Verzadigde vetten zitten voornamelijk in dierlijke producten zoals volle melk, kaas, vlees en boter.Maar ook kokosolie, palmolie en margarine bevatten voornamelijk verzadigde vetzuren. Deze producten kunnen gegeten worden, maar voor echte gezondheidswinst kun je ze beter vervangen door onverzadigde vetten.
Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet kan namelijk het 'slechte' LDL-cholesterol in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten langzaam verstopt raken. Kies vooral producten met weinig verzadigd vet en vervang ze door producten met onverzadigd vet.
Verzadigd en onverzadigd vet
Onder de 'slechte', verzadigde vetten vallen bijvoorbeeld koekjes, junkfood (frituur), chips en kant-en-klaar producten. Goede, onverzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in vette vis, noten, avocado, Griekse yoghurt en olijfolie.
Beperk het eten van verzadigd vet en transvetten. Onverzadigde vetten (gezonde vetten) kunnen je cholesterolgehalte verlagen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Verzadigde vetten en transvetten verhogen de kans op deze ziekten juist, omdat je cholesterolgehalte toeneemt.
Goede balans onverzadigde vetten
Gebruik koolzaadolie, arachideolie, olijfolie, lijnzaadolie, sojaolie of walnotenolie. Eet regelmatig ongezouten noten (zo'n 15 gram per dag).
Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan verstopte slagaders helpen voorkomen en je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Enkele voorbeelden zijn bessen, bonen, tomaten, vis, haver, bladgroenten en meer. Atherosclerose (slagaderverkalking) treedt op wanneer vetafzettingen zich ophopen langs de slagaderwanden.
Een goede voeding houdt in: Voldoende groente en fruit. Vooral volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, couscous en zilvervliesrijst. Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, ei, vegetarische producten, genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt, kaas en een handje ongezouten noten.
Om de hoeveelheid verzadigde vetten die u eet te beperken, kiest u voor magere en magere zuivelproducten, vlees en gevogelte , zoals magere melk, mager rundvlees en gegrilde kipfilet zonder vel. Te veel eten met veel verzadigde vetten kan slecht zijn voor uw gezondheid.
Vruchten zoals sinaasappels en grapefruits bevatten een grote hoeveelheid flavonoïden en vitamine C, die een rol spelen bij de bescherming van je hart. "Flavonoïden verlagen het risico op beroertes en vitamine C zou het risico op hart- en vaatziekten verlagen", aldus Khorana.
Verzadigde vetten zitten voornamelijk in dierlijke producten zoals volle melk, kaas, vlees en boter.Maar ook kokosolie, palmolie en margarine bevatten voornamelijk verzadigde vetzuren. Deze producten kunnen gegeten worden, maar voor echte gezondheidswinst kun je ze beter vervangen door onverzadigde vetten.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week hangt samen met een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek. De resultaten laten zien dat yoghurt past in een gezond voedingspatroon voor patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt.
Bovendien zijn verschillende fruitsoorten, zoals druiven, bosbessen, granaatappels, appels, meidoorns en avocado's uitgebreid onderzocht en is gebleken dat ze een sterk beschermend effect hebben op het hart- en vaatstelsel.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong. Rauwkost: tomaat, komkommer, paprika, wortel, sla, tuinkers.
Als je echter niet oplet en te weinig vet binnen krijgt, gebeurt er het volgende met je lichaam: Kans op hart en vaatziekten nemen toe omdat je gehalte slechte cholesterol zult toenemen waardoor je aderen dichtslibben. Vitamineopname neemt af. Hormonen slaan wat op hol en hierdoor kun je depressiever worden.
Als je een hart- of vaatziekte hebt is het advies iets meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
Visolie, ginkgo biloba, magnesium en knoflooksupplementen behoren tot de meest effectieve supplementen voor het verbeteren van de doorbloeding en het vermijden van slechte bloedsomloop. Deze supplementen kunnen op natuurlijke wijze de bloedstroom bevorderen en de bloedvaten ondersteunen.