Oorspronkelijk was 'frikandel' een merknaam, die vooral in Nederland gebruikt werd. Het woord komt ook voor in Oost- en West-Vlaanderen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een gehaktworst doorgaans een 'curryworst' genoemd, in Limburg ook wel eens 'een lange hamburger'.
Een frikandel is behalve in Belgische snackbars ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt een frikandel ook wel curryworst genoemd.
Maar wat weten wij nou over deze langwerpige, gefrituurde staaf vlees? Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca.
Frikandel overseas
Een hotdog aan de steroïden; zo noemen ze de frikandel in Amerika. Naast België en andere Europese landen waar de frikandel een bekende Nederlandse 'delicatesse' is, heeft de frikandel ook de Atlantische oceaan over weten te steken.
Bij het lemma frikandel staat : “worstvormig stuk gefrituurd gehakt'. Dat is dus in elk geval al correct Nederlands. Maar ook curryworst staat in de Van Dale, al heeft het daar wel een andere betekenis: “in plakjes gesneden braadworst, geserveerd met currysaus”.
Een 'frikandel' is een gefrituurde gehaktworst. Oorspronkelijk was 'frikandel' een merknaam, die vooral in Nederland gebruikt werd. Het woord komt ook voor in Oost- en West-Vlaanderen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een gehaktworst doorgaans een 'curryworst' genoemd, in Limburg ook wel eens 'een lange hamburger'.
Antwoord. Welke vorm juist is, hangt af van wat bedoeld wordt. Een frikadel is een gehaktbal die vooral in België gegeten wordt. Eenfrikandel is behalve in Belgische ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees.In België wordt de frikandel ook wel curryworstgenoemd.
Re: Frikandellen & Kroketten
Ze produceren allerlei soorten eten, waaronder bv de kant-en-klare gerechten die bij Whole Foods te vinden zijn, maar ook maaltijden voor cruiseschepen. Ze voorzien hier oa de NL gemeenschap van kroketten, dus je kunt ze allicht eens bellen.
Re: wat is er niet te verkrijgen in amerika
Snoepgoed mag je gewoon meenemen, hoor. Vlees, groente & fruit niet altijd. Rookworst mag bijvoorbeeld niet, maar knakworsten (in blik) wel, al mag bijna alles zolang je het in mooi kerstpapier verpakt.
frikandel {de}
minced-meat hot dog {znw.}
Deze kroket dankt zijn naam aan de structuur van het vlees dat als gegaarde “draadjes” in de ragout te vinden is.
De Mexicano wordt fabrieksmatig geproduceerd. De samenstelling is een pittig gekruid gehakt van rundvlees, kip en varkensvlees. In 2018 werd paardenvlees als ingrediënt geschrapt.
5. Kan ik een frikandel ook rauw eten? Een frikandel is voorgeweld. U kunt een ontdooide frikandel dus “rauw” eten maar moet er niet raar van opkijken als de snack minder smaakt of last krijg van uw maag.
De ajuinsaus wordt algemeen aangezien als de oudste frietkotsaus. Het bestond uit dunne slierten gestoofde ui en plat gekookte witte boontjes, wat azijn, een beetje bloem en eventueel een paar lepels geklopte room.
De beste vertalingen van curryworst in het woordenboek Nederlands - Engels zijn: currywurst .
In België en in de zuidelijke delen van Nederland wordt een snackbar ook een frietkot, friettent, friture of frituur genoemd.
De uitkering hangt af van wat je tijdens je werkzame leven hebt verdiend en aan premies hebt betaald, en bedraagt maximaal 3113 dollar (2733 euro) per maand. Een minimum is er niet. Pas als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, krijg je de volledige uitkering uitbetaald.
Is Amerika een duur land? Het is enigszins afhankelijk van de wisselkoers, maar de prijzen zijn over het algemeen ongeveer gelijk aan de prijzen in Nederland. Je hebt zelf redelijk invloed op hoe duur of goedkoop je de reis maakt.
De Amerikaanse lunch is een stuk uitgebreider dan de Nederlandse: men gaat er echt voor zitten en van een simpel broodje kaas of ham is geen sprake. U moet er ook niet van opkijken als u naast uw omelet nog patat of salade krijgt geserveerd. Bij het diner zijn veel Amerikanen niet gewend veel groente te eten.
Maar voor de fans: frikandellen liggen nu ook in Frankrijk gewoon bij de Aldi.
Als u een frikandel eet krijgt u 200 kilocalorieën binnen. Volgens het Voedingscentrum heeft een gemiddelde man per dag genoeg aan 2.500 calorieën, voor een vrouw is 2.000 calorieën voldoende. Dat betekent dat een man 12,5 frikandellen en een vrouw 10 frikandellen per dag mag eten.
Voor de vette hap is er in Duitsland de Imbissbude. Deze is te vergelijken met een snackbar, ook al vind je er geen kroketten of frikandellen. Als je er een Frikadelle bestelt krijg je een soort gehaktbal!
In Nederland wordt de Duitse frikadelle nog weleens verward met de Nederlandse frikandel, die dun en langwerpig van vorm is. In de Duitse imbiß is de Nederlandse frikandel te koop onder de naam Holländische Frikadelle.
Hoe noem je de langwerpige, gefrituurde vleessnack die je in elke Nederlandse snackbar kunt kopen: frikandel, met n, of frikadel, zonder n? Dat is een frikandel, met n. Een frikadel, zonder n, is een soort gehaktbal. Frikadel is een oud woord.