Denk maar aan burrata, straciatella, scamorza of ricotta. In sommige gerechten kun je mozzarella vervangen door een van deze kazen voor een andere textuur of smaak.
Burrata is wat betreft de buitenkant hetzelfde als mozzarella, het heeft een stevig laagje. Maar binnenin burrata zit een zachte, romige substantie. Het is een mengsel van room en wrongel. Als de bol burrata aangesneden wordt, loopt de binnenkant er dus (een beetje) uit.
Fontina (optie met weinig lactose)
Deze halfzachte geperste ongekookte kaas wordt geprezen om zijn romige textuur en milde, nootachtige smaak. Het is uitstekend om te smelten, wat het een fantastische keuze maakt voor recepten die de gladde, kleverige consistentie van Mozzarella vereisen.
Burrata. Burrata is een Italiaanse verse kaas van rauwe koemelk die gemaakt is van mozzarella en room. De buitenkant lijkt op een mozzarella, de binnenkant is romig. Burrata komt oorspronkelijk uit Andria in Apulië.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar.
Mozzarella heeft geen sterke smaak en als ingredient in iets, merk je het niet echt als het er niet in zit. In gerechten waar het heel prominent is zoals op pizza kun je het vervangen door jonge kaas.
Naast dat het geweldig is voor koude recepten zoals salades en dips, is cottage cheese een fantastische toevoeging aan recepten met onder andere beignets en pannenkoeken. Cottage cheese kan ook dienen als vervanging voor andere kazen, waaronder roomkaas, geitenkaas en zelfs mozzarella .
"Het grote verschil is dat verse mozzarella wordt gemaakt met azijn of stremsel ", legt Sommer uit. Traditionele mozzarella daarentegen "lijkt meer op cheddarkaas, omdat het wordt gemaakt met een bacteriecultuur; de bacteriën fermenteren om melkzuur te ontwikkelen, wat de melk doet stremmen."
Mozzarella wordt beschouwd als een gezondere kaas vanwege het lagere vet- en caloriegehalte vergeleken met andere kazen. Het is ook een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een voedzame aanvulling is op een evenwichtig dieet.
Het hart van de kaas is romig zacht en de smaak is mild, maar tegelijk rijk aan vele subtiele smaaknuances, van licht zoet, tot melkachtig en...iets kruidig. De perfecte kaas om te smelten of als smaakmaker in salades.
Fetakaas, Cotijakaas, paneerkaas en halloumikaas zijn allemaal goede vervangers voor mozzarella die niet smelten . Fetakaas kan vers gegeten worden, net als mozzarella, en hoeft niet gekookt te worden om de zoute en pittige smaak van de kaas naar voren te brengen.
We raden niet altijd aan om mozzarella te gebruiken als vervanging voor cheddar . Het werkt bijvoorbeeld wel voor macaroni en kaas of elk gerecht dat op smaak is gebracht met een scherpe kaas. Het is echter een uitstekende sandwich- en flatbreadtopping. Het werkt als u uw recept een Italiaans tintje wilt geven door pesto of tomatensaus toe te voegen.
Hoewel het een heel aparte smaak heeft vergeleken met mozzarella, heeft Brie wel wat vergelijkbare eigenschappen . Het is een mild smakende kaas met een zachte textuur, waardoor het net zo makkelijk smelt als mozzarella, maar niet zo veel uitrekt.
Verwissel je deze met elkaar, en gebruik je mozzarella di bufala in je warme gerechten, zul je dus bijvoorbeeld een zompige pizza krijgen. Hierom is het ook niet verstandig om burrata te gebruiken voor je warme pasta's. Omdat burrata zoveel room bevat, eet je deze kaas het best koud.
Is Mozzarella vergelijkbaar met Gruyère kaas? Gruyère kaas is een Zwitserse kaas met een licht nootachtige en hartige smaak. De stevige en romige textuur maakt het een uitstekende vervanger voor mozzarella in gerechten die gesmolten moeten worden, zoals in gratins of quiches.
Kan ik mozzarella gebruiken in plaats van parmezaan in fettuccine? Ja! Dit is wat dit recept voor mozzarella alfredo saus je helpt doen. Hoewel het de smaak en een beetje textuur verandert, heeft het nog steeds dezelfde elementen van het romige comfortfood waar je van houdt.
Mozzarella heeft een zachte, zijdezachte, melkachtige en milde smaak. Het wordt beschouwd als een van de gezondere kazen, vanwege de hoge niveaus calcium, eiwitten en ijzer (en het lage percentage vet en natrium) . Die beroemde kaasstretch, wanneer je een stuk pizza eruit trekt en de mozzarella eraf hangt.
Mozzarella bevat relatief weinig vet en calorieën . Dit maakt het een gezondere kaasoptie vergeleken met andere. Mozzarella bevat probiotica zoals de bacteriën Lactobacillus casei en Lactobacillus fermentum.
Vaak wordt mozzarella gelabeld als 'dikmaker'. Dit klopt niet. Net als veel andere soorten kazen kan mozzarella worden gegeten als je wilt afvallen. Ten eerste kunnen de eiwitten ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt.
Provolone kan een goede optie zijn. Provolone is gerijpte mozzarella, dus het smaakt en smelt op een vergelijkbare manier, maar het rijpingsproces vermindert de hoeveelheid lactose, dus een goede kwaliteit provolone bevat tussen 0,0% en 2,1% lactose.
FIOR DI LATTE MOZZARELLA
Buiten Italië is dit wat bekend staat als gewone verse mozzarella. Deze halfzachte kaas wordt gemaakt van volle koemelk en kan gezouten of ongezouten zijn.
Mozzarella, met zijn milde, melkachtige smaak en elastische textuur, is perfect voor gerechten waarbij je wilt dat de kaas zich mengt zonder andere ingrediënten te overheersen. Cheddar daarentegen heeft een scherpere, pittigere smaak en een stevigere textuur , waardoor het een opvallend ingrediënt is in veel recepten.
Je kan de mozzarella vervangen door een plantaardige feta of gewoon weglaten.
Hüttenkäse of cottage cheese, ook huttenkaas genoemd, is een frisse kwarkachtige kaassoort met een korrelige structuur. De kaas wordt gemaakt van wrongel die men wel laat uitlekken, maar niet perst, zodat nog wat melkwei in de kaas achterblijft. Hij wordt niet gerijpt of gekleurd.
High Protein Cottage Cheese Pizza . Dit is mijn variant op de virale cottage cheese flatbread. Je kunt er zelfs twee tegelijk maken en/of van tevoren maken en in de koelkast bewaren en later toppings toevoegen. Het is ook geweldig om in de koelkast te bewaren als maaltijdprep als je het wilt maken en bewaren.