Deze mug komt voor in (sub)tropische gebieden, zoals Azië, Afrika, Zuid- Amerika, Midden-Amerika en delen van Noord-Amerika.
Deze muggensoort komt voor in (sub)tropische gebieden, zoals Azië, Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en delen van Noord-Amerika. De mug leeft in de buurt van mensen en steekt bijna alleen maar mensen. Als een gelekoortsmug iemand steekt die het zikavirus bij zich draagt, raakt de mug besmet.
Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot minstens één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact.
Het virus wordt overgedragen door verscheidene Aedes- steekmuggen, waaronder Aedes aegypti, Aedes albopictus en Aedes africanus. De Aedes aegypti is de belangrijkste vector.
Reisadvies voor zwangere vrouwen en vrouwen met een zwangerschapswens. In landen waar de mug die zikavirus overbrengt voorkomt, kunnen zwangere vrouwen en vrouwen met een zwangerschapswens besmet raken met dit virus. De kans hierop is klein, maar als je besmet raakt kunnen de gevolgen voor de baby ernstig zijn.
Ook de WHO heeft in oktober 2018 onder andere Curaçao 'Zika-vrij' verklaard omdat er in 12 maanden geen meldingen waren geweest van een Zika besmetting. Een hele geruststelling dus, ook voor wensouders en zwangere vrouwen die lekker op vakantie willen naar Curaçao.
Vermijd malaria, gele koorts en het zikavirus
Een reis naar de tropen is dus geen goed plan, maar niet alleen vanwege de medische voorzieningen. In veel tropische landen komen namelijk ziektes voor zoals malaria, gele koorts en zikakoorts. Die zijn al gevaarlijk als je niet zwanger bent, dus voor zwangeren al helemaal!
Af te raden bestemmingen
In deze landen zijn namelijk muggen, die ziektes overbrengen als malaria zika, dengue. Deze zijn gevaarlijk voor jou en je (ongeboren) kind. Het gaat vooral om landen in Afrika, zoals Kenia, Tanzania, Zanzibar, Ghana en Gambia.
Reizen naar Thailand tijdens uw zwangerschap
Als u besluit om tijdens uw zwangerschap naar Thailand te reizen, dan kunt u dit het beste doen als u tussen de 14 en 26 weken zwanger bent. Het is daarbij wel belangrijk dat u zich fit voelt.
Zij zijn allemaal op reis besmet geraakt met het virus. Omdat in Nederland de verantwoordelijke steekmuggen niet voorkomen, is verspreiding van het virus binnen Nederland zeer onwaarschijnlijk. Een uitzondering hierop zijn de Nederlandse eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba, hier komen deze steekmuggen wel voor.
Het zika-virus veroorzaakt een milde zika-koorts die je eigenlijk niet kunt behandelen. Paracetamol slikken en wachten tot de koorts overgaat is de enige remedie. Het virus wordt onder meer verspreid door de gelekoortsmug of de denguemug, die tevens gele koorts, dengue (knokkelkoorts) en chikungunya verspreiden.
Zorg er in ieder geval voor dat je verblijfplaats niet hoger dan 2150 meter ligt. Je lichaam moet altijd even wennen aan grote hoogtes. Neem dus de tijd om te acclimatiseren en doe vooral de eerste dag rustig aan. Dit geldt trouwens ook voor niet-zwangeren.
Duiken wordt tijdens de hele zwangerschap afgeraden. Zwangeren hebben extra risicofactoren als ze duiken die kunnen leiden tot aangeboren afwijkingen bij de baby, of het breken van de vliezen. Neem dus geen enkel risico en boek die duikvakantie pas als je baby geboren is.
Gebruik een lage concentratie DEET (30%). Breng insectenwerende middelen bij voorkeur aan op beddengoed, klamboe of kleding en zo min mogelijk op de huid. Neem ook andere beschermende maatregelen tegen muggen.
De term Babymoon is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en is afgeleid van het Engelse woord 'honeymoon' (huwelijksreis). Nog even samen op vakantie voordat jullie kindje geboren wordt, dat is een Babymoon.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Kan ik zwanger worden wanneer ik ouder ben dan 35 of 40? Ja, dat kan, maar je zult merken dat het wat langer duurt om zwanger te worden dan bij een vrouw van in de 20. Iedere vrouw wordt geboren met een vaste voorraad eicellen in haar eierstokken en er komt elke menstruatiecyclus een eicel vrij.
Wilt u tijdens uw verblijf op Bonaire toch muggenbeten voorkomen? Enkele tips: Draag bedekkende kleding, gebruik een mugwerend middel met DEET en slaap onder een muskietennet. Deze en vele andere producten kunt u bestellen via onze webshop.
Draag beschermende kleding en gebruik een anti-muggenspray met DEET. Dit is ook lokaal te koop.
Op Bonaire komt geen malaria voor, maar wel dengue (knokkelkoorts), een virusziekte die wordt overgebracht door muggen (denguemug ofwel gele koortsmug (Aedes aegypti, Stegomyia aegypti) en de Aziatische tijgermug) en waartegen (nog) geen vaccin bestaat.
Malaria komt op diverse plaatsen in Thailand het hele jaar voor. Reist u naar Thailand? Dan loopt u in de grensgebieden met Birma, Cambodja, Laos en Maleisië risico op besmetting met malaria (paars op de kaart). De gebieden rondom Bangkok zijn malariavrij.
De 22 wekenprik is de nieuwe naam voor de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen. Deze vaccinatie kan je halen vanaf de 22e week in je zwangerschap. Het beschermt je baby direct na de geboorte tegen kinkhoest. De verloskundige of gynaecoloog geeft je hier informatie over.