Vuurwants is een tuinman
Het beestje eet graag afgevallen blad. Ook dode insecten staan op het menu. Zo helpt de vuurwants u met het opruimen van uw tuin. Vuurwantsen bijten u niet.
Huizen kiest ervoor om de vuurwants niet te bestrijden omdat het een diertje ongevaarlijk is. Het steekt en bijt niet. 'Ze zijn niet schadelijk voor mensen, dieren, planten of bomen', meldt de gemeente. 'Het insect komt vaak voor bij witte acacia, kaasjeskruid en lindebomen en leeft in groepen.
Vijanden. De natuurlijke vijanden van de vuurwants zijn vogels en parasieten. Tegen beiden heeft de vuurwants wel enig verweer. De plantensappen die ze eten worden namelijk omgezet in verschillende stoffen of verbindingen.
Door de schuilplaatsen te verwijderen of verplaatsen bestrijd je gemakkelijk de vuurwantsen en zijn nimfen. Let wel: alle onkruid en dichte gewassen verwijderen helpt maar als je de hibiscus, acacia, kaasjeskruid, stokroos of lindeboom laat staan komen de vuurwantsen een keer terug.
Ze hebben een steeksnuit, maar de wants steekt niet en valt normaal gesproken ook geen mensen aan. Je kunt er ook niet ziek van worden. '
De paring van deze wantsen is opvallend. Kees: "De paring duurt heel lang, dat is om te beletten dat andere mannetjes het vrouwtje bevruchten. Uren tot enkele dagen zitten ze aan elkaar vast."
De vuurwants is een omnivoor; ze leven voornamelijk van sappen uit bladeren of zaden van planten die met de zuigsnuit of rostrum worden leeggezogen.
Wantsen zijn hele kleine diertjes die echt al via kleine openingen binnen kunnen geraken. Wantsen kunnen al met een kiertje van 1,5mm binnen geraken en daarom is het enorm van belang dat u ervoor zorgt dat alle kiertjes in uw huis goed gedicht worden.
Wantsen zowel als kevers kunnen vaak vliegen, en bij beide groepen worden de verharde vleugels (de dekschilden) tijdens de vlucht omhoog geklapt.
Volgens Natuurpunt zijn vuurwantsen volstrekt onschadelijk. Ze zuigen het sap uit afgevallen bladeren of vruchten van bomen, voornamelijk lindebomen, en blijven buitenshuis. Ze vangen wordt afgeraden. Ze hebben een steeksnuit waarmee ze kunnen prikken.
Levenswijze. De imago's leven op bloemen en struiken, waar zij zich voeden met honingdauw van bladluizen en zoete boom- en plantensappen. Zij eten echter zelden, maar richten zich op de voortplanting. In de Benelux en andere gematigde delen van Europa leven de volwassen kevers vooral in mei en juni.
De paring van de vuurwants
De paringstijd kan heel lang duren, van twaalf uur tot wel zeven dagen. In de paringstijd is er flinke competitie tussen de mannetjeswantsen. Door zo lang te paren voorkomt het mannetje dat het vrouwtje met meerdere mannetjes paart. In de zomer graaft het vrouwtje kleine holletjes.
Vaak hoor je zeggen dat lieveheersbeestjes giftig zijn. Dat klopt ook wel, maar ze zijn niet zo giftig dat wij mensen er ziek van zouden worden. Kleinere dieren zoals vogels, die kevers eten, kunnen er wel ziek van worden. De beestjes waarschuwen daarom met hun felle kleuren.
Vooral in de naden en kieren van bedden en matrassen. Maar ook in kasten, achter schilderijen en achter behang. Bedwantsen houden van warmte. Ze kruipen in bagage, kleren en spullen zoals een laptop.
De oogstmijt, Latijnse naam Trombiculidae autumnalis, ook wel rode fluweelmijt genoemd, is een heel klein helderrood spinnetje. Er bestaan over de wereld duizenden verschillende soorten van. Dit spinnetje leeft in de bodem en op bomen en struiken en is voor de mens volledig ongevaarlijk.
De geur is erg intens en wordt door sommigen omschreven als afwasmiddel, maar dan met een bitterzoete ondertoon die de meeste mensen doet walgen. Bij jonge wantsen (nimfen) zitten die geurklieren op de rug, volwassen wantsen stinken aan de onderzijde van hun borststuk.
Ze kunnen wel flink stinken
Veel mensen zien de schildwants als een ongevraagde gast in huis, maar je hoeft er niet bang voor te zijn. 'Het is een onschuldig diertje, maar ze kunnen wel flink stinken', vertelt Aukema. 'Als ze zich in het nauw gedreven voelen scheiden ze een vloeistof af en dat ruikt niet fris.
Ze verbergen zich graag in en rondom het bed maar kunnen zich ook goed schuilhouden in losgeraakte plinten, spleten van muren en kieren rond elektriciteitskabels waar je zelf niet bij kan komen. 's Avonds komen ze uit de kieren, naden en spleten rondom het bed om zich te voeden met het bloed van mens en dier.
Omdat insecten een hoofdrol spelen in de kringloop van het leven. Bijen en vlinders bestuiven bloemen. Andere insecten verwerken afgestorven planten en dieren. Zo zorgen ze voor een gezonde bodem die planten en bomen nodig hebben om te kunnen groeien.
Insecten kruipen, krioelen, klimmen en vliegen vrijwel op elke plek. Geen wonder dat van alle diersoorten driekwart tot de insecten behoort. Alleen in Nederland zijn er al zo'n 20.000 soorten. Over de hele wereld zijn er minstens een miljoen verschillende soorten insecten.
vliegen, wespen, bijen, kevers, libellen, zijn eerst een larve/ rups, verpoppen daarna en komen als de volwassen insect te voorschijn. In het zeewater zijn er ook heel veel, vooral bij de lagere dieren zoals anemonen, kwallen e.d. maar ook bij veel schelpdieren, alleen verpoppen deze zich niet.
Een van de eenvoudigste manieren om kevers te bestrijden in huis is door ervoor te zorgen dat alle voedselproducten verpakt zijn en het liefst in een koele en geventileerde omgeving staan. Daardoor zorgt u ervoor dat de kevers hier niet bij komen.
Een volwassen lieveheersbeestje eet gemiddeld 80 bladluizen per dag en zijn larve maar liefst 120! Lieveheersbeestjes grijpen een bladluis met hun kaken vast en zuigen deze leeg. De oudere larven en de volwassen lieveheersbeestjes eten een niet al te grote bladluis zelfs volledig op.
Bij een keverplaag raden we u aan om Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 20ml concentraat te bestellen. Spuit het middel direct op de kevers en de larven. Daarmee doodt u ze meteen. Een goede spray tegen kevers in de tuin is ook onze Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 1 l spray.