De meeste fruitvliegjes in de winter zijn goed verborgen. Ze verschuilen zich onder dakpannen, in spleten of naden.Soms vinden ze een warm plekje achter de cv-ketel of in een andere warme ruimte. Ook de keuken is een goede overwinterplaats: warm en er is ook nog eens voedsel aanwezig.
Fruitvliegjes: vooral in de zomer kunnen ze een plaag zijn. Ze komen op rottend of gistend voedsel af, de gft-bak is een populaire broedplaats. De eitjes groeien in 8 tot 11 dagen uit tot een volwassen fruitvlieg. Helemaal ervan af kom je misschien niet, maar met een paar simpele tips kun je de overlast beperken.
Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn, en ze komen af op rottende en gistende producten zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben. Deze eitjes komen na een dag uit.
Maar waar komen ze zo snel vandaan? Er zijn twee antwoorden: de vliegjes ruiken fruit, sappen en keukenafval op enkele meters afstand. Ze hebben alleen maar een open raam nodig om er te komen. Een tweede mogelijkheid is dat de eitjes van de fruitvlieg via fruit, gekocht of uit eigen tuin de keuken in komen.
Zet een geurig kruidenplantje (basilicum, dille of salie) in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van die geur. Leg wat kruidnagels, teentjes knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geuren vinden fruitvliegjes vies. Let er wel op dat je geen rottende knoflook gebruikt.
Op zich zijn fruitvliegjes niet schadelijk voor onze gezondheid, ze zijn niet giftig. Maar hoe meer er zitten, hoe meer bacteriën ze kunnen verspreiden. Ze versnellen ook het rottingsproces van voedsel. Je wil ze dus allicht liever niet in je huis.
Zet een kommetje met azijn en enkele druppels afwasmiddel op je aanrecht. De vliegjes komen gegarandeerd af op de scherpe geur van de azijn, maar blijven vasthangen in het plakkerige afwasmiddel. Doe een scheutje azijn en een stuk (over)rijp fruit in een bokaal.
Fruitvliegjes komen af op rottend of gistend eten. Zeker met warm weer heb je daar zo last van. Zo heb je meteen weer van die akelige fruitvliegjes rond hangen in je huis, vooral bij de prullenbakken en groen afval. Ze blijven gauw weer terug komen en ook gaan ze graag op je eten en drankjes zitten.
Wondermiddel: Azijn en afwasmiddel
Heb je al veel last van fruitvliegjes in huis? Probeer dan is om de fruitvliegjes te lokken en te vangen! Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
Je hoeft maar een klein kiertje tussen je kozijnen te hebben. Horren laten de meeste insecten tegen, maar een fruitvliegje niet, die glipt er met gemak tussendoor. Nu hoef je maar een fruitschaal op het aanrecht te hebben staan met een rijp stuk fruit erop en de fruitvlieg is al aangetrokken.
2 dagen na de geboorte van de fruitvlieg, vermenigvuldigen ze zich al voort! De levenscyclus van een fruitvlieg duurt slechts 8 dagen. Er zijn wel 25 soorten fruitvliegjes.
Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.
Hoe deze kleine vliegjes in de huiskamer aanpakken? Je kan de vliegjes in potgrond bestrijden met Stenema, dit zijn aaltjes tegen potgrondvliegjes. De aaltjes zitten in een kleipoeder die moet opgelost worden in water en vervolgens aangegoten op de potgrond van je kamerplanten.
De methode waar ik het meest succes mee heb gehad, is het gebruik van aaltjes! Dit zijn microscopisch kleine wormpjes, die in een soort poedervorm komen. Deze meng je met het water wat je aan je planten geeft. De aaltjes, of ook nematoden genoemd, vallen de larven aan en deze gaan vrij snel dood.
Het zijn taaie rakkers, die fruitvliegjes. Want zelfs in een ijskast houden ze het nog ongeveer een etmaal vol voor ze het loodje leggen. Je kunt er niets anders dan bewondering voor hebben, aangezien de beestjes het beste gedijen bij een temperatuur van tussen de 21 en 25 graden Celsius.
Als ze in een zwerm leven ligt de levensduur op slechts twee weken. Als de fruitvlieg niet in een zwerm leeft is de levensduur ongeveer 30 dagen. Maar in de juiste omstandigheden kan dit soms oplopen tot wel 4 maanden.
Fruitvliegjes vangen kun je met verschillende soorten azijn, zoals natuurazijn, appelazijn of wittewijnazijn. Gebruik geen schoonmaakazijn, want hier komen de vliegjes niet op af.
Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag. Uit de eitjes komen maden.
Door hun kleine formaat zijn ze vaak moeilijk te zien, totdat ze ineens langs je gezicht zoemen. Het rare is dat ze telkens maar weer verschijnen, zelfs wanneer je alles wat je maar kunt bedenken, hebt schoongemaakt.
In de fruitschaal hebben ze vrij spel, maar in de natuur loert de vijand. Sluipwespen leggen eitjes in de larven die daardoor niet verpoppen, maar een nieuwe wesp voortbrengen. Kevers en spinnen vreten de fruitvliegjes gewoon op. Het is eten en gegeten worden.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Fruitvliegjes kunnen zorgen voor de verspreiding van bacteriën, gistcellen of schimmels van de ene plek naar de andere. En dus kunnen ze ook ander voedsel besmetten als ze er bij kunnen. Deze bacteriën en schimmels versnellen het rottingsproces van voedsel, wat weer opnieuw fruitvliegen aantrekt.
Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen, vandaar de naam: varenrouwmug. Deze muggen zijn te herkennen aan hun zwarte kop en donkere vleugels. Op het uiteinde van de vleugels staat een V-teken, op deze manier kun je de varenrouwmug ook onderscheiden.
Vliegen kunnen door ventilatieroosters of andere kleine openingen je huis binnenkomen. Je kunt deze openingen ook afschermen met horren zodat er wel lucht doorheen kan komen, maar geen vliegen. Vul scheuren, kieren en ruimtes rondom buizen.