Scheermessen of mesheften zijn bijzondere schelpdieren. Net als kokkels en mossels bevatten ze spiervlees dat de schelp bij elkaar houdt en voor menselijke consumptie geschikt is.
Om het scheermesje te maken wordt er gestart met een strook gemaakt van roestvrij staal die vaak honderden meter lang is. Dit staal wordt uitgehard door het eerst op te warmen en daarna af te laten koelen. Over het het algemeen wordt dit proces een aantal keer herhaald om de gewenste hardheid te krijgen.
Gillette mesjes worden sinds 1905 in Boston gemaakt. Omdat de wereldwijde vraag naar ons product is toegenomen, hebben we onze productiecapaciteit uitgebreid naar meerdere landen wereldwijd. Maar we blijven trots de beste mesjes van Gillette vervaardigen in onze thuisstad Boston, Massachusetts.
Scheermessen kunnen maar liefst vijf jaar oud worden! Na de bevruchting ontstaat er een kleine larve in een doorzichtig schelpje, die zweeft door het water. Door zich continu te voeden met plankton groeien de vrucht en schelp en als hij zwaar genoeg is is, zakt hij naar de bodem van de zee.
The Gillette Company
Het is namelijk het geval dat scheermesjes tegenwoordig gemaakt kunnen met een dun laagje diamant. Weg met het afval van de verpakkingen en de transportkosten van de huidige scheermesjes: je betaalt eenmaal vijftig euro voor een scheermes en het gaat een leven lang mee.
Volgens Scheertips.com moet je een mesje gemiddeld elke 20 dagen vervangen. Je kunt er langer mee doen, schrijft de site, maar dan moet je je scheermesje goed schoon- en droogmaken na gebruik. Het vervangen van een mesje is om meerdere redenen belangrijk.
Gemiddeld is een Fusion of Mach3 scheermesje van Gillette goed voor 6 tot 7 scheerbeurten.
Smaak en bereiding
Scheermessen kunnen rauw gegeten worden maar zijn ook zeer geschikt om te roerbakken of te koken als mosselen.
Het liefst leven de scheermessen verticaal in het zand onderwater. Met de opening aan de bovenkant, de sifoon, zuigt de scheermes water op om te filteren. Uit het water verzamelt het dier plankton, algen en andere beestjes om op te eten.
Scheermessen zijn redelijk zoet van smaak, hebben de structuur van inktvis en smaken een beetje naar garnaal.
Ruim 20 jaar helpen wij vrouwen die snel, effectief en zacht willen ontharen. Wij bieden kwaliteitsproducten aan met verzorgende bestanddelen voor een nauwkeurig scheerresultaat die ook zacht is voor de huid.
In 1971 introduceerde Gillette de TracII, een scheermesje met twee scheerbladen. De vrouwen werden bediend met de Venus Vibrance, de fietsers kregen een eigen type scheermesje en snel werden speciale scheergels en aftershaves te koop aangeboden.
1 De eerste plek voor beste scheermessen is door Gillette ingenomen. De Gillette Mach 3 is namelijk één van de beste scheermessen. Dit komt met name door de eenvoud en het feit dat er geen irritaties optreden na het scheren.
Elke scheerbeurt is een aanslag op het mesje. Het mesje moet knetterharde baardstoppels klieven. Daarnaast blijft er veel vuil, zeepresten en kalk op het flinterdunne metaal plakken. Hierdoor wordt het botter en botter na elke scheerbeurt.
Twijfel je of de scheermes vers is? Geef dan een tik op de schelp en als het vlees zich dan terugtrekt in de schelp dan leeft het nog. Voelt het scheermes plakkerig aan en heeft het een penetrante geur dan is het schelpdier oud. Scheermessen moeten, net als andere schelpdieren, het liefst levend worden bereid.
Het mesheft is een schelpdier dat in de zeebodem van de west- en zuidkust van Europa leeft. Een mesheft, ook wel een scheermes of een Amerikaanse zwaardschede genoemd, heeft een langwerpige smalle schelp met een mooie kleur.
Kokkels eten
Kokkels kunnen, net als mosselen, worden gestoomd, gekookt, gebakken en zelf levend rauw worden gegeten. Als u zelf kokkels gaat bereiden controleer dan eerst of ze allemaal vers zijn. Als de schelp iets open staat kunt u controleren of de kokkel nog leeft. Geef een tikje op de schelp.
Scheermes (mesheft) Wanneer: van juli tot en met mei. Liever niet van april tot en met mei in verband met de voortplantingsperiode. Waar: langs de gehele Nederlandse kust, Waddenzee en Zeeuwse wateren. Na een storm spoelen ze vaak massaal op ons Noordzeestrand aan.
Als er weinig kalk in het water zit, dan is de schelp dun. In de winter groeit de schelp minder dan in de zomer. En daardoor ontstaan er smalle en brede groeibanden. Hieraan kun je zien hoe oud de schelp is.
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
Kokkels graven zichzelf in zand. Het is daarom belangrijk om ze goed te wassen. Spoel ze met zout wate en stop ze daarna in een pan met koud water en veel zout en laat geruime tijd staan. Ververs daarna nog een keer het water zodat ze helemaal zand vrij zijn.
Onder schaaldieren vallen bijvoorbeeld garnalen, krabben en kreeften. De Hollandse garnaal is een belangrijke vangst voor heel veel Nederlandse vissers. Schelpdieren uit de Noordzee zijn bijvoorbeeld mosselen, oesters, kokkels en mesheften. Hier vind je er vooral heel veel van voor de Zeeuwse kust.
Het scheermesje op de juiste plek
Scheermesjes horen thuis bij het restafval. Dit is het huishoudelijk afval dat overblijft nadat het afval dat wel kan worden gerecycled is gescheiden.
Hierdoor gaat het scheren makkelijker én heb je minder kans op huidirritatie. Welk scheermesje scheert het gladst? Volgens de test van De Baardman scheert de Bolano® Safety Razor het gladst van alle scheermessen. Dit scheermesje is ook nog eens één van de bestverkochte scheermessen.
Tip 1: Koop een safety razor met scheermesjes
De kunst van het scheren begint bij deugdelijk materiaal, zoals een scheermes. Probeer bijvoorbeeld een safety razor. Om een zo glad mogelijk scheerresultaat te krijgen is het belangrijk dat je scheermes dicht op de huid zit. Een safety razor doet dat.