Als wolvervanger wordt de stof veel gebruikt in sokken, sjaals, mutsen en truien. Maar ook in dekens, vloerkleden en andere stoffering. Je komt het ook vaak tegen in knuffels, omdat het zacht en sterk is en heel kleurvast. Acryl zit in gordijnen omdat het goed bestand is tegen zonlicht.
De acrylvloeistof bestaat vooral uit acrylaat-monomeren. Ook zitten er stabilisatoren in de vloeistof. Stabilisatoren zijn stoffen die ervoor zorgen dat de acrylnagel niet meteen hard wordt tijdens het aanbrengen.
Nee acrylnagels zijn niet schadelijk voor jou of voor je nagels. Het schadelijke is als ze niet goed gezet worden. Dit kan komen door onprofessioneel handelen en onvoldoende scholing van de nagelstyliste.
De meest voorkomende symptomen waar je op moet letten bij klanten met allergieën voor gel- en acryllak zijn onder andere: Loskomende nagels. Rode en jeukende uitslag van de huid. Zwellingen.
Als het gaat om het verwijderen van acrylnagels, is aceton je beste redder. Deze sterke, op vloeistof gebaseerde chemische stof lost de acrylnagels op en helpt je ze gemakkelijk te verwijderen.
Het grote verschil zit hem in het uiterlijk. Gelnagels zijn wat dunner en flexibeler waardoor ze een meer natuurlijke uitstraling hebben dan nagels van acryl. Ook zijn ze iets zachter en buigzamer, waardoor ze minder snel breken.
Acryl nagels zijn erg stevig. Ze kunnen, mits goed aangebracht, drie tot vijf weken blijven zitten. En ze blijven dus langer zitten dan gelnagels. Een professionele nagelstyliste kan de acrylnagels gemakkelijk verwijderen.
Sommige mensen zijn allergisch voor het acrylaat in gels. Je kunt een acrylaat allergie herkennen aan de volgende symptomen; zwelling van de huid rond de nagels, roodheid, jeuk en de huid van de vingertoppen kan ook barsten.
Natuurlijke nagels worden steviger en gezonder
BIAB is een bouwgel die de sterkte heeft van acryl. De nagels krijgen hierdoor de kans om optimaal te groeien. Bovendien maakt het de natuurlijke nagels steviger en gezonder.
SOPHI nagellak op waterbasis bestaat alleen uit veilige ingrediënten. SOPHi is vrij van de veel gebruikte schadelijke stoffen in nagellak: tolueen, formaldehyde, ftalaten, bisphenol A, ethyl acetaat en bevat veilige alternatieven. SOPHi is vrij van gluten, soja en sporen van noten.
Als mondzorgverlener mag je uit hygiëne-oogpunt al geen gel- en kunstnagels hebben of nagellak dragen. In kleine onzichtbare barstjes kunnen micro-organismen zich ophopen en door het kleurtje kun je niet zien of er vuil onder je nagels zit.
Knip kunstnagels nooit, ze kunnen dan barsten! Behalve dat dit erg pijnlijk kan zijn, is dat ook heel slecht voor uw natuurlijke nagels. De enige verantwoorde manier om kunstnagels korter te maken is vijlen. Trek Acrylnagels, Gelnagels of Gellak nooit van uw nagels af.
Acrylnagels kun je zelf maken door acrylpoeder te mengen met acrylvloeistof, ook wel liquid monomer genoemd. Acryl is flexibel, super sterk en blijft mooi totdat deze is uitgegroeid.
Mag je zwemmen met acrylnagels? Je mag gerust zwemmen met acrylnagels, dit kan absoluut geen kwaad. Het enige wat er kan gebeuren is dat je kunstnagels beginnen te verkleuren door langdurig contact met chloor die in het water aanwezig is.
Het heeft te maken met het niet goed hechten op de natuurlijke nagel. Je zult merken dat acryl of gel beter hecht op oud product (acryl of gel) dan op de natuurlijke nagel. Dit komt omdat de natuurlijke nagel van nature een olie achtige laag bevat. Op een vettige nagel heb je dus geen goede hechting.
Ongeopend meestal 24-36 maanden (zie verpakking) en na opening vaak 18 maanden, mits ze onder de juiste condities worden bewaard. Dit wil zeggen in een donker ruimte op kamertemperatuur en in de originele verpakking.
Bij de Russian manicure wordt de gekeratiniseerde proximal nail fold (nagelriem) weggeknipt of weggefreesd met een elektrisch vijl. De techniek komt oorspronkelijk uit Rusland en bij veel nagelstudio's in de Oostbloklanden is het bijna traditie. Het harde randje van de nagelriem wordt gezien als dode huid.
Bij een goede manicure worden de nagelriemen altijd behandeld, maar nooit zo extreem als bij de 'Russische' techniek. En droge huid rondom de nagelplaat kan beter worden behandeld met een goede nagelolie, dan in zijn geheel te worden verwijderd. Bij de 'Russian' beschadig je dus je natuurlijke buffer tegen infecties.
Ze zeven dagen per week bedekken met een laagje (gel)lak is daarom geen aanrader. De meeste soorten nagellak laten namelijk geen zuurstof door. Daardoor kunnen verkleuringen ontstaan en drogen je nagels uit.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Een belangrijke endogene stof die jeuk veroorzaakt is histamine (zoals bij urticaria en mastocytose). Prostaglandinen, substance-P, serotonine en endogene opioïden spelen ook een rol bij het ontstaan van jeuk.
Gel is flexibeler waardoor de nagel makkelijker meebuigt en dus minder snel breekt. Acryl is daarin tegen veel harder en sterker.
Meestal zijn gelnagels iets duurder, dan acrylnagels. Doordat de gelnagels in drie fasen aangebracht moeten worden, duurt het meestal langer om ze te plaatsen. De gelnagels moeten ervan afgevijld worden. Als er te ver gevijld wordt, kan dit pijnlijk zijn en wordt de natuurlijke nagel beschadigd.
Kun je gel en acryl ook combineren zodat je de positieve dingen van gel (het makkelijker aanbrengen omdat de gel zich makkelijk verpreid) en van acryl (harder, waardoor hij minder snel breekt). Dus dat je het acryl bijvoorbeeld door de gel mengt voor je het aanbrengt.