Lymfeklieren zitten bijvoorbeeld in de hals, oksels en liezen. Lymfeklieren in uw hals kunnen opzwellen bij een ontsteking van keel, neus, oor, kaak of huid. Ze zorgen ervoor dat de ontsteking niet verder gaat naar de rest van uw lichaam. Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad.
Een lymfeklier met een uitzaaiing doet geen pijn, voelt aan als een harde knikker. U kunt de uitzaaiing voelen als deze ongeveer een centimeter groot is. Een lymfeklier wordt ook groter bij een infectie. Het verschil: dan is de klier wel pijnlijk en slinkt meestal na enkele weken.
In de hals bevindt zich het hoogste aantal lymfeklieren van het gehele lichaam: 100 tot 150 per zijde. Zij spelen een rol bij ontstekingen, maar zijn ook een vangnet voor kankercellen die in de lymfebanen terecht komen. Wanneer kankercellen in een lymfeklier uitzaaien spreken we van een lymfekliermetastase.
Een lymfeklierontsteking is meestal het gevolg van een virale infectie, veroorzaakt door een virus. Soms is een bacterie de oorzaak.
Gezwollen lymfeklieren door infecties
Een voorbeeld van gezwollen lymfeklieren ziet u vaak in de hals bij een keelontsteking of in de oksel bij een ontsteking aan een vinger. In zeldzamere gevallen kunnen gezwollen lymfeklieren wijzen op bepaalde infectieziekten, kanker of reumatologische aandoeningen.
Gezwollen lymfeklier(en): het eerste teken van de ziekte van Hodgkin is meestal een gemakkelijk voelbare zwelling van een of meerdere lymfeklieren in de hals, de oksel of - zeldzamer - de lies. Gewoonlijk zijn die zwellingen niet pijnlijk.
Wanneer lymfeklieren opzetten, komt dit door ontstekingen. Van stress is bewezen dat dit het immuunsysteem kan aantasten. Omdat je immuunsysteem en lymfeklieren sterk met elkaar in verband staan, kan stress ervoor zorgen dat die klieren opspelen.
Lymfeklieren in uw hals kunnen opzwellen bij een ontsteking van keel, neus, oor, kaak of huid. Ze zorgen ervoor dat de ontsteking niet verder gaat naar de rest van uw lichaam. Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad. Deze verdwijnt vanzelf zodra de ontsteking voorbij is.
Alle lymfeklieren zijn met elkaar verbonden via lymfebanen: daardoor kunnen de lymfocyten (cellen in de lymfeklieren) ook uitzaaien naar andere plaatsen. Tussen 5 en 7 op de 100.000 mensen krijgen lymfeklierkanker (5de meest voorkomende kanker). Lymfeklierkanker is niet besmettelijk en meestal niet erfelijk.
Hoe gaat het verder bij uitzaaiingen in de lymfeklieren? De kans om beter te worden is anders bij elk stadium van een melanoom. Ongeveer 70 van de 100 mensen met melanoom stadium 3 leven nog na 5 jaar.
Door manuele lymfedrainage kunnen de beschadigde of inactieve lymfebanen in uw lichaam weer geactiveerd worden waardoor hun functie kan herstellen. In ons lichaam vervoert het lymfestelsel vloeistof door de lymfevaten waarin eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen zitten. Deze vloeistof noemen we lymfe.
Conclusie: Door dus regelmatig de afvoer schoon te maken, door te bewegen en goed adem te halen kun je veel doen voor je lymfe. Je stimuleert je bloedsomloop, Weer een extra reden om meer te bewegen. Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat beweging het immuunsysteem versterkt.
Werkt je lymfevatenstelsel niet meer optimaal dan kan je last krijgen van het zogenaamde lymfoedeem, een ontsteking van de lymfeklieren, of zelfs lymfklierkanker. Bij lymfoedeem is er sprake van het ophopen van vocht in de lymfevaten, vooral in de benen of armen.
Lymfeklieren in de hals kunnen groter worden. Ze kunnen ook pijn doen of warm aanvoelen. U voelt ze voorin de hals, in de nek of achter een oor. U voelt ze aan één kant of aan beide kanten in uw hals.
Het eerste symptoom is vaak een voelbare zwelling in de hals, oksel of lies. Ook lymfeklieren tussen de longen, achter het borstbeen kunnen aangedaan zijn. kunnen patiënten last hebben van: perioden met koorts, afgewisseld door perioden met normale lichaamstemperatuur.
Sneller, langer en meer last
Na de boostervaccinatie ontstonden de vergrote lymfeklieren gemiddeld 1 dag na de vaccinatie. Bij de 1e en 2evaccinatie was dit na 2 tot 3 dagen. Meestal verdwijnen de klachten na een week.
Een lymfoom is lymfeklierkanker waarbij kwaadaardige lymfocyten in het lymfestelsel groeien. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen. Er zijn B-lymfocyten, T-lymfocyten en Natural Killer cellen met elk hun eigen rol in het afweersysteem.
Wat is de overleving van hodgkinlymfoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 83 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Een gezwollen lymfeklier is meestal een normale afweerreactie bij infecties. Vooral gezwollen halsklieren bij kinderen komen veel voor en zijn onschuldig. De klier wordt herbeoordeeld bij duidelijke groei of als deze langer dan drie tot vier weken vergroot blijft.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een harde en stugge knikker, maar het kan ook om een kleiner, verhard plekje gaan. Daarnaast kan het zo zijn dat de verharding/verdikking aanvoelt als een langwerpige zwelling of als een verdikte schijf. Let wel dat niet elke vorm van borstkanker begint met een knobbeltje in de borst.
Onderzoek en diagnose
Voorbeelden van onderzoeken zijn: Een biopsie (het wegnemen van een stukje weefsel uit een afwijkende lymfeklier om het te onderzoeken). Een CT-scan om organen en weefsels heel precies in beeld te krijgen. Een PET-scan die informatie geeft over de stofwisseling in het lichaam.
Lymfoedeem ontstaat door een gedaalde transportcapaciteit van het lymfestelsel, al dan niet in combinatie met een toename van de belasting op het lymfestelsel, bijvoorbeeld door hoge bloeddruk of infectie. Ook de opname of de afvoer van vocht in het lymfevatenstelsel kan verminderd zijn, net als de aanmaak.