Plaats de smokerbox of houtsnippers op de hete kolen en zet een met water gevulde druipbak op het grillrooster boven de kolen.
Maar je zou natuurlijk ook je culinaire handjes eens kunnen laten wapperen door het rookhout even te laten weken in wijn, bier, vruchtensap of misschien wel whisky. Een half uurtje weken is vaak al voldoende. Als je rookhout weekt in vocht dan moet het vocht eerste verdampen voordat het hout zelf gaat roken.
Een smokerbox is een metalen doos met gaatjes in de bovenkant. Er zit een klep in, waarmee je de rooksnippers er makkelijk in kan doen. Er zijn verschillende formaten beschikbaar. Of verschillende patronen qua gaatjes op de bovenkant.
Plaats deze rookbox op het grillrooster van je Weber gas BBQ boven één van de branders zodat er directe warmte van onder komt. Sluit het deksel en laat de rook opbouwen voordat je de vis op het grillrooster plaatst. Nu kan je de temperatuur verlagen tot 130°C, dat is de ideale temperatuur om mee te roken.
Door rechts van de smoker, zo dicht mogelijk bij de stook unit het vlees te barbecueën, zal uw vlees schroeien (steaks en biefstuk). Links of in de toren kunt u vervolgens dit vlees heerlijk sappig op garing brengen. Op deze manier bereidt u biefstuk, hamburgers, hotdogs, vis of groente geheel naar smaak.
Wil je wel eens wat anders dan de standaard BBQ? Probeer dan eens je vlees, vis of groente te roken. Met een BBQ smoker rook je de lekkerste gerechten zoals pulled pork.
Op een smoker kun je het vlees alleen maar garen en roken, hier kun je het vlees dus niet braden of grillen. Een BBQ smoker kan dus, als je een echte fan van gegaard vlees met rooksmaak bent, een echte highlight zijn.
Je kunt op 2 manieren grillen met de plankjes: op directe of indirecte hitte. Bij de directe methode gaan je plankjes 1 tot enkele keren mee (afhankelijk van de dikte en houtsoort) en krijg je een intensere rooksmaak. Bij de indirecte methode gaan je plankjes langer mee, maar krijg je een mildere rooksmaak.
U kunt op elke barbecue een gerecht roken, het maakt dus niet uit of u een gas-, elektrische of houtskoolbarbecue gebruikt. Wel is het van belang dat uw barbecue een deksel heeft. Rook kan namelijk alleen maar smaak afgeven als het niet goed kan ontsnappen.
Als derde hebben we ook chunks rookhout. Dit zijn grotere blokken hout die je direct tussen de brandende kolen kunt steken. Door de grotere vorm verbranden de chunks rookhout minder snel en zullen ze langzamer opbranden dan snippers rookhout. Daarom kun ze je rechtstreek toevoegen aan de brandende kolen.
Het vlees roken. Bereken de bereidingstijd. Hoe lang het duurt om je vlees goed te garen, is afhankelijk van hoe warm de roker is, het soort vlees en de afmeting van het vlees. Je moet rekenen op minstens 6-8 uur bereidingstijd, en soms op vele uren meer.
Rookhout chunks
Vlees kan ongeveer 3 uur rook opnemen, dus met chunks hoef je minder vaak de BBQ te openen en te sluiten waarmee de temperatuur constanter blijft.
De paling wordt liggend gerookt (dus niet hangend zoals in een rookoven) en je hebt hiervoor een barbecue nodig die gesloten kan worden met een deksel. Gebruik altijd gepekelde paling voor de beste smaakbeleving.
Wanneer u een rookplank gaat gebruiken, is het belangrijk dat u goed voorbereid bent. Laat de plank daarom een nacht van tevoren weken in water. Wanneer u het gerecht een bijzonder tintje wilt geven, zou u een glas wijn toe kunnen voegen.
Els rookmot is zoet en zacht van smaak. Deze soort is ideaal bij zalm, zeevruchten, varkensvlees en gevogelte.
Je plaatst de losse houtsnippers in de smokerbox en zet deze vervolgens op de kolen. De box wordt warm waardoor de rookmot gaat smeulen en roken. Afhankelijk van hoelang je het rookhout laat weken, duurt het tussen de 20 en 40 minuten voordat er rook uit de smoker box komt.
Kip is van zichzelf al mals genoeg en binnen anderhalf a 2 uur goed te roken. Het principe van roken op een barbecue is eigenlijk heel simpel. Zorg voor een lage temperatuur op de barbecue, bij voorkeur ergens rond de 100°C en verbrand tegelijkertijd wat stukken hout.
Plaats de zalm indirect op de bbq en houd de temperatuur op 110 graden. Voeg meteen een handje rookhout (bijvoorbeeld appel of cederhout) toe aan de kolen. Herhaal dit ieder kwartier tot de zalm een temperatuur kerntemperatuur van 50 graden heeft bereikt. Meet deze temperatuur tussendoor met een kernthermometer.
Denk aan warm- of koudgerookte zalm en gegrilde tonijn of zwaardvis. Vooral de wat stevigere vissoorten zoals de hierboven genoemde kun je perfect bereiden op het grillrooster van de barbecue. Gebruik voor de wat minder stevige vissoorten zoals kabeljauw, zeeduivel of tong een grillplaat (plancha).
De rookplank is tevens als ovenplank te gebruiken. Hierbij komt er geen rook vrij en wordt er uitsluitend houtaroma afgegeven. De rookplank is op deze manier zeer vaak te gebruiken.
Koud roken is moeilijker dan warm roken. De temperatuur ligt -afhankelijk van wat je rookt en het gewenste resultaat- ergens tussen de 15 en 25 °C. Het roken kan van enkele uren tot enkele dagen duren. Al die tijd moet je de temperatuur in de gaten houden en zorgen dat de rook goed blijft!
Bij het grillen wordt gebruik gemaakt van directe verhitting boven de vuurbox. Op deze manier bereidt u biefstuk, hamburgers, hotdogs, vis of groente gerechten of iets anders wat u lekker vindt om te koken op houtvuur, kolen of briketten en of houtsnippers. Grillen doet u met temperaturen tussen de 175 ºC en 290 ºC.
Zoals op de meeste BBQ's heeft een offset smoker een lucht toe- en afvoer. Deze kunnen in de vorm van een schuif of een deurtje zijn. Door hier mee te spelen kan je de temperatuur van je smoker op temperatuur houden.
In het algemeen is het goed om de bovenste ventilatieschuif volledig open te zetten zodat de rook kan ontsnappen. Gebruik de onderste ventilatieopeningen als de primaire manier om de temperatuur te regelen. Hoe minder lucht u de smoker in laat komen, hoe lager de temperatuur zal zijn.