Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes. Van deze plantaardige alternatieven weten we nog niet of ze op de langere termijn iets voor je gezondheid doen.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Plantaardige eiwitten zitten vooral in peulvruchten, noten, zaden en graanproducten zoals brood, havermout of pasta. Met name peulvruchten – denk aan alle soorten bonen, erwten en linzen – zijn heel eiwitrijk. Door hun hoge gehalte aan eiwit, ijzer en zink worden peulvruchten gezien als volwaardige vleesvervangers.
Vegan yoghurt is volledig plantaardig en dus lactose vrij. Het is een perfect alternatief op zuivel. Vegan yoghurt kan op basis van soja, haver, amandel of bijvoorbeeld kokos zijn.
Vooral calcium, vitamine B2 en B12 moet je goed vervangen als je geen zuivel, zoals melk en kaas neemt.
Boerenkool, mosterd, raapstelen, paardenbloemblaadjes, Chinese kool, spinazie, boerenkool, okra en broccoli zijn allemaal goede keuzes om calcium aan uw dieet toe te voegen.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Silk biedt talloze zuivelvrije producten, waaronder yoghurts gemaakt van amandelmelk . De ongezoete variant bevat ook cichoreiwortelextract, levende actieve culturen en verdikkings- en smaakstoffen. Hun lijn is vrij van zuivel, soja, lactose, carrageen, caseïne en kunstmatige smaakstoffen.
Ook al zijn boter en eieren zuivelproducten, hun samenstelling verschilt sterk met die van melk. Daarom vormen eieren een aparte groep in de voedingsdriehoek.
Van zwarte bonen tot pintobonen, bonen zijn een uitstekende bron van eiwitten voor degenen die zuivel proberen te vermijden . Specifiek bieden kidneybonen ongeveer 26 gram eiwitten voor elke twee kopjes. Je kunt je eiwitbehoefte uit bonen halen door ze in een soep te verwerken, ze in een salade te gooien of taco's ermee te vullen.
Eiwitrijke voeding
Als je geen zuivel gebruikt krijg je mogelijk niet voldoende eiwit binnen. Dit kun je ook oplossen door een ei of wat extra vlees of vis te nemen. Afhankelijk van het specifieke dagmenu kun je zelf bepalen wat de best passende vervanging is.
Sommige groenten (zoals spinazie, postelein, rabarber), noten (zoals walnoten), zaden, volkoren granen en bonen zijn bovendien rijk aan oxalaten of fytaten, die de absorptie van calcium kunnen beperken.
Volwaardige voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte, zeevruchten, eieren, fruit en verse groenten zijn van nature zuivelvrij . Kijk voor andere voedingsmiddelen naar zuivelingrediënten die zijn gemarkeerd in de ingrediëntenlijst of de zin "Bevat melk" in vetgedrukte letters onderaan de lijst. Alle voedingsmiddelen met het label "Vegan" of "Parve" zijn zuivelvrij.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Over het algemeen bevatten plantaardige yoghurts meer vezels, terwijl ze aanzienlijk minder suiker en natrium bevatten . Deze zuivelvrije alternatieven bevatten echter ook veel minder calcium, proteïne en kalium dan zuivelyoghurts.
Yoghurt en kwark
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes 'plantaardige variatie op yoghurt' op de verpakking.
Dik, romig en oh zo zacht, dit yoghurtalternatief is gemaakt met biologische kokosnoten. Elke heerlijke lepel bevat levende en actieve culturen en is glutenvrij en zuivelvrij , Non-GMO Project Verified en gecertificeerd veganistisch.
Ongezoete calciumverrijkte zuivelalternatieven, gemaakt van planten zoals soja, kokosnoten of haver , tellen ook als onderdeel van deze voedselgroep. Deze kunnen goede alternatieven zijn voor zuivelproducten. Om gezondere keuzes te maken, kiest u voor opties met minder vet en minder suiker.
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes. Van deze plantaardige alternatieven weten we nog niet of ze op de langere termijn iets voor je gezondheid doen.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
Het elimineren van zuivelproducten uit uw dieet kan u helpen gewicht te verliezen en te beheersen . Volle zuivelproducten kunnen veel suiker en verzadigd vet bevatten.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
De meest voorkomende redenen zijn een betere spijsvertering en sneller gewichtsverlies . Het kan ook leiden tot een aanzienlijke verbetering van hun energie en stemming. U moet voorzichtig zijn met de verborgen zuivel- en gluteninhoud in verschillende producten die u dagelijks consumeert. Blijf lezen om te weten hoe u zuivel- en glutenvrij kunt gaan.