Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten.
Spliterwten zijn een belangrijk bestanddeel en zij verlagen het LDL-cholesterol. Wat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten spliterwten onder andere eiwit, veel vezels en ijzer en hebben ze een lage glycemische index.
Spliterwten bevatten aanzienlijke hoeveelheden proteïne, ijzer, zink en fosfor. Een dieet rijk aan spliterwten en andere peulvruchten kan helpen om cholesterol, hypertensie en het risico op prediabetes te verlagen en kan ook aanzienlijke ontstekingsremmende effecten hebben .
Gele erwten zijn eigenlijk groene erwten die langer gerijpt hebben. Het zijn dus geen verschillende soorten erwten. Er is geen smaakverschil tussen groene en gele spliterwten. Ook spliterwten hoeven niet geweekt te worden voor het koken.
Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid:
Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig. Daarnaast bevatten doperwten kalium, een mineraal dat onder andere betrokken is bij de regulatie van je bloeddruk. Doperwten bevatten voor een groentesoort relatief veel koolhydraten en eiwitten.
Plantkundig is de erwt dus een peulvrucht, maar voedingskundig niet. Spliterwten zijn gedroogde groene erwten waarvan het velletje is verwijderd. Daardoor vallen de erwten in twee stukken uit elkaar: ze splitsen, vandaar de naam. Je kunt ze dan ook herkennen aan de vorm: de ene kant is bol, de andere plat.
Groene erwten: Laat groene erwten 8 uur weken. Kook ze daarna 35 minuten en giet af. Groene spliterwten: Groene spliterwten hoeven niet geweekt te worden. Kook ze 45 minuten en giet af.
Tijdens het koken ontstaat er schuim op de soep. Dit is eiwit dat vrijkomt uit de erwten en het vlees. Schep dit schuim regelmatig af met een schuimspaan. Dit zorgt voor een heldere soep.
Gewichtscontrole
Groene spliterwten kunnen u helpen om af te vallen of om te voorkomen dat u aankomt, omdat ze weinig calorieën bevatten en u kunnen helpen om minder te eten . Een portie van 1 kopje gekookte groene spliterwten bevat slechts ongeveer 232 calorieën. Een vezelrijk dieet kan gewichtsbeheersing bevorderen.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Vezels zijn cruciaal voor een gezond spijsverteringsstelsel en spliterwten zitten er vol mee. Het hoge vezelgehalte van spliterwten helpt een gezonde spijsvertering te bevorderen, constipatie te voorkomen en een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden .
Peulvruchten, zoals gebakken bonen, kidneybonen, kikkererwten, linzen en spliterwten, kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen .
Spliterwten zijn een goede bron van oplosbare vezels, waarvan is aangetoond dat ze het cholesterol verlagen en de bloedsuikerspiegel reguleren. Vezels dragen ook bij aan een vol gevoel en kunnen helpen bij gewichtsbeheersing .
Peulvruchten, zoals spliterwten, zijn uitstekende bronnen van plantaardige eiwitten die ook rijk zijn aan ijzerblokkerende fytaten. Sommige peulvruchten kunnen ook veel ijzer bevatten, maar spliterwten behoren tot de peulvruchten met het laagste ijzergehalte . Wanneer ze op de juiste manier worden gekookt en intelligent worden gecombineerd, worden peulvruchten uitstekende opties voor een ijzerverlagend dieet.
Je kunt ze direct gebruiken in verschillende maaltijden, maar het bekendst zijn de spliterwten toch wel voor de snert! Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon.
NA EEN LANGE WINTERWANDELING OF EEN SCHAATSTOCHT OP NATUURIJS IS HET EEN KLASSIEKER: ERWTENSOEP, GESERVEERD MET EEN SNEETJE ROGGEBROOD MET SPEK. ROGGEBROOD IS RIJK AAN VEZELS EN DAARMEE VOEDZAAM EN GEZOND. SAMEN MET EEN KOP SNERT DE IDEALE VITAMINEBOM OM OP TE WARMEN EN WEER HELEMAAL OP KRACHTEN TE KOMEN!
Gedroogde erwten, vaak gesplitst verkocht, zijn een geweldige bron van voedingsvezels en een goede bron van B-vitamines, ijzer, plantaardige eiwitten en meer. De Dietary Guidelines for Americans 2020-2025 raden aan om 1-3 kopjes peulvruchten per week te consumeren op basis van de calorie-inname.
Het is een gezonde variatie op de klassieke erwtensoep. Maar helaas kunnen veel mensen met (darm) klachten vaak de erwtensoep niet goed verteren en valt het zwaar in de spijsvertering. Deze gezonde variant met enorm veel groente en de knolselderij is een heerlijke vervanger.
Omdat groene erwten geen calorieën en vet bevatten en rijk zijn aan eiwitten, vitaminen en voedingsvezels, kunnen ze gewichtsverlies bevorderen. Aan de andere kant kan het consumeren van te veel groene erwten ook leiden tot gewichtstoename . Volgens een Harvard-studie kan een te grote inname van zetmeelrijke groenten zoals erwten na verloop van tijd leiden tot gewichtstoename.
Een recept voor "erwtensoep" uit 1905 is gemaakt met spliterwten, gezouten varkensvlees en koud gebraden rundvlees. De soep wordt door een zeef gezeefd om de gewenste textuur te krijgen. "Spliterwtensoep" is een iets dunnere soep met zichtbare erwten en stukjes ham , vooral populair in het noordoosten, het middenwesten en de Pacific Northwest.
Je hoeft spliterwten niet te weken, omdat het vliesje is verwijderd kun je de spliterwten meteen gebruiken. Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water. Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan.
Groene erwten gezond
Groene erwten zijn ontzettend rijk aan vezels. 80 gram levert je maar liefst 21 gram vezels. Hiermee zit je al bijna op de dagelijks geadviseerde vezelinname van 25-30 gram.
Zodra we onze gedroogde groene erwten hebben geplukt, wordt het velletje dat om de erwt heen zit verwijderd. Vervolgens worden de twee erwtenhelften gespleten. Vandaar dan ook de naam spliterwten. Dit gaat gemakkelijk omdat de helften in het velletje van nature een beetje los van elkaar zitten.
Het kan voorkomen dat de kooktijd voor de spliterwten die je gebruikt iets langer is dan aangegeven in het recept. Ook is het handig om zout pas achteraf toe te voegen. Zout zou ervoor kunnen zorgen dat de buitenkant (het schilletje) hard blijft.