in een mengton te maken? Dan doe je je voordeel met de Polyfilla Gipsplaatvuller in poedervorm. Je betaalt ongeveer 20 euro voor twee kg, waarmee je tot drie kg vulpasta maakt.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Een gipsplaten muur kun je zonder problemen verven. Wel is het belangrijk dat je de naden en schroefgaten eerst vult met gipsplaatvuller en dat je de muur in de voorstrijk zet. Gipsplaten hebben namelijk een behoorlijk zuigende werking. Voor het schilderen van de gipsplaten kun je het beste latex muurverf gebruiken.
Voor het behandelen van gipsplaten kan het beste gebruik gemaakt worden van het Bouwbestel huismerk Voorstrijk of Flevopol Universeel Hechtmiddel. Dit laatste middel is toepasbaar op alle ondergronden en is verkrijgbaar in verpakkingen van 1 liter, 5 en 10 liter.
Fix & Finish wordt gebruikt voor het verlijmen en pleisteren van niet-dragende scheidingswanden bestaande uit cellenbeton-, gips- of kalkzandsteenblokken.
Scheuren of gaten in gipsplaat kun je het beste dichtsmeren met Gipsplaat Vuller. Let op: Als de naden te dik zijn aangebracht en/of de gipsplaten te weinig zijn vastgeschroefd kan het gaan scheuren.
Uniflott is een pleistermiddel van Knauff. Volgens hun infodesk zou het ook een middel kunnen zijn om te modelleren in de modelbouw. Als goede vervanger van gips, omdat het kleine wapeningsdeeltjes bevat en iets flexibel blijft.
Gyproc Voegenfinisher zorgt ervoor dat bij bepaald licht (zoals strijklicht) de voeg niet alsnog te zien is.
Een voegenvuller is een vulmiddel voor voegen, voornamelijk voor gipsplaten, bijvoorbeeld van Knauf, Gyproc of Strikolith. Voegenvuller is verkrijgbaar in poedervorm en als pasta.
U kunt rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de 8,- euro en 15,- euro per m². Wilt u alleen de naden en de schroefgaten laten stucen zodat u de platen zelf kan gaan schilderen dan zal de prijs een stuk lager zijn en liggen tussen de 4,- euro en de 5,- euro per m².
Gaasband Zelfklevend gebruik je om je wanden en/of plafonds te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Eventuele bewegingen of trillingen in de ondergrond van de onderliggende constructie kunnen er namelijk voor zorgen dat er scheuren ontstaan in je woning. Het aanbrengen van gaasband vermindert de kans hierop.
Zelfklevende voegband is een wapeningsband die gemaakt is van glasweefsel. Deze tape is erg makkelijk in gebruik omdat je het simpel op een ABA voeg (afgeschuinde voeg tussen twee platen) kan plakken alvorens je met het voegen begint.
In plaats van een nadenvuller kan ook acrylkit gebruikt worden voor de naden. Hierdoor ontstaat een muur met wat diepte, doordat de kit de naden niet volledig dicht. Spuit de kit direct in de naden en ga er met een in sopwater gedoopte vinger overheen, om de kit glad af te werken.
Het is ook mogelijk om direct roodband op gipsplaten te gebruiken. Roodband op gisplaten stucen is echter duurder dan voorstrijken en daarna een andere pleister aanbrengen. Roodband van Knauf op gipsplaten stucen heeft dus wel het voordeel dat er minder voorbereiding nodig is.
Gipsplaten AK zijn gipsplaten met afgeschuinde kanten aan twee of vier zijden van de plaat. Deze afgeschuinde kanten zorgen ervoor dat je de platen naadloos kunt afwerken; voegen en naden zullen dus niet langer zichtbaar zijn.
Rotband: gegarandeerde laagdikte vanaf 5 mm
Frans legt uit waarom: “Gips heeft water nodig om zijn kristalvorming, en dus hechting, te realiseren. In Rotband zit een watervasthouder waardoor het gips het water langer vasthoudt en 5 mm laagdikte voldoende is om een goede hechting aan de ondergrond te kunnen garanderen.
Een gipsplaat schuren gebeurt altijd met speciaal schuurpapier. Je moet namelijk middelgrof papier gebruiken, het liefst met korrel P120. Om ervoor te zorgen dat het papier niet kapotgaat, kun je deze om een schuurblok heen wikkelen.
U kunt bij gipsplaten stucen ervoor kiezen of u alleen de naden wilt dichten en laat afwerken, of de gehele gipsplaat wilt voorzien van een dunne laag stucwerk ( ook wel filmwerk genoemd ).
Voorstrijk gipsplaat verven is zeker aan te bevelen. Gipsplaat heeft een grote zuigende werking en neemt het vocht van de latex verf direct op. Dit kan uiteindelijk vlekken veroorzaken en mogelijk moet je het 2-3 keer verven als je geen voorstrijk gebruikt.
Door de gipsplaten te bewerken met voorstrijk wordt voorkomen dat de platen gaan absorberen en de stuclaag of verf/behang optimaal gaat hechten. Er zijn twee mogelijkheden als het aankomt op de keuze voor voorstrijk: stuc primer of Flevopol universele voorstrijk.
Gronderen/voorstrijken van de gipsplaat
Kiwitz PRM 110 (voor zuigende ondergronden) of Kiwitz PRM 125 (1:1 verdund met water aanbrengen) voor zowel zuigende- als niet zuigende zijn uitermate geschikt voor een goede hechting.