Spoel af onder koud stromend water, halveer een limoen en sprenkel het sap erover.Spoel nog een keer af onder stromend water en dep droog met keukenpapier.
Spoel rauwe kip niet af onder de kraan.Ook niet met azijn of citroen. Was wel het keukengerei direct af met heet water nadat het in contact is geweest met rauwe kip. Zorg dat klaargemaakt eten niet in contact komt met rauwe kip.
Zó was je rauwe kip
Je legt de kip in koud water met witte natuurazijn of limoensap. “Wrijf de kip goed schoon”, benadrukt Shirma. Haal het vlees vervolgens uit het water en dep het droog met keukenrol. “Voor 1 kip gebruik je 1 liter koud water met 30 milliliter azijn of één uitgeperste limoen.”
Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen. Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
Zeep de veren in met babyshampoo of een speciale shampoo voor pluimvee. Neem uw tijd en zorg ervoor dat de hele kip is gewassen. Wees voorzichtig wanneer u het kopje schoonmaakt en zorg ervoor dat er geen zeep in de ogen van de kip komt. Spoel uw kip om de zeep te verwijderen.
Gebruik nooit zeep of schoonmaakmiddelen op uw vlees- of gevogelteproducten . Ze kunnen uw voedsel besmetten met chemicaliën en het onveilig maken om te eten. Het gebruik van een voedselthermometer is de enige zekere manier om te weten of uw voedsel een hoge genoeg temperatuur heeft bereikt om ziektekiemen te vernietigen, inclusief bacteriën die door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken.
Shampoo of milde afwasmiddel
Gebruik geen agressief schoonmaakmiddel, want dat maakt de veren broos.
Volgens kookboekenauteur en chef Judith Cyrus wassen Surinamers hun kip in water, limoen en azijn. De zuren hebben invloed op de smaak en de textuur; een Surinamer zal het proeven als de kip ongewassen is.
Nadat je de kip even hebt afgespoeld, voeg je een flinke hoeveelheid zout, een scheutje azijn en een paar limoenen toe die je doormidden hebt gesneden. Gebruik de limoen en het sap om het oppervlak van elk afzonderlijk stuk kip te schrobben. Dit helpt om de slijmlaag en het laagje van de kip te verwijderen.
“Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee. Wat je wel doet is de bacterie van de kip door je keuken verspreiden.” Water zal namelijk door je keuken spetteren en het sap van de rauwe kip wordt verplaatst naar het aanrecht en je gootsteen.
Was snijplanken, borden, keukengerei en aanrechtbladen met heet zeepwater , vooral nadat er rauw vlees, gevogelte, zeevruchten of eieren op hebben gelegen. Was vaatdoeken vaak in de hete cyclus van uw wasmachine.
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Mensen wassen hun kip met het idee dat ze bacteriën wegspoelen en omdat ze denken dat het hygiënischer is. Helaas is niets minder waar. Door kip te wassen, verspreid je de bacteriën over je hele keuken. Die bacteriën belanden op je snijplank, je servies, je vaatdoek of nog erger: je handen.
Net als azijn wordt citroensap vaak gecombineerd met water om kip te wassen . Deze gewoonte voegt een beetje smaak toe en helpt bij het malser maken, maar er is een betere manier. Krijg smaakvolle, sappige kip door deze te marineren in een marinade op basis van citroensap, zoals de citroen-oreganovinaigrette die in dit recept wordt gebruikt.
En dan ga je verder met je recept, dat misschien helemaal niets te maken heeft met citroensmaken. Het toevoegen van citroensap neutraliseert alleen de vlezige, "verse kip"-smaak van kip die al een paar dagen rauw in zijn eigen sap heeft gelegen.
Als je zuren in je marinade gebruikt – zoals azijn of citroensap – laat de kip dan maximaal 6 uur in de marinade staan.
3. Was de kip niet. Spoel de kip niet af, laat de kip niet weken, gebruik geen azijn om de kip schoon te maken en gebruik geen zeepsop om de kip schoon te maken. Als u papieren handdoeken gebruikt om het vlees droog te deppen, gooi die papieren handdoek of papieren handdoeken dan meteen weg en was daarna uw handen.
Kip is gevogelte en heeft een gevogeltesmaak. Wanneer we de kip wassen en een beetje azijn en citroenen of limoenen aan het water toevoegen, voegt dat meer smaak toe aan de kip. Het zorgt ervoor dat de kip lekkerder smaakt en frisser smaakt .
Voedselveiligheidsautoriteiten en regelgevers over de hele wereld raden aan om rauw gevogelte niet te wassen voor het koken. Dat komt omdat het wassen van kip gevaarlijke bacteriën in de keuken kan laten spatten . Het is het beste om de kip gewoon grondig te koken zonder hem te wassen, zodat hij veilig is om te eten.
Het wassen van vlees is een traditie in zwarte huishoudens, schrijft Jody Anderson. Deze gewoonte hoeft niet verdedigd te worden. De eerste stap bij het bereiden van een maaltijd voor geliefden in de meeste zwarte huishoudens is het wassen van het vlees in een mengsel van water en citroen, limoen of azijn .
Pekelen doet meer dan alleen marineren. Het zout in de pekel werkt op zo'n manier in op de eiwitstructuren in het vlees dat deze niet alleen zachter worden, maar ook de pekel opnemen. Dat heeft smakelijke voordelen. Het maakt en houdt het vlees sappiger en daarmee meer bbq-proof, ook bij langere bereidingstijd.
Ongeveer 90 procent van de mensen zegt dat ze hun kip wassen voordat ze hem koken , omdat recepten historisch gezien om het wassen van de kip vroegen. Daarnaast wordt gedacht dat de praktijk is ontstaan omdat mensen de slijm van net geopende stukken kip wilden spoelen.
Maak de veren in met babyshampoo of een speciale pluimveeshampoo . Wees voorzichtig en zorg dat je overal op je kip hebt gewassen. Let op dat je bij het wassen van de kop geen zeep in de ogen van je kip krijgt. Spoel de zeep van je kip af.
Als u ervoor kiest om rauwe kip te wassen voordat u hem kookt, doe dit dan zo veilig mogelijk: 1. Laat voorzichtig water over de kip lopen om spatten te voorkomen. 2. Maak de gootsteen en de omgeving ervan onmiddellijk schoon met heet water en zeep en ontsmet ze grondig. 3. Was uw handen 20 seconden lang.
Een stuk zeep is beter voor de huid, maar dan wel een natuurlijke zeep. Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.