Het voedseladditief E 171 is een witte kleurstof. Het heet ook wel titaandioxide of titaniumdioxide. E 171 zit in verschillende voedingsmiddelen, zoals kauwgom, drop of chocola met een gekleurd laagje, roomijs en decoraties. Titaniumdioxide lost niet op en bestaat voor een deel uit nanodeeltjes.
Waarom zit deze stof in producten? Titaniumdioxide als kleurstof geeft producten een witte kleur. Denk bijvoorbeeld aan latexverf of tandpasta. Het zit ook als kleurstof in medicijnen en voedingsmiddelen, zoals snoep, koffiecreamer, bak- en taartdecoratieproducten en witte sauzen.
Afgelopen februari heeft de Europese Commissie besloten om titaniumdioxide in te delen bij stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn voor de mens na inademing. Ondanks deze indeling blijft het onzeker of het materiaal kanker kan veroorzaken. Bovendien geldt de indeling alleen voor het inademen van titaniumdioxide.
Zinkoxide en titaniumdioxide zijn bekende fotokatalysatoren. Dat wil zeggen dat de stoffen zodra ze in contact met zonlicht komen vrije radicalen kunnen vormen. En die vrije radicalen kunnen je cellen en het DNA beschadigen, zeker als je onvoldoende antioxidanten in je huid hebt om dit op te vangen.
Titanium(IV)oxide wordt gewonnen uit titaniumerts. 95% van het gedolven erts wordt gebruikt om titanium(IV)dioxide te maken, slechts 5% voor het metaal titanium. Het erts komt in verschillende vormen voor, als rutiel (een zeer fijn poeder), als anataas (een vorm bestaande uit nanokristallen) en als brookiet.
Titaniumdioxide (TiO2) kun je vooral kopen in winkels die te maken hebben met zeep. In Nederland heb je bijvoorbeeld Bellezza Zeepwinkel. In België kun je terecht bij Bubbles at Home. Ook zijn er online websites waar je titaniumdioxide kunt kopen (in verschillende kleuren) voor een redelijke prijs (max.
Daarnaast wordt titanium veel voor sieraden gebruikt. Voornamelijk omdat het sterk, anti-allergeen en goed bewerkbaar is. Titanium wordt hoofdzakelijk (ongeveer 95%) gebruikt in de vorm van titaniumdioxide (TiO2); een intens wit pigment (titaanwit) in verf, papier, kauwgom en kunststoffen.
Zinkoxide op de huid geeft vrijwel geen bijwerkingen. De bijwerkingen zijn verder afhankelijk van de basis (de soort zalf) waar de zinkoxide in is verwerkt.
Gedegen, wetenschappelijk bewijs toont aan dat titaandioxide veilig is en geen kanker veroorzaakt. Dit moet u weten. Titaandioxide is een helder wit pigment dat in veel verschillende industrieën wordt gebruikt vanwege zijn unieke en nuttige eigenschappen.
Is titanium veilig voor mijn gezondheid? De sterke Titanium anti-aanbaklaag is net als PTFE 100% veilig voor je gezondheid.
Titaniumdioxide (TiO2) in skincare
Het gebruik van TiO2 in huidverzorging is een ander verhaal. TiO2 beschermt de huid met name tegen ultraviolette B (UVB) en in mindere mate UVA stralen. De UVB stralen worden door TiO2 als een spiegel weggekaatst en een deel wordt door TiO2 geabsorbeerd en onschadelijk gemaakt.
Het voedseladditief E 171 is een witte kleurstof. Het heet ook wel titaandioxide of titaniumdioxide. E 171 zit in verschillende voedingsmiddelen, zoals kauwgom, drop of chocola met een gekleurd laagje, roomijs en decoraties. Titaniumdioxide lost niet op en bestaat voor een deel uit nanodeeltjes.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Hoewel titanium implantaten dus 'MRI safe' zijn, is het toch verstandig om aan te geven dat er implantaten of andere metalen in uw lichaam aanwezig zijn. Ze kunnen namelijk het MRI-beeld verstoren, waardoor het voor een radioloog moeilijk kan zijn om het te beoordelen.
Titanium wordt zo door het lichaam geaccepteerd dat het botweefsel ermee vergroeit. Een allergische reactie ontstaat door ionenuitwisseling met de huid. Nikkel is hierdoor berucht, zelfs plastics kunnen irritaties veroorzaken. Titanium wordt daarentegen door het lichaam geaccepteerd als niet lichaamsvreemde stof.
Onderzoekers van MIT hebben een van de sterkste en lichtste materialen ontwikkeld. Hiervoor is gebruik gemaakt van grafeen. Het materiaal is 20 keer lichter en 10 keer sterker dan staal. Grafeen is een carbon-soort en in een 2D-vorm het sterkste materiaal op aarde.
De belangrijkste natuurlijke bron van titaandioxide is gewonnen ilmeniet-erts, dat 45-60 procent TiO2 bevat. Hieruit of uit een verrijkt derivaat (bekend als titaanslak) kan zuiver TiO2 worden geproduceerd met behulp van het sulfaat- of chlorideproces.