Groene erwten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, vezels, en essentiële vitaminen en mineralen. Ze ondersteunen een gezonde spijsvertering, helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en bieden langdurige energie. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor een gezond en gebalanceerd dieet.
Doperwten zijn een bron van voedingsstoffen en bevatten onder andere veel vezels, eiwitten en vitamine C. Door het hoge vezel- en eiwitgehalte kunnen doperwten helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Er zitten relatief weinig calorieën in doperwten.
Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid:
Doperwten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten ze thiamine (vitamine B1) en niacine (vitamine B3), belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig.
Wat zijn groene erwten voor soort erwten en hoe kook je ze? Groene erwten zijn gerijpte erwten als ze uit de verdroogde peulen worden gedopt. Daarna worden ze gedroogd en ontdaan van de huid. Splitwerten smaken meliger dan doperwten en geven daarom dikheid aan een gerecht.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Erwten zijn een goede bron van vitamine C en E, zink en andere antioxidanten die uw immuunsysteem versterken . Andere voedingsstoffen, zoals vitamine A en B en coumestrol, helpen ontstekingen te verminderen en verlagen uw risico op chronische aandoeningen, waaronder diabetes, hartziekten en artritis.
Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool. Met puur bedoelen we zonder toevoegingen als zout, suiker, e-nummers.
Groene erwten: Laat groene erwten 8 uur weken. Kook ze daarna 35 minuten en giet af. Groene spliterwten: Groene spliterwten hoeven niet geweekt te worden. Kook ze 45 minuten en giet af.
De vertraagde lokale oogst en afhankelijkheid van import hebben de prijzen opgeblazen, ondanks een overvloed aan andere wintergroenten. Veel factoren dragen bij aan de hoge prijzen van groene erwten. Zware moesson verstoort vaak de toeleveringsketens, wat leidt tot seizoensgebonden prijsstijgingen.
Vitamines. Naast vezels zit er in de erwten ook vitamine C, kalium, ijzer, B-vitamines en foliumzuur. Als je doperwten wilt eten buiten het seizoen, kun je het beste kiezen voor bevroren doperwten. Hierin blijven de meeste voedingsstoffen namelijk bewaard.
Erwten zijn een uitstekende bron van vitamine C, wat ons tandvlees, tanden en huid gezond houdt. Erwten zijn een goede bron van thiamine en niacine. Deze B-vitamines helpen ons lichaam om de energie uit voedsel te gebruiken en zijn belangrijk voor groei, een gezonde huid, haar, zenuwen en spieren.
Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen.
Erwten worden beschouwd als een superfood omdat ze een voedingsrijk voedsel zijn, wat betekent dat ze weinig calorieën bevatten, maar veel essentiële vitaminen en mineralen. Ze zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten en vezels, evenals vitamine A, C en K.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
HAK Groene Erwten zijn rijk aan voedingsvezels, vitamine B1, fosfor, ijzer en zink. Bovendien zijn ze vetarm, eiwitrijk en een bron van magnesium. HAK Groene Erwten zijn verkrijgbaar in een doos van 500 g. Dit product kan sporen bevatten van gluten.
Vergeleken met de standaard groene erwt zijn petite peas kleiner van formaat, hebben ze een zachtere schil en een delicate zoete smaak .
Diepvrieserwten zijn kosteneffectiever dan verse, vooral als je kijkt naar hun langere houdbaarheid. Verse erwten kunnen duur zijn buiten het seizoen, wanneer ze geïmporteerd worden of niet direct lokaal verkrijgbaar zijn .
Bonen en erwten koken en gebruiken
Breng de vloeistof aan de kook en zet het vuur lager tot de bonen/erwten gaar zijn. Bonen zijn zacht en klaar voor gebruik na 45-60 minuten sudderen, hele erwten na 25-35 minuten. Bonen/erwten zijn klaar als ze gemakkelijk met een vork of lepel kunnen worden geprakt.
Zodra we onze gedroogde groene erwten hebben geplukt, wordt het velletje dat om de erwt heen zit verwijderd. Vervolgens worden de twee erwtenhelften gespleten. Vandaar dan ook de naam spliterwten. Dit gaat gemakkelijk omdat de helften in het velletje van nature een beetje los van elkaar zitten.
Gebruik 75 tot 100 gram gedroogde peulvruchten per persoon. Deze hoeveelheid verdubbelt zich na weken en koken. Hoeveel is een portie bonen? Een portie bonen, gekookt komt overeen met ca 150 gram, dit is ongveer 75 gram gedroogde bonen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Tomatenblokjes uit blik zijn een stuk gezonder dan gewone tomaten. Dat komt doordat de tomaten, voordat ze ingeblikt worden, verhit worden. Hierdoor komt er een stofje vrij: lycopeen. Deze beschermt je tegen hartkwalen en bepaalde vormen van kanker.
Antwoord: Aan groenten en peulvruchten in blik en glas wordt vaak water toegevoegd, de zogenoemde opgiet. Hieraan kan ook zout en/of suiker zijn toegevoegd. Als je in de opgiet bewaarde producten afspoelt, spoel je het zout en de suiker weg die in het aanhangende vocht zitten.