Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.
Geluk draait onder andere om positieve emoties
Maar, dat niet alleen. Ook relaties, zingeving, succes en flow ervaren zijn allemaal factoren die in belangrijke mate bijdragen aan gelukkig zijn. En juist door te zorgen voor een goede balans tussen de verschillende onderdelen draagt het bij aan je geluk.
Sonja Lyubomirsky definieert geluk als 'de ervaring van vreugde, tevredenheid of positief welzijn, gecombineerd met een gevoel dat iemands leven goed, zinvol en de moeite waard is. De positieve psychologie suggereert dat geluk gaat over levenstevredenheid en een positieve invloed hebben (subjectief welbevinden).
Reacties. Een mogelijk verklaring voor de oorsprong is het Slavische woord lučiti dat zeer uiteenlopende betekenissen heeft, die mogelijk uit een grondbetekenis 'treffen, mikken' verklaard moeten worden.
blijde, blijmoedig, gelukkig, genietend, genotvol, jolig, monter, opgelucht, opgeruimd, opgetogen, opgewekt, tevreden, verblijd, vergenoegd, verheugd, vrolijk. gelukkig (bn) : blij, blijmoedig, gelukzalig, genietend, genotvol, happy, jolig, monter, opgetogen, tevreden, verheugd, voldaan, vreugdevol, vrolijk, zalig.
“Geluk betekent voor mij dat je je doelen volgt in je leven en dat je blij wordt van wat je doet. Dat je geen verantwoordelijkheden hoeft af te leggen en dat je mensen om je heen hebt van wie je houdt. Dat jij en je familie gezond zijn en dat je elke dag kan lachen.”
Waarom geld gelukkig maakt
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
Ze meet geluk volgens de mate waarin iemand veel positieve en weinig negatieve emoties ervaart, en volgens de totale tevredenheid over het leven. Onderzoekers refereren hiernaar met het begrip ‚subjectief welzijn'. Ze meten het subjectief welzijn aan de hand van zelfrapportatie.
1) door het lot begunstigd; fortuinlijk 2) aan een gunstig lot te danken; door een gunstig lot bepaald 3) een voorspoedige loop hebbend 4) het behaaglijke gevoel hebbend dat men al zijn redelijke wensen bevredigd ziet en zich verheugt over zijn lot; geluk genietend 5) vervuld van geluk; vol geluk 6) tevred...
Dit is niet juist.
Geluk kan alleen van binnenuit gevoeld en ervaren worden. Geluk is universeel en het bezielt elke relatie. We ervaren geluk op onze eigen unieke manier.
Het is onze manier van denken die ons geluk bepaalt. Je creëert je eigen geluk door anders in het leven te staan: meer kansen signaleren, dankbaar zijn voor wat je hebt, beter luisteren naar je intuïtie. Dit kun je bereiken met praktische oefeningen of via een zelfhulpclub.
De baan die je hebt, het huis waarin je woont, de auto die je rijdt, de mensen om je heen. Dat zijn de eerste dingen waar mensen aan denken als ze gevraagd wordt wat van invloed is op hun geluk. En ze hebben gelijk. Al deze omstandigheden zijn van invloed op je geluk.
Het heeft veel te maken met het gevoel van dankbaarheid en waardering voor de dingen die je hebt, en die goed gaan. Dankbaarheid is een krachtige emotie van geluk, en wie zich dankbaar voelt is bijna per definitie gelukkig.
Altijd gelukkig zijn is een illusie
En nee, je hoeft niet in een soort permanent staat van gelukkig zijn te zijn. Dat is eigenlijk onmogelijk omdat jouw leven (en ieders leven) te complex en onzeker is.
„Juist omdat het geen vluchtweg biedt, maar een manier om ín ons dagelijkse bestaan een goed, bevredigend leven te leiden.” Werkelijk levensgeluk, zegt De Wit, ontspringt volgens de Boeddha aan de bron van onze humaniteit. „Iedereen kent die momenten wel, waarop we ons volledig kunnen openen voor de wereld om ons heen.
Wat is een gelukkige relatie? Heel simpel, dat is een relatie die je energie geeft en waar jij en de ander zich goed bij voelen. Het geheim van een gelukkige relatie is dat je jezelf blijft en de ander ook zichzelf laat blijven.
Zoals we al vaker hebben aangegeven kun je geluk niet vinden in externe factoren zoals geld. Geluk komt uit jezelf. Het zit als het ware al in je, je hoeft het alleen nog maar aan te wakkeren. Gelukkig zijn is voor een deel een 'keuze', een state of mind.
Geld speelt een rol bij het ervaren van geluk: hoe hoger het inkomen, hoe hoger het ervaren geluksgevoel. Zo zegt 6 procent van de ondervraagden met de laagste inkomens ongelukkig te zijn, en 16 procent 'niet gelukkig en niet ongelukkig'.
Ze kwamen tot de conclusie dat mensen het gelukkigst zijn tussen de 60.000 dollar (51.000 euro) en 75.000 dollar (63.700 euro). Grofweg zou je dus kunnen zeggen dat wanneer je net een (aardig) stuk boven modaal verdient, je op je gelukkigst bent.
Jongeren zijn over het algemeen gelukkig en tevreden met hun leven. Van de 12- tot 25-jarigen geeft 90 procent aan gelukkig te zijn, 89 procent zegt tevreden te zijn met het leven dat men leidt. Slechts 2 procent is ongelukkig of ontevreden.
Wat is gelukOmdat het geluk een herinnering is bestaat het geluk omdat tevens het omgekeerde het geval is,ik bedoel dit: omdat het geluk ons herinnert aan het geluk achtervolgt het ons en daarom ontvluchten wij heten omgekeerd, ik bedoel dit: dat wij het geluk zoeken omdat het zi…
Doorheen de eeuwen zijn mensen al altijd met 'geluk' bezig geweest. De laatste jaren lijkt er echter sprake van een ware 'gelukshype'. De opvatting dat geluk 'maakbaar' is en dat je zelf moet werken aan je geluk, is vandaag de dag wijdverspreid. Mensen maken meer dan ooit keuzes in functie van hun geluk.