De Noorse massamoordenaar en extreemrechtse terrorist Anders Behring Breivik wordt overgeplaatst naar een andere gevangenis in Noorwegen. Hij gaat van de Telemark-gevangenis in Skien naar een cel in Ringerike.
Utøya kan niet zomaar worden bezocht, al zijn nabestaanden altijd welkom.
Maximale straf
Daar schoot Breivik 69 mensen dood, voornamelijk tieners. De inmiddels 42-jarige terrorist zit een gevangenisstraf uit van 21 jaar, de maximale straf in Noorwegen. Maar zolang de rechter oordeelt dat hij een gevaar voor de samenleving is, kan de straf onbeperkt worden verlengd.
In zijn verklaring vertelde Breivik over zijn daden en liet weten dat het zijn doel was zo veel mogelijk mensen te doden. De tweede dag van het proces was niet te volgen op televisie. De rechtbank wilde dit niet, omdat men bevreesd was voor wat Breivik te vertellen had.
De schietpartij vond plaats in de uitgaanswijk van de Noorse hoofdstad, bij een nachtclub die populair is bij holebi's. Een verslaggever van de Noorse publieke openbare omroep NRK, die de feiten zag gebeuren, zegt dat hij een man met een tas zag die de club naderde, een wapen uit die tas haalde en begon te schieten.
Geholpen door slachtoffers vertelt regisseur Poppe hoe Anders Breivik in 2011 69 jongeren doodschoot en er nog eens 200 verwondde op het Noorse eiland Utøya.
Die 72 minuten dat de aanval duurde. Daarom wilde ik het verhaal in één take laten zien, om het gevoel te geven dat je erbij bent." Hij koos ervoor geen muziek te gebruiken en de dader, op een halve seconde na, niet in beeld te brengen.
In 2012 werd hij veroordeeld tot de toenmalige maximumstraf van 21 jaar cel. Volgens de Noorse wet mag Breivik na afloop van zijn minimumstraf van tien jaar een aanvraag indienen om te onderzoeken of hij voorwaardelijk kan vrijkomen.
Utøya (uitspraak: [ˈʉːtœʏɑ]) is een eilandje van zo'n 10,6 hectare in het oosten van het meer de Tyrifjord, ca. 600 meter uit de kust. Het ligt in de gemeente Hole in de Noorse provincie Viken, en ligt 38 km ten noordwesten van het centrum van Oslo.
'Het land waar nooit wat gebeurt', dat imago raakt Noorwegen op 22 juli 2011 kwijt. Nadat er een autobom ontploft in Oslo opent dader Anders Breivik op het eilandje Utoya het vuur op jongeren die er op zomerkamp zijn. 77 mensen komen om.
Noorwegen kent geen levenslange gevangenisstraf. De maximale gevangenisstraf duurt 21 jaar.
Noorwegen ligt in Noord-Europa en beslaat het westelijke deel van Scandinavië. In het oosten zijn er landgrenzen met, klokgewijs, Rusland (196 km), Finland (727 km) en Zweden (1619 km). In het noorden, westen en zuiden grenst het land aan de Barentszzee, de Noorse Zee, de Noordzee en het Skagerrak.
Op 22 juli 2011 pleegde de extreemrechtse Anders Breivik twee terroristische aanslagen in Noorwegen. Hij liet een autobom ontploffen bij het kantoor van de premier in hoofdstad Oslo, waarbij acht doden vielen.
Bij een bomaanslag in Oslo vielen acht doden en 69 mensen kwamen om het leven bij een jeugdkamp op het eiland Utøya.
In de Noorse hoofdstad Oslo heeft een man vannacht het vuur geopend op uitgaanspubliek. Er zijn zeker twee doden, meer dan twintig mensen raakten gewond.
De Noor vermoordde er 69 mensen, voornamelijk tieners. Hij werd in 2012 veroordeeld voor terrorisme. Breivik zei de rechtbank niet te erkennen en ging niet in beroep. Ook zei hij dat hij spijt had dat hij niet meer slachtoffers had gemaakt.
De reden waarom u geen aardappelen naar Noorwegen kunt brengen, is dat deze om gezondheidsredenen niet in het land mogen worden ingevoerd.
Koning Christiaan gaf de stad ook een andere naam: Christiania. Later werd dit nog Kristiania. De stad heeft van 1878 tot 1924 zo geheten. Pas in 1924 kreeg de stad de oude naam Oslo terug.
Het belangrijkste argument was dat Noorwegen door toetreding een deel van de soevereiniteit zou verliezen. Ook zouden er fundamentele economische verschillen zijn tussen de EU en Noorwegen: in Noorwegen is de economie gebaseerd op visserij en olie, terwijl de EU een industriële economie heeft.
Langste gevangenisstraf
De langste gevangenisstraffen die voor zover tot op heden zijn opgelegd zijn die aan de Amerikanen Darron Bennalford Anderson (10.750 jaar in 1997) en Dudley Wayne Kyzer (10.000 jaar + 2 maal levenslang in 1981).
(de moordenaar van Theo van Gogh), tramschutter Gökmen Tanis en de Koerdische bendeleider Hüseyin Baybaşin. De levenslang gestrafte die momenteel het langst vastzit is Edwin Senff, hij zit sinds 1994 vast voor doodslag en tweemaal poging doodslag in Badhoevedorp.
De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf. Het gaat dan bijvoorbeeld om moord of terrorisme. Levenslang was in Nederland decennia lang ook echt levenslang.
22 juli is de 203e dag van het jaar (204e dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 162 dagen tot het einde van het jaar.
Van 1 t/m 7 juli 2022 vindt 'Van Mahotsav' ("Festival van de Bossen") plaats. In de eerste week van juli worden in alle deelstaten van India miljoenen bomen geplant. Het stierenrennen is altijd dodelijk voor de stieren, kijk daarom ook eens op de website van het Comité Anti Stierenvechten (CAS).
3 juli - Internationale Plastic Tas Vrij Dag.