Korrel P150 (middel) vaak toegepaste schuurpapier voor het opschuren van oude intakte verflagen. Korrel P180 (middel/fijn) voor het schuren van oude verflagen en tussen nieuwe verflagen in. Korrel P220 (fijn) voor het opschuren en van oude verflagen en tussen de lagen in.
In functie van de ondergrond kan u kiezen uit verschillende korrels. Tussen laklagen door heeft u voldoende aan fijn schuurpapier (korrel 240). Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld).
Maar wat je keuze ook is, tussen twee lagen schuren doe je nooit met een schuurmachine. Doe dit altijd met de hand met een schuurblokje en heel fijn schuurpapier of een schuurmatje. Zorg ervoor dat je zorgvuldig schuurt en niet door de verflaag heen schuurt.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Ga je eerst ontvetten en dan schuren of ga je eerst schuren en dan ontvetten? Het is een vraag die geregeld aan onze specialisten gesteld wordt. Het juiste antwoord is simpel: eerst ontvetten, dan schuren.
Wil je een grondverflaag licht opschuren? Dan is fijn schuurpapier (korrel 120 of 150) het meest geschikt. Voor het licht opschuren van een gewone verflaag kun je het beste nog fijner schuurpapier gebruiken (korrel 240 tot 400) of een schuurblok (korrel 320).
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de verflaag die erop zit 'dood' schuren zoals dat heet. Door te schuren met verschillende schuurpapieren van grof naar fijn. Zo schuur je huidige verflaag weg.
Gebruik P2500 of P3000 Schuurpapier om de krasjes van het schuren te verfijnen en de autolak voor te bereiden op de volgende fase: poetsen en polijsten.
Afwasmiddel en groene zeep zijn ideale ontvetters. Ze rekenen bijvoorbeeld moeiteloos af met vettige schalen en borden. Daarnaast hebben de meeste mensen afwasmiddel gewoon in huis staan. Afwasmiddel of groene zeep kun je dus mooi gebruiken bij het ontvetten voor schilderen.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout.
Ga je voor het grove werk, dan kun je het beste een bandschuurmachine gebruiken voor het schuren. Met een bandschuurmachine schuur je razendsnel door de hoge draaisnelheid van de band. Schuur in overlappende banen en houd de bandschuurmachine niet op één plek stil.
Als je gaat schuren zonder te ontvetten bestaat de kans dat je vuil en vet juist de ondergrond in schuurt. Hierdoor zal de verf minder goed aanhechten. Bovendien gaat je schuurpapier langer mee als je de ondergrond eerst reinigt. Na het schuren is opnieuw ontvetten niet nodig.
Ja, het is mogelijk om te schilderen zonder dat je hoeft te schuren. Je hebt een aantal speciale primers die direct kunnen worden aangebracht. Omdat je niet hoeft te schuren ben je een stuk sneller klaar met je verfklus. Je hoeft hierbij alleen de ondergrond heel goed te ontvetten (gebruik hiervoor Universol).
Ook wanneer je wil lakken zonder te schuren, is het belangrijk dat je eerst goed ontvet om toch een mooi resultaat te krijgen. Een andere goede optie is het gebruiken van krijtverf. Krijtverf kan namelijk aangebracht worden, zonder eerst te schuren en geeft een mooi effect.
Hoe moet je schuren: fijn
Fijn schuren doe je met schuurpapier van een korrelgrootte 120 tot en met 180. Het is de laatste keer dat je schuurt voordat je een verflaag aan gaat brengen (let op: dit is iets anders dan lakken). Hiermee kan je ook een eerste verflaag licht opschuren voordat je een tweede aanbrengt.
Vlekken en andere oneffenheden worden zo voorkomen. Niet alleen op hout is schuren na grondverf een goed idee. Zo kun je ook schuren na een primer op metaal te hebben aangebracht. Zo wordt het metaal opgeruwd en kan de volgende verflaag zich beter hechten.
Hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier. De letter P staat voor 'particles'. Het getal zelf staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter.